Tidigare frågor och svar

Fråga: Jag har dödsångest, vad ska jag göra?
Svar:

Hej och tack för att du skriver till oss!

När det gäller själva dödsångesten gissar jag att du skulle kunna få hjälpa av att prata om det med någon som du litar på kanske din familj eller syskon eller god vän dom kan lyssna på dig och du får berätta ut hur du känner dig och vad som tynger dig är alltid bra att prata ut för att du ska må bättre.

Som det är nu så undviker rädslan genom att göra saker så du skall slippa tänka på den. Det kan vara bra att göra så emellanåt men om man aldrig släpper fram tankarna och pratar om dem.

Tips och råd kan jag ge, att du kan börja göra saker att du orkar  med att göra hemma, som hjälpa eller städa ditt rum?  Du får ta i taget, hur du känner och ha ork med att göra saker. Om det känns inte bra? Då rekommenderar bör vi att du söka hjälp hos dig som vårdcentralen, så du får professionella hjälp  som du behöver.

Det finns en länk nedan du kan klicka på och då kommer du till den hemsidan som (UMO) du kan läsa om ångest och bland annat.

https://www.umo.se/att-ma-daligt/nedstamdhet-och-angest/

Hoppas att våra tips och råd till dig var till någon hjälp!
Du är varmt välkommen att kontakta oss igen om det är något du undrar över.
En massa kramar från oss Boujt.

Fråga: Hej, jag har kärleksproblem så jag vill fråga er. Jag och min ex-pojkvän har gjort slut. Vi blev typ bästa vänner vi brukar träffa och prata mycket, Efter ett tag märkte jag att han stirrade på mig ofta då frågade jag honom. Han sa han älskar mig fortfarande men han inte vill ha mig. Jag blev så förvirrad och undrar hur han tänker? Vad vill han då? Jag är försiktig mot honom men han vill träffa mig samtidigt gå ut på dejt med andra tjejer. Det gör mig sårad och ledsen. Har ni bättre lösning att få honom tillbaka och bli ihop med mig igen? Jag har aldrig sett denna situation tidigare att man älskar varandra även är inte ihop. Finns det på riktigt?

Svar på frågan:
Hej,
Tack för att du berättar om din upplevelse i din relation med din ex-pojkvän.

Förstår dig att du känner dig förvirrad när han säger att han älskar dig och samtidigt inte vill ha dig. Relationer är en stor del av en människas liv och kan vara både det bästa och det jobbigaste som finns. Kärlek kan kännas på olika sätt. Ibland kan kärlek vara härligt, men kärlek kan också göra ont och kännas jobbigt.

Det finns egentligen ingen “mall” för hur relationer ska vara.
Han kanske behöver en paus just nu för att känna efter vad han själv känner och vad han vill i livet. Märker han att du är den rätta för honom så kommer han att komma tillbaka till dig.
Du kanske kan försöka släppa taget om honom och ge honom tid. Och se honom som en god vän just nu om du klarar av det och själv få en balans i livet genom att göra andra saker som du själv tycker om att göra. Det kan vara till exempel att träffa dina nära vänner eller träffa nya människor så att du kan tänka på något annat. Kanske allt det där skulle göra att du inte lägger all din fokus och energi på honom. Om du tycker det känns för jobbigt att ha honom som en god vän samtidigt som han träffar andra på dejter kanske du ska fundera på att släppa taget om honom helt och ta en distans från honom ett tag så att det blir lättare för dig. Det viktigaste är att du ska göra det som känns bäst för dig, alltså vara ärlig mot dig själv.
Ett tips från oss är att om du känner efter ett tag att du fortfarande har känslor för honom och fortfarande vill ha honom. Så kan du fråga honom om han vill träffas över en fika så kan ni sitta ner och prata med varandra i lugn och ro. Då får du kanske veta hur han känner för dig.

Ta hand om dig!
Stora kramar från oss på Boujt

Fråga: Hej! Hur kan en feminist inom killar se ut? Kämpar de nåt för killar eller bara tjejer? Vad är feminist för killar, att de får öppna upp känslor?

Svar på frågan:
Hej! Det är en jättebra fråga du kommer med!

Det är många som tar upp vad en feminism är,  och också har skapat flera inriktningar utifrån feminismen, som din fråga.

Egentligen är feminism en samling av rörelser och ideologier, där ett mål är att lyfta upp någons rättigheter och möjligheter till lika värde som de andra.

En feminist ser att det finns ojämställdhet i samhället – alltså att män som grupp har mer makt än andra grupper – och arbetar för att förändra det.

En värld där mäns våld är ett av våra absolut största samhällsproblem, är en stor utmaning att få fler män att förstå att feminismen är lösningen på – mäns våld, som är hälsoproblem. Mäns våld mot sig själva, mot andra män, skriver en manlig ordförande i organisationen MÄN.

Du kan vara feminist inom killar, t ex. någon kille som inte vågar visa sina känslor som gråt, någon kille som älskar sticker en tröja, genom att ge stöd att det är helt ok, och kunna säga ifrån när någon kränker dem! Någon kille som är inte nöjd med sitt utseende, så får du lyfta fram positiva sidor som denne kille har som de andra inte har.

Om alla borde vara feminister i världen, en rättvisare och lyckligare värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Då skulle män kunna lättare öppna upp känslor.

Det finns mycket som alla kan googla på vad en feminist är.

Om det är något mer du vill ta upp igen, är du mycket mycket välkommen till oss!

Många kramar från BOUJT!

Fråga: Är det ok att en elev tillsammans med en lärare på skolan

Svar: Hej,

Du är modig som skriver till oss! Du undrar om det är ok att en elev är tillsammans med lärare, stämmer det? Det är en viktig fråga som du tar upp!

Vi inte vilken form av skola det handlar om: grundskola, gymnasiet eller folkhögskola. Vi ska försöka svara på din fråga.

Om eleven är över 18 år så är det svårt att säga att det inte är okej eftersom personen är myndig och får bestämma själv. Då är det viktigt att ni både vill samma sak, det vill säga samtyckeslagen. Det går att avbryta, ändra dig eller ångra dig och hen får respektera dig. Om du är osäker kring samtyckeslagen kan du läsa mer om den här och vad det gäller:  https://www.1177.se/Kronoberg/liv–halsa/sexuell-halsa/sex-och-samtycke/

Men din fråga är om en elev kan vara tillsammans med en lärare på skolan? Det är svårt för oss att ge ett tydligt svar när vi inte vet mer om er relation. Om en lärare eller en elevassistent har en relation, har sex med eller utnyttjar en elev som är under 18 år. Personen som är under 18 år är i beroendeställning eftersom lärare/elevassistent har en maktposition och kan påverka eleven på ett fel sätt. Därför är det bra att tänka på att om en person som är över 18 år har en relation med en person under 18 år är den personen över 18 år bär ett ansvar för att gränser sätts i relationen och för den som är under 18 år inte blir utnyttjas.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga? Men om du känner att du fortfarande vill prata om det här, undrar över något eller har frågor så är du välkommen att kontakta oss igen!

Kramar /BOUJT

Fråga: Hej, måste tjejer alltid ha rätt?

Svar:Hej!
Kul att du hör av dig till oss på BOUJT! Du frågar oss om tjejer alltid måste ha rätt, stämmer det? En jättebra och viktig fråga!

Det ser väldigt olika ut om, när och hur tjejer har rätt. Det beror på vilken situation man befinner sig i. I vissa situationer har tjejer alltid rätt, i andra situationer har de kanske inte rätt. Har du kanske varit i en situation där man har diskuterat denna fråga? Har du då funderat på om tjejer alltid måste ha rätt? Har du pratat med någon i din närhet om detta? Det kan vara skönt att få diskutera det med någon du känner dig trygg med. Det är svårt för oss att veta vad din fråga handlar om och därför kan vi inte ge ett mer exakt svar. Vi hoppas ändå att du känner att du har fått ett svar på din fråga.

Du är varmt välkommen att ringa eller skriva till oss om du har fler funderingar.
Ta hand om dig och många kramar från BOUJT!

FRÅGA: På påsk ska jag och tre kompisar (och 2 mammor) bo i en fjällstuga. Vi fyra kompisar delar ena sovrummet. Vi är tonåringar. Stugan har ett stort badrum med bastu. Killkompisen har sagt till mig att han hade blivit retad av andra killar i hans klass för han har en liten snopp. Men vi har sovit över hos varandra många gånger och det är inget som jag har tänkt på. Jag sade det till dom andra tjejer och de brydde sig inte heller. Vi tycker det är självklart att vi ska basta och duscha ihop och springa ut i snön och tillbaka. Det funkar inte med badkläder men hur ska vi tjejer få honom inse att det är helt ok och det finns inget att skäms för? 

SVAR: Hej!

Vad bra att du hörde av dig med din fråga om kroppssyn! Vad härligt att ni ska bo i en fjällstuga i ett snöväder!

Jag vill kolla om jag har förstått dig rätt att det inte funkar för dig att inte ha badkläder på dig när du bastar och springer ut i snön och tillbaka? Du vill gärna att dina vänner inte ska ha badkläder på sig också när ni ska basta och springa ut i snön, stämmer det?

Frågan om det är bekvämt med att basta med eller utan badkläder är upp till en och var. Vissa kan känna sig bekvämare med badkläder på. Personer som väljer att ha badkläder på sig betyder det inte alltid att de har dåliga självförtroende som när de tycker mindre om sina kroppar. Det finns personer som vill täcka sina kroppar beroende på deras olika kroppssyn, på hur mycket de ska eller inte ska visa sina nakna kroppar, speciella intima kroppsdelar. Det är viktigt att inte bestämma åt en hur hen ska klä sig och respektera hens klädselsval till olika aktiviteter.

Det är absolut inte OK att din killkompis blivit retad av andra killar i sin klass om sin snopp. Killars kroppar är unika, vilket innebär att alla har olika penisstorlekar och det är normalt. Om din kompis är bekväm med att ha badkläder på sig får han eller hon göra det och vi får respektera hens beslut.

Du skriver också om att ni har sovit över varandra mycket och det är inget som du tänkt på. Jag förstår men vi kan inte veta hur andra tänker och känner. Vi kan bara förstå och respektera om andra vill annorlunda än vi hade tänkt oss och vi får bemöta på deras sätt och acceptera. Jag hoppas vårt svar på din fråga var hjälp.

Du är mycket välkommen att kontakta oss om du har fler funderingar eller frågor. Kram från oss på Boujt!

Fråga: Hej Jag funderar på att gå på dietmat, kanske i några månader. Är det okej? Det skadar väl inte?

Svar på frågan:
Hej!
Jättebra att du ställer den frågan! Du undrar om du skulle kunna gå på en särskild diet i några månader utan att ta skada av det och om det är okej, stämmer det?

Du skriver inte vad anledningen är till att du funderar på att gå på diet, eller vilken diet det handlar om. Så, det svar vi ger här är mycket allmänt menat.

Det finns otroligt många olika dieter, de allra flesta av dem är för viktnedgång. Är det verkligen vad du behöver? Många av dessa kan man egentligen inte leva på i längden, utan kilona kommer tillbaka när man återgår till ”normal” mat. Det finns också hälsorisker med ett flertal dieter, så man bör vara försiktig.

Vad tror du om du pratar med en dietist, som kan ge dig en personlig kostplan som passar dig och ditt syfte? Dietisten kan hjälpa dig att se till att du får alla viktiga näringsämnen och tillräckligt med energi varje dag. Det är den viktigaste grunden för en god fysisk hälsa.

Du skriver inte hur gammal du är, men om du går i skolan. Vad tror du om du pratar med skolsköterskan? Berätta för skolsköterskan om dina funderingar kring dieter, be om att få träffa en dietist. Om det känns inte bra att prata md skolsköterskan, finns det någon annan vuxen du kan prata med? Du är absolut jätte välkommen att kontakta oss eller chatta med oss om du undrar mer!

Kramar!

FRÅGA: Hej! Jag undrar. En av min anhörig har gått bort men jag känner ingenting sorg eller något. Varför blir det så?

SVAR: Hej!

Du berättar att en anhörig till dig har gått bort men du känner ingen sorg. Du undrar varför det blir så.

Först vill vi beklaga din förlust, och säga att det är toppen av dig att skriva hit! ❤️  Du är inte ensam om att ha dessa funderingar.

Vi människor reagerar på olika sätt kring någons bortgång. Vid första beskedet finns några som gråter på en gång och är kanske oförstående på vad som har hänt. Några andra kanske börja känna efter när begravningen är avklarad och börjar att sörja.

Andra kanske börjar sörja efter några månader eller år. Några vill prata om glada minnen, som de har gjort tillsammans med den som har gått bort medan andra vill vara tysta och sörja i sin ensamhet. Eller någon annan kanske inte känner någon sorgen alls. Ingen känsla är fel att känna, och det är inte heller fel att inte känna något.

Du undrade varför just du inte känner någonting. Det är svårt att svara på eftersom det är så olika hos oss hur vi sörjer och inte sörjer.

Om du känner att du vill prata med någon om detta finns det olika alternativ. Du är alltid välkommen att kontakta BOUJT igen, eller så kanske det finns en närstående som du litar på och som kanske kan komma med bra tankar?

Kom ihåg, alla sörjer, eller inte sörjer, på olika sätt och det finns inget rätt eller fel. Kramar om dig! Du är jättevälkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor. Varma hälsningar/ BOUJT

Fråga: Är lesbisk och intresserad av en tjej vi skriver till varandra. Hon skriver att hon inte vill ha ett förhållande nu, men ställer frågor till mig typ hur lång jag är, ska jag vänta ut henne?

Svar: Vad bra att du hörde av dig med din fråga!  Du skriver och berättar att du är lesbisk och är intresserad av en tjej som ni skriver till varandra. Hon skriver att hon inte vill ha ett förhållande nu, hon ställer frågor till dig. Du uppfattar henne som intresserad att hon är intresserad av dig och om du ska vänta ut henne? Att vara intresserad av någon och om den inte är besvarad kan kännas jobbigt. Ni kanske inte har träffats? Det kan vara därför hon vill vänta och lära känna dig först.

Det är svårt att veta vad hon vill och hon kanske är osäker eftersom hon frågade hur lång du var. Ni kan fortsätta skriva till varandra, kanske kan ni komma på ämnen som ni tycker är roliga att prata om eller om det finns saker som ni är nyfikna på hos den andra person. Att ställa frågor om vad den andra person tänker, känner och tycker brukar ofta uppskattas och kan göra att ni lär känna varandra bättre. Så får du se hur det går sen om hon är fortfarande intresserad.

Du kan börja med att svara henne och berätta lite om dig själv, kanske kan du fråga henne lite om hennes intressen.

Om du tycker det är fortfarande jobbigt med hennes nyfikenhet så berätta för henne vad du upplever och känner. Kanske det kan skapa en öppenhet och förståelse för varandra.

Önskar du få mer svar , ta gärna kontakt med oss igen.
Många vänliga hälsningar från BOUJT

FRÅGA: En ny fråga till frågelådan: Hur kan jag bygga mitt självförtroende med mitt kropp? Jag hatar mitt kropp. Har själv varit mobbad förut för mitt kropp. Hur kan jag ha bra självförtroende med mig själv?

SVAR: Hej!

Vad modigt av dig att du tar hjälp och skriver hit till frågelådan med dina problem, om hur du kan bygga upp ditt självförtroende, och att ha blivit kränkt för din kropp och blivit påverkad att du hatar din kropp, och vill ha bra självförtroende med dig själv. Vi tycker det är jättebra att du kontaktar oss och undrar vad kan göra med ditt självförtroende.

Det är absolut inte ok att du har varit kränkt för din kropp! Vi förstår att kränkningarna  har skadat ditt självförtroende. Det är absolut inte ok! Vi undrar om du fått något stöd för det du utsattes för?

Vi undrar också om du har fått prata med någon om ditt hat till din kropp och tankarna kring den med någon du litar på? Att få stöd kan vara ett steg till ett ökat självförtroende. Att ta kontakt med någon kurator, sköterska eller psykolog kan vara en av många sätt att få hjälp. De kan ge dig övningar hur du kan bygga upp ditt självförtroende. Vad tror du om det?

Det är många i alla åldrar, som har liknande tankar om sig själva, även blivit kränkta. Alla har olika kroppar och utseende. Det är helt ok med att vi är olika!

Många har en färdig tanke om hur en kropp ska se ut, som vi kan se av reklamen, sociala medier, tv och så mera. Vem avgör vilken är den rätta kroppen? Ingen, tycker vi. Alla kroppar är lika fantastiska! Var och en bestämmer över sin egen kropp. Försök och tänk på att vår egen kropp är värdefull. Att vi till exempel kan röra oss, skratta, tänka, andas, hoppa eller tänka m.m. Du är unik och fantastisk! Kroppen är din!

Om någon dömer någon annans kropp så är det oftast för att de själva är osäkra i sina egna kroppar och de som gör så är inte trygga själva i sig. Men det är ingen ursäkt – det är aldrig okej att kränka en annan persons kropp!

Var snäll mot dig själv och din kropp! Du är värdefull!

Om du vill kan du ta kontakt med BOUJT igen! Vi finns här för att syssna på dig.

Många kramar/ BOUJT

FRÅGA: Hur får jag en pojkvän?

SVAR: Hej!

Tack för att du skriver till oss. Det är en bra fråga. Vad härligt att du funderar på kärleken och hur en kan få en pojkvän.

Jag vill kolla om jag förstod frågan rätt. Du undrar hur man ta steget att blir tillsammans med en person, stämmer det?
När du ser personen får du fjärilar i magen och lyser upp när personen finns på samma plats? Det är en tecken på att du känner en viss känsla för personen. Eller är det så att du vill hitta en person att bli kär i?

Om det finns en person eller flera personer du tycker om så kommer våra tankar här: Ett förslag från oss är att om du känner dig redo kan du ta steget först och fråga personen om ni kan ses på ett biobesök eller fika tillsammans eller annat ställe som något båda ni vill göra. Då har du en möjlighet att berätta dina känslor. Vad tror du om det?

Känns det jobbigt eller nervöst kan du också skicka ett meddelande och berätta dina känslor. Ibland kan den andre uppleva att man bara är vänner och behöver mer tid och det är också okej! Det är viktigt att båda känner samma sak och kan ta emot bådas svar. Det kan se olika ut för alla där det går fort eller långsamt framåt.

Om det är så att du vill träffa nya personer och hitta någon på så sätt kommer våra tankar här:Ett bra sätt att träffa nya personer är genom hobbies eller träffar av något slag. Om du till exempel gillar fotboll så kanske det finns personer där att träffa. Det finns många olika aktiviteter en kan prova på om en inte redan har en hobby.

Om du vill ha inspiration så kanske det finns mer information på din kommuns hemsida! Det går också bra att vända sig till oss igen om du vill bolla eller bli hänvisad rätt.

Vad du än väljer så är det viktigt att du känner dig redo.

Håller tummarna att det går bra för dig..
Lycka till med kärleken!
Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler frågor & funderingar.

Varma kramar från BOUJT!

FRÅGA:Hej! Ibland känner jag att jag inte gillar min kropp på grund av hur andra ser ut. Jag brukar tänka att jag är så tjock eller nåt sånt. Jag har blivit mobbad och har svårt att acceptera min kropp. Vad rekommenderar ni hur man kan älska sin egen kropp? Hoppas ni har några tips.    

SVAR:

Hej! Tack för din fråga! Modigt av dig att berätta om mobbningen och jättebra att du lyfter upp känslan av att inte gilla din kropp för många andra delar också samma upplevelse som du.

Tråkigt att du blivit mobbad och det är absolut inte ok att någon mobbar dig. Tyvärr är mobbningen vanligt idag och du är inte ensam om det. Det är viktig att du ska känna dig trygg var du än befinner dig. Mobbningen kan ske på olika sätt. Exempel på typer av mobbning: Psykisk mobbning är genom elaka kommenterar, blickar, miner, hånskratt, ryktesspridning eller utfrysning. Fysisk mobbning är genom att man använder sin fysiska styrka till att terrorisera offret, t.ex genom sparkar, smällar, knuffar och andra typer av fysiska aggressioner genom att förödmjuka offret.

Det är viktig att du tar kontakt med någon vuxen som du litar på och det kan vara dina föräldrar eller lärare, kurator på skolan för att få slut på mobbningen. Händer det i skolan är det skolans ansvar att snabbt hjälpa dig för att få slut på mobbningen. Händer det utanför skolan kan du också ta kontakt med någon på skolan för att få hjälp eller någon vuxen som du litar på.

Det är många som tyvärr inte gillar sina kroppar och orsaken till det kan se olika ut. En förklaring kan vara att vi gärna jämför våra kroppar med andras kroppar och glömmer att vi är skapta till att vara olika. En annan orsak kan vara sociala medier som påverkar oss med ”perfekta kroppar”, tidningar med hur jag kan gå ner 10 kg på 6 veckor eller på stranden där alla ser så bra ut i sina badkläder. Så är det inte i verkligheten! Vi påverkas också av vad andra gör mot oss som du berättar att du har blivit mobbad och då får man många gånger negativa tankar om sig själv men kom ihåg att du är värdefull!

Du ber om olika tips som vi nu försöker ge dig:

  1. Bada i ett allmänt badhus och kolla andras kroppar i duschen. Då kommer du garanterat att se hur olika kroppar ser ut och inte den idealkroppen som ofta visas upp i media.
  2. Stå dig framför spegeln naken eller i underkläder och säg till dig själv 3 positiva saker du tycker om din kropp. Fokusera på det du tycker är fint. Vi alla har något som vi har komplex över eller önskar att vi inte såg ut så här men försök vända till vad du faktiskt har som du gillar.
  3. Försök tänka hur fantastiskt kroppen är! Se kroppens funktion och inte utseende. Att vara tacksam ger ofta positiva tankar så om du börjar tänka vad din kropp ger dig så märker du snart att vi tar ofta våra kroppars funktioner för givet att vi glömmer vara tacksamma över att vi får vara friska som ett exempel.
  4. Bär inte dina tankar och känslor för dig själv för det kan vara tungt. Prata med någon som du har förtroende för och som kan hjälpa dig att ”tänka om” med din kropp.
  5. ”Ju mindre du bryr dig, desto mer kommer du att älska dig själv!” – ett citat som är värd att tänka på. Till sist, kom ihåg att du är viktig och värdefull!

Hoppas att våra råd var till hjälp! Du får jättegärna kontakta oss igen.

Varma kramar/ BOUJT

FRÅGA: Jag själv gillar en tjej, Hur kan jag vara ihop med henne?

SVAR: Hej!

Vad bra att du skriver till oss och frågar! Du undrar hur du kan bli ihop med en tjej som du gillar. Det är en härlig känsla att gilla någon!

För att två personer kan bli ihop med varandra behöver båda två gilla varandra och vilja vara ihop lika mycket. Vet du om tjejen också gillar dig? Har du försökt fråga henne? Det kan vara lite läskigt att fråga tjejen vad hon tycker om dig och om hon vill vara ihop med dig. Det kanske vore lättare om ni bara börjar prata med varandra om olika saker. Då kan ni se om ni tycker om samma saker. Har ni gemensamma intressen?

Jag vet inte hur mycket ni umgås med varandra nu. Träffar ni varandra tillsammans med andra kompisar? Gör ni saker tillsammans? Pratar ni med varandra? Det kan vara en bra början att lära känna varandra mer om inte ni redan gör det. Har du frågat henne om hon vill göra något tillsammans med dig? Ni kan hitta på olika aktiviteter och umgås själva några gånger. Hon får möjlighet att lära känna dig också. Då kanske det blir lättare att fråga henne vad hon tycker om dig.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon som känner dig som kan stötta dig. Kanske du kan få några tips på hur du kan bli ihop med henne? Kanske har tjejen kompisar som du kan prata med och på det sättet få veta mer om hon tycker om dig eller vad hon gillar?

Kanske det blir så att tjejen inte vill vara ihop med dig för hon kanske inte gillar dig på samma sätt som du gör och istället vill bara vara kompisar. Det kan svida och göra ont för kärleken är inte alltid lätt. Då är det extra skönt med någon i din omgivning som du kan prata med och få stöd av, en vän, förälder eller någon annan vuxen du kan lita på.

Hoppas de här råden hjälper dig! Om du behöver mer stöd är du mycket välkommen att kontakta oss på chatten! Prata med en syssnare via textchatt eller videochatt. Chatten är öppen tisdagar och torsdagar klockan 18.30-20.30.

Kramar/ BOUJT 

FRÅGA: Är vänner viktigt för er?

SVAR: Hej!

Tack för att du skriver till oss. Du skriver om vänner är viktigt för oss. Vi kan inte svara på den frågan, eftersom det är upp till olika individer.

Jag kan försöka skriva om det är viktigt att ha vänner. Det finns personer som tycker att vänner är viktiga och sen finns det personer som trivs. med att vara ensam och inte tycker vänner är viktigt och mår bra ändå.

Att ha vänner är för många viktiga för det sociala livet. En känner sig inte ensam och kan ha någon att prata med om allt mellan himmel och jord, det som känns jobbigt eller roligt. Ordet vän kan även betyda olika för var och en. En kan ha en bästa vän, några få vänner eller många vänner. En ska inte försöka jämföra hur många vänner andra har.

Var och en väljer hur de vill ha det och vad som känns bäst för en själv. Om en vill ha vänner eller om en inte vill ha vänner. Vissa trivs att vara ensamma och mår bra av det. Ensamhet är helt okej.

Jag vet inte riktigt hur du ser på om det är viktigt att ha vänner. Att ha en vänskap -det ska kännas underbart, betydelsefullt och förvirrande samt ont. Inte en som tvingar till att göra något som inte känns bra, utan uppmuntra att vara den en är och respektera en samt tycka om en. Det är viktigt att personen får dig må bra och blir glad av att vara med dig, även om det finns stunder ni bråkar men löser tillsammans för att ni ska må bra. Jag undrar om det finns en anledning till du frågar om vänner är viktigt? Är det så att du känner dig ensam eller inte vet hur du ska få vänner?

Finns det någon du kan prata med om dina funderingar? Vad tror du om du skulle prata med någon du känner dig trygg med? Det kan vara skönt och prata med någon du litar på, tex en familjemedlem, en vuxen eller någon du känner dig trygg med. Du är jättevälkommen att chatta med en av vår syssnare och vi ger dig råd, tips och stötta dig med din fråga om vänskap. Om du har andra funderingar  är du alltid välkommen att skriva till oss igen.

 

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Varma kramar från Boujt.

FRÅGA: Undrar på att genomföra penisförstoring är de bra eller dåligt? Vilken var bäst sätt att gör penis större?

SVAR: Hej,

Vad bra att du skriver till oss med din fundering. Du frågar om det är bra eller dåligt att genomföra en penisförstoring? Du undrar vilken är bäst sätt att göra penis större, stämmer det? Jag kan tyvärr inte säga om det är bra eller dåligt eller vilken metod som är bäst.

Det är viktigt att du tänker igenom om varför du vill göra din penis större, är det av sexuella skäl eller beror det på något annat? En penisförstoring kan föra med sig komplikationer efter ingreppet som bland annat kan innebära tex minskad sexlust. Det finns också risk för att känsel i penisen försämras. Därför är det viktigt att du tänker igenom det noga eller ta reda på det så mycket du kan innan du bestämmer dig.

Du är inte ensam om att fundera på det och det är många som funderar över penisens storlek. Bra för dig att veta att penis storleken inte har någon större betydelse vad det gäller hur skönt en ha själv när en har sex, eller hur skönt det är för någon som en har sex med. I dagens samhälle finns det en norm som säger att en måste ha en stor penis, men det skapar mycket onödig press på killar.

Vill du prata mer om det här med någon eller få mer information? Du kan ta kontakt med vårdcentral eller ungdomsmottagning om du är orolig för att något inte stämmer, de kan ge dig svar på dina funderingar. Vi har text- eller videochatten som är öppet på tisdagar och torsdagar kl 18.30-20.30 och du är jättevälkommen att prata med en av vår syssnare. Vår syssnare kommer att svara på dina frågor och dina funderingar.

Kom ihåg att det ska vara för din egen skull, inte för andras skull! Lycka till och välkommen att kontakta oss igen.

Kram /BOUJT

FRÅGA; Hur får jag en flickvän? 

SVAR:Hej!

Tack för att du skriver till oss, det är en jättebra fråga. Vad härligt att du funderar på kärleken och hur en kan få en flickvän.

Du skriver att du undrar hur du blir ihop med någon, uppfattar jag frågan rätt? Om det är någon som du tycker mycket om just nu, känns det som att du får pirr i magen och blir gladare av att se henne? Då är det ett tecken på att du tycker om personen väldigt mycket.

Umgås du med personen ofta? Om en är tillsammans ofta kan det vara en bra chans att få utveckla det till en kärleksrelation om båda två vill det. Personlighet och hur bra ni kommer överens är det enda viktiga när det kommer till att gilla varandra!

Ett litet tips från oss; Om du är redo att veta om hon också vill vara ihop med dig så kan du ta modet att fråga henne om ni kan träffas över t.ex. fika, ett biobesök eller någon annan aktivitet som ni båda två tycker är roligt. Du kan prova dig fram vad som känns bäst för dig och vad du tror kan vara roligt för henne. Under tiden ni umgås kan du fråga om hon vill vara din flickvän om du känner dig redo för det. Vad tror du om det?

Om det känns nervöst kan du också skriva ett sms eller skicka meddelande på t.ex snap om hur mycket du gillar personen. Du får hennes svar och får veta om hon vill vara din flickvän eller inte. Ibland kan den andre uppleva att man bara är vänner och behöver mer tid och det är också okej! Det är viktigt att båda känner samma sak och ibland behöver en plats för funderingar. Det kan se olika ut för alla där det går fort eller långsamt framåt.

Jag håller tummarna att det går bra för dig och lycka till! Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller frågor.

Varma kramar från Boujt!

FRÅGA: När är det en bra ålder att flytta hemifrån? När får man flytta och bo ensam, rent lagligt?

SVAR: Hej,

Vad bra du skriver till oss med din fråga! Du skriver och undrar när det är en bra ålder att flytta hemifrån? När får man flytta och bo ensam, rent lagligt?

– Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter det att du har fyllt 21 år. Det finns ingen som kan tala om när det är en bra ålder att flytta hemifrån, alla är olika. En del kan vara unga att flytta hemifrån och andra vill bo kvar hemma länge för att plugga vidare. Är en mogen nog att ta eget ansvar och kunna försörja sig kan en flytta hemifrån. Vill en bo ensam kan en göra det, eller dela med någon. Kanske är det bättre att ha bra ekonomi som grund för att kunna bo själv.

Du kan titta på konsumentverkets hemsida där det står hur mycket det kostar att bo själv i lägenhet jämfört om en bor hemma. www.konsumentverket.se, även banker har bra sidor för unga.

Hoppas detta svar var till hjälp. Du får gärna återkomma och skriva till oss eller chatta med oss om du har fler funderingar.

Lycka till!

/ BOUJT

FRÅGA: Vad göra om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska? 

SVAR: Hej!

Din fråga är jätteviktig och jag är glad att du skriver till oss! 

Du frågar om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska. Jag vet inte vem frågan gäller, men jag ska göra mitt bästa för att svara dig! Detta låter som en jobbig situation, och många personer har varit eller är i samma situation! Jag undrar om föräldrarna känner till att du/den du frågar om är homosexuell?

Det är verkligen inte en lätt situation att vara i när ens föräldrar är homofobiska. Det kan kännas väldigt svårt och jobbigt att prata eller berätta om detta på grund av rädsla, skam eller oro. Det kan se olika ut för alla, men en är bra och värdig oavsett vilken sexuell läggning en har. Alla har lika rättigheter oavsett vem en är. Ingen ska behöva bli illa behandlad eller kränkt på grund av sin sexuella läggning!

Det är inte fel eller konstigt att vara homosexuell alls. Det är enligt svensk lag förbjudet att kränka eller behandla någon illa för hens sexuella läggning. Tyvärr finns det vissa människor som är homofobiska, vilket kan handla om okunskap eller fördomar. Det kan vara på grund av normer, religion, tro eller annat. Det är inte okej att behandla någon annorlunda för hens sexuella läggning, eller sexualitet. Finns det någon annan som känner till det du berättar? Har du någon som stöttar dig/den du pratar om i detta? 

Jag undrar vad du eller den du pratar om önskar, vill du att dina/hens föräldrar ska få veta om detta? En kan känna sig rädd och orolig innan en berättar, men om du/hen vill så kan det vara en kompis eller en annan vuxen med när du/hen berättar. Eller någon annan du litar på? Ingen ska behöva vara orolig eller rädd. Du har rätt att få stöd i den här frågan, om du önskar det. Det går också att skriva ett brev eller ett sms om det känns bättre. Om du vill, kan du också berätta om du har känt dig orolig för att berätta  Gör det som känns bäst för dig! Om du inte vill berätta så behöver du inte heller det, du bestämmer själv vem som du vill ska veta.


En har alltid rätt att bli bemött med respekt när en berättar för andra om sin läggning/sexualitet. Det viktigaste är att du följer ditt hjärta och gör det som känns rätt
 för just dig eller den du pratar om.

Behöver du mer hjälp och stöd från oss på BOUJT är du välkommen att höra av dig! Om du vill prata med en syssnare kan du alltid text- eller videochatta med oss på tisdagar eller torsdagar. Om du känner att du har fler funderingar är du välkommen att skriva till oss igen. 


Kom ihåg, du eller den du pratar om är aldrig ensam!
Styrkekramar från BOUJT

FRÅGA:Vad innebär det att man är pansexuell?  

 SVAR: Hej,

Grymt av dig att ta kontakt med oss!

Du undrar vad det innebär att en är pansexuell. Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Att vara pansexuell betyder att man dras till personer oavsett deras biologiska kön eller könsidentitet. Bisexuell är ett ord som kan innebära att man dras till antingen killar eller tjejer, medan man som pansexuell även kan känna sig kär i personer som inte identifierar sig som tjej eller kille, utan något annat. 

Det är lite svårt att säga exakt var gränserna går, men en får alltid själv bestämma vad en känner sig som och vem en tycker om. Ibland är det svårt att veta vilken läggning/sexualitet en har, och det är okej att utforska det och testa sig fram! Du kan fundera och måste inte bestämma dig nu, om du känner dig osäker. Ens läggning/sexualitet är också något som kan förändras genom livet. Det är helt okej!

Följ ditt hjärta och gör det som känns bra och härligt för just dig!

Välkommen att skriva igen om du har fler funderingar.

Varma kramar, BOUJT 

FRÅGA: Vad ska jag göra? Jag har tankar om nätterna om vad jag har gått igenom. Hjälp 

SVAR: Hej på dig! 

Det är modigt av dig att kontakta oss!

Du berättar att du har tankar om nätterna, i samband med vad du har gått igenom. Först och främst vill jag säga att det måste kännas jobbigt när tankarna kommer på nätterna. Vill du berätta vad är det som gör att du har tankar om nätterna? Nu när jag vet så lite om din upplevelse så är jag orolig över dig. Jag ska göra mitt bästa att ge dig några alternativ så du får välja det som känns bäst för just dig. Känns det okej? 

Det kan vara svårt att veta hur situationen ska hanteras, det finns olika sätt att hantera situationen – det viktigaste är att välja det som känns lämpligaste för just dig. Vad tror du om det? 

Du skriver att du ber om hjälp ocksåDet låter något/någon som tynger ner dig och det är inte bra för dig. Det är viktigt att du ska må bra och kan sova bra på nätterna. Känner någon till dina jobbiga tankar eller vad du har gått igenom? Anledningen till jag frågar är att du inte ska behöva gå igenom detta ensam. Du har rätt att få hjälp bli av med dina jobbiga tankar. 

Finns det någon du litar på eller känner dig trygg som du kan prata med om vad du har gått igenom? Det kan vara din vän, en familjemedlem, skolkuratorn eller någon vuxen du känner dig trygg med. Hur känner du dig om du skulle prata med någon du litar på om dina tankar och vad du går igenom? Ibland kan det också vara skönt att prata med en neutral person som inte känner dig. Du ska göra det som känns bra för dig! Jag är här och stöttar dig i ditt beslut. 

Du är så välkommen att prata med någon av oss syssnare via textchatten/videosamtal på tisdagar och torsdagar. Om du vill berätta vad du har för tankar eller vad du gick igenom, på det sättet kanske jag kan ge dig råd och tips. Du kan mejla till fraga@boujt.se och du får svar inom 1-2 dagar. Alternativt på BRIS chatt: www.bris.se  

Jag hoppas mitt svar hjälper dig att hitta ett sätt som känns bra för dig. Annars är du alltid välkommen att kontakta oss igen!

Bamsekramar /BOUJT 

FRÅGA: Hur funkar kärlek mellan två tjejer ?

SVAR: Hej!

Tack för din fråga och att du tog kontakt med oss!

Jag kan börja med att berätta att kärlek mellan två tjejer inte skiljer sig så mycket från kärleken mellan en kille och en tjej eller två killar. Kärleken har inget kön eftersom den känns i hjärtat. Hjärtat väljer vem du blir kär i. Du blir oftast varm och pirrig i kroppen av att tänka på någon eller känner dig lycklig när du är med personen. Det kan ske alla, oavsett kön eller sexuella läggning.

Om du undrar över det fysiska och hur två tjejer gör när de är intima med varandra. Ett sexuellt samspel mellan två tjejer kan se olika ut beroende på vad personerna själv gillar. Man kan använda munnen, tungan eller fingrarna för att göra det skönt för sig själv och sin partner. Det kan vara skönt att smeka, kyssa eller slicka på olika ställen t.ex. runt slidan, klitoris, bröstvårta m.m. En del tycker om att föra in något i slidan eller analen exempelvis fingrar eller en dildo (löspenis). Två tjejer kan också gnida sina kön mot varandras ben så att klitorisen stimuleras och det känns skönt. Alla tycker om olika saker och det finns inga rätt och fel.

Hoppas du har fått svar på dina funderingar. Du kan också läsa mer på RFSU hemsida om du undrar något. Annars är du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30.

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar!

Bamsekramar
/BOUJT

FRÅGA: Hur gör en om en känner sig ledsen när någon berättar för en om hemska saker?

SVAR: Hej på dig!

Tack för att du kontaktar oss och frågar. En blir självklart ledsen när någon en känner berättar om hemska saker. En kan göra på olika sätt.

Kanske kan du be hen/personen att prata om en annan sak. En kan beskriva hur en känner sig då en får veta. Du kan då säga så här ”Din berättelse gör mig ledsen och jag tycker det är jobbigt att prata om det. Kan vi byta till ett annat ämne som är lite lättsammare?”. Hur tror du det skulle fungera?

Men om det är allvarliga saker då kan du istället fråga om hen kan berätta för någon vuxen som ni båda litar på och som vet mer om hur det är när en har upplevt hemska saker. Du kanske kan erbjuda följa med som stöd? Kanske hen får svara på sina frågor av vuxen? Vad tror du om det?

Ibland kan det kännas tungt att bära på någon annans hemlighet eller tunga tankar, och då har du rätt att prata med en vuxen eller en person som du litar på. Om det känns okej kan du diskutera det med personen som berättat hemligheten/de tunga tankarna för dig först.Du kan inte alltid hjälpa om du inte vet hur du ska göra. Ibland måste du säga till eller fråga någon annan om hjälp.

Ni kan också kontakta oss syssnare på BOUJT på tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 för onlinechatt. Ni kan textchatta eller ta videochatt. Vi ger också stöd, tips och råd och vi har tystnadsplikt. Om du är nyfiken på vad tystnadsplikt är kan du se länken här:  https://boujt.se/du-ar-anonym/

Hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar

FRÅGA: Hej, jag undrar varför killen är så kåt i mig?

SVAR: Hej och välkommen till BOUJT!

Hoppas att jag uppfattat dig rätt? Att det finns en kille som är extra kåt i dig? Ja, det kan man undra och det finns olika svar.
Jag ger några svarsalternativ då jag vet så lite om din upplevelse, du kan ta det svaret som känns lämpligast för din situation. Jag gör mitt bästa!
Jag vet inte om du har någon relation till killen? Om du känner personen så vad för typ av relation har ni? Är ni klasskompisar? Tycker ni om varandra? Brukar ni prata?
Kanske han har fått känslor för dig?
Hur upplever du? Spännande att personen blir kåt eller mest som en obehaglig känsla?
Jag kan berätta vad som händer i kroppen när man blir kåt.
Kåt innebär att man kan bli sexuellt upphetsad. Det som händer i kroppen är att blodet forsar ner till könsorganet, har man en kill/mans kropp så sväller penisen och den blir hård samtidigt som pungen dras ihop. Från penisen kommer det ofta lite genomskinlig vätska som fuktar ollonet.
Men eftersom en tjej/kvinnokropp har istället en slida, det som händer när är att blygdläpparna och klitoris sväller upp. I slidan kommer en vätska som gör könet fuktigare.
En person som blir kåt hjärtat kan slå fortare, andningen blir snabbare och huden blir varm. Man kan också bli yr och pirrig nästan som om marken gungar.
Viktigt att tänka på, det finns personer som blir kåt och får känslor för någon annan men det finns också personer som inte får starka känslor för någon men kan ändå bli kåt.
Om han vill ha något med dig, då är det viktigt att du lyssnar på din egen bästa vän som är du. Det är bara du som kan svara på frågan om du känner något speciellt för killen. Vad tror du om att fråga honom vad han känner för dig?
Om det inte känns bra för dig att han visar dig att han är kåt på dig tycker jag det är viktigt att du säger det, eller berättar för någon du litar på som t.ex. en vuxen i er omgivning. Det finns gränser för hur man får bete sig mot andra, och om han visar dig att han är kåt på dig så kan det vara fel om du inte samtyckt och trivs med det.
Om ni vill ha sex med varandra är det är viktigt att det KÄNNS BRA för dig och du får alltid ångra dig även om det är mitt i sexet. Båda ska också ha sagt ja först innan ni har sex med varandra, inte okej om bara en som vill ha sex. Det är jätteviktigt att använda preventivmedel som t.ex. kondom, kondom skyddar dig från könssjukdomar.
Vill du diskutera frågan igen eller om något annat? Du är hjärtligt välkommen!
Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag få tjejen jag tycker är söt?

SVAR: Hej! Tack för du kom med din fråga! 

Jag uppfattar det som att du undrar hur du kan få tjejen du tycker är söt. Om du känner tjejen väl eller lite, vet jag inte men jag ska försöka svara så gott jag kan.

 

Vad tror du om att ta ett snack med tjejen och ge gärna komplimanger eller beröm? Något som hon skulle bli glad av. De flesta av oss kan bli bättre på att ge beröm och komplimanger idag.

Om du känner tjejen väl och har pratat med henne förut, så kanske du kan försöka att ta reda på vad hon gillar?

 

Ett tips kan vara att bjuda henne på fika eller bio. Ni kan gå tillsammans till något trevligt ställe eller ta med henne på en promenad till någon park? Då kan tjejen förstå och kanske känna att du tycker om henne och vill få ha tid med henne.

Om allt går bra, kan du testa att tala om för henne om dina känslor. Kanske rakt ut när ni ses eller via sms? Sen kan det vara så att hon kanske vill bara vän med dig, då kan det kännas jobbigt men då är det viktigaste att respektera henne.

Håller tummarna att det ska gå bra för dig och lycka till!

Varma kramar från BOUJT

FRÅGA: Heej! Jag har alltid undrat och är lite nervös att gå tillbaka till skolan och kompisarna. Jag vet inte vad som kommer hända mellan mig och killen som gillar mig. Han är inte min pojkvän. Vi har inte pratat med varandra under sommarlovet, den senaste gången vi pratade var skolavslutningen. Jag vet inte om han har någon flickvän nu. Jag vet inte vad jag ska göra om han inte gillar mig längre?

Svar: Hej!

Vad bra att du kommer med dina funderingar! Vi ska försöka svara och ge dig tips om hur du kan göra. Först vill jag se så att jag uppfattat dig rätt. Du berättar att det finns en kille i skolan som gillar dig, men att du nu är osäker på vad han känner för dig nu efter sommarlovet. Du vet inte vad du ska göra om han inte gillar dig längre. Har jag uppfattat dig rätt?

Kärlek kan vara mysigt och fantastiskt roligt, men också jobbigt om en inte vet hur den eller de en är kär i känner. Det kan vara svårt att veta särskilt som det gått ett helt sommarlov.

Nu när skolan har börjat igen kan du börja med att säga hej och kanske fråga honom om hur hans sommar har varit? Det kanske är lättare för dig att inleda ett samtal än att fråga rakt ut hur han känner. Då kanske han berättar för dig om han har träffat någon annan. Du kan också be honom att låta er prata själva någon rast eller efter skolan? Om du har hans nummer eller brukar prata med honom på t.ex. Instagram, Facebook eller andra sociala medier kanske det kan vara en idé att skriva där. Om ni har någon gemensam vän kanske det går att fråga hen?

Kanske blir det tydligt vad han känner när ni ses, utan att ni behöver säga något till varandra? Annars hoppas jag att tipsen ovanför är användbara!

Om det skulle vara så att han har träffat någon annan eller inte är intresserad längre så kan det naturligtvis kännas riktigt tungt. Det kanske inte känns så just nu, men tiden läker ofta sår och efter ett tag brukar man må bättre – även om det tar sin tid. Då kan det vara bra att göra något du tycker om, och prata med något. Du kan t.ex. skriva till oss på BOUJT igen – vi finns här för dig om du vill skriva av dig!

Hoppas detta var till hjälp! Annars är du välkommen att skriva igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är förbannad, känner mig panik och har inte känt mig nöjd. November 2018 hade jag ett möte med min psykolog då pratade vi om mig. Jag blev chockad över nyheten, jag har en diagnos som gör att jag har svårt att förstå vad andra säger och nu säger de att jag måste börja på en gymnasiesärskola. De valde ett program åt mig och jag VAR inte nöjd över valet! Får man som lärare bestämma ÖVER mig/oss vad vi ska plugga till?? Jag som alltid har drömt om kurator eller filmskådespelaryrket. Tyvärr så tror jag inte att jag kan hitta mitt drömjobb i framtiden. Har ni tips på hur jag kan hitta mitt drömjobb som t.ex. bli filmskådespelare?

Önska mig lycka till med gymnasiet till höst! Tack förhand

Svar: Hej,

Tack för ditt mejl! Det var klokt och modigt av dig att skriva till oss på BOUJT och berätta om din utbildningssituation.
Vi vill kolla om vi har förstått rätt att det program de valt åt dig inte stämmer överens med vad du egentligen vill plugga? Du känner dig förbannad och chockad.
Vi förstår att du känner dig förbannad. Att du inte har fått vara med och bestämma vad du ska plugga låter inte bra. Som gymnasieelev har du rätt att välja inriktning och påverka din utbildningssituation! Det är bra av dig att reagera på detta.
Har du försökt prata med skolan om hur du känner dig? Har du någon som du känner dig trygg med och prata om din situation och ditt drömjobb? Finns det någon som stöttar dig i detta? Tips på personer att prata med kan vara rektorn, din studie- och yrkesvägledare eller skolkurator. Du berättar att du känner panik och missnöje, det gör att jag undrar om du fått möjlighet att prata med någon om dina känslor? Att bära dessa känslor ensam kan vara tungt.
På Barn- och Elevombudets (BEO) sida kan du hitta mer information om dina rättigheter i skolan. Du kan även ställa frågor till dem. BEO är en myndighet som arbetar med frågan om elevers rättigheter.  https://elev.skolinspektionen.se/sv/
Det finns många olika drömjobb i samhället, du kanske kan googla om tips på hur du kan hitta vägen till ditt drömjobb. T.ex. kanske det finns en kulturskola i din kommun som erbjuder teaterlektioner eller teatergrupper? Eller finns det på din skola? Det finns olika vägar att nå ditt drömyrke så om en dörr stängs så öppnas en annan dörr. Det kan löna sig att vara statist och gå på auditions, där de väljer ut vilka som ska vara med i en film. Det finns sidor där en kan registrera sig.
Vi håller tummarna och tårna för att det ska gå bra för dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen på BOUJT.
Lycka till!
Varma hälsningar,
BOUJT

Fråga: Om jag får mens för första gången, vad ska man göra då? Jag vågar inte gå till min stränga lärare.

Svar:
Hej på dig! Jättebra att du skriver till oss! Vi förstår att du undrar över detta.

Du måste inte gå till din stränga lärare om du inte vågar, finns det någon annan vuxen du kan vända dig till som du känner dig trygg med?

Jag förstår att det uppstår mycket tankar och funderingar vad som är normalt och inte kring mens speciellt när man får det första gången, det är naturligt och absolut inget konstigt med det om man känner sig orolig.

Det finns tips och råd på hur du kan förbereda dig, du kan prata med någon vuxen som du känner dig trygg med och kan lita på, du måste inte berätta för någon vuxen att du fått mens om du inte vill. Men det kan vara bra om du vill få lite hjälp, skolsköterskan på skolan kan hjälpa till om du vill få hjälp med till exempel mensskydd, värktabletter om du får ont i magen eller om du har frågor om mens. Skolsköterskan kan också hjälpa till att berätta för någon vuxen hemma om du vill och känner dig trygg med det.

Ett annat bra tips är att ha binda/trosskydd i någon väska om du känner dig oroligöver att få det i skolan eller någon annanstans för första mensen kan komma som en överraskning. Du kan gå till skolsyster och be om mensskydd eller fråga någon kompis som du kan få mensskydd av. Nästa gång kanske samma kompis behöver låna av dig.

Det finns en länk nedan som du kan klicka på och då kommer du till den hemsidan (UMO) där du kan läsa lite om mens, mensskydd, mensvärk och det finns frågor och svar kring mens.https://www.umo.se/kroppen/mens/Hoppas att våra tips och råd till dig var till någon hjälp!

Du är varmt välkommen att kontakta oss igen om det är något du undrar över.

En massa kramar från oss!

FRÅGA: Hej, jag är i en depression. Min gammelmormor dog under hösten 2019. Tiden har inte hjälpt mig för jag tänker på henne varenda kväll och gråter. Har berättat för mina föräldrar men det hjälper inte. Vad ska jag göra?

SVAR:
Hej!Vi vill börja med att beklaga sorgen efter din gammelmormor. Du säger att du är mycket ledsen och vi förstår hur mycket hon betydde för dig. Hon verkar ha lämnat ett tomrum efter sig som inte är så enkelt att fylla. Det är tungt att bära ensam och du tänker på henne varenda kväll.Att känna sorg efter förlusten av en viktig person är helt naturlig. Sorg tar olika lång tid hos olika personer. Det beror mycket på hur mycket stöd och tröst man hittar hos sina nära och kära, hos släktingar och vänner. Det händer också att man kan söka stöd hos utomstående. Du skriver till oss och vill ha stöd och råd.Du skriver att du är i depression. Har du någon annan som du kan prata med i stället för dina föräldrar? Kanske någon kurator. Om du bor i den region där dövteamet finns kan du ta kontakt med dem annars kan man boka tid hos kurator på vårdcentralen där du bor och ha teckenspråkstolk med i samtalet. Man kan också prata med präst eller diakon där du bor. De har träffat många sörjande personer och de är vana att lyssna och prata. Alternativt kan du ringa svenskakyrkan@ectalk.se som tar samtal tre förmiddagar i veckan, måndagar, onsdagar och fredagar kl 10-13. Numret bemannas i första hand av teckenspråkiga präster. Sen kan du alltid ta kontakt med oss via mejl och chatt på måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 18.30 – 20.30.Hoppas du får det stöd du behöver. Hör gärna av dig till oss igen!Kramar i massor från oss i BOUJT

Fråga: Är det lagligt att ha sex på TikTok? 

Svar: Hej! 
Bra att du skriver till oss på BOUJT och ställer en jätteviktig fråga! 

För att kunna använda appen TikTok måste man vara 13 år eller äldre, men för alla under 18 måste föräldrar eller vårdnadshavare ge tillstånd. TikTok vill inte att barnen ska bli lurade att göra saker framför mobilen som att visa sig nakna eller göra sexuella saker. Eller att de blir kontaktade av vuxna som låtsas att de är barn i sexuellt syfte, som kallas för grooming. Grooming betyder att en vuxen person tar sexuell kontakt med ett barn under 15 år, som är förbjudet i Sverige. Den vuxne kan få böter eller fängelse.

TikTok har några regler för hur och vad man lägger upp ett inlägg. En av reglerna är:

Det är olagligt att lägga upp ett inlägg med sexuellt innehåll (sex) och sexuella animationer (tecknade filmer). Men man får lägga upp sådana inlägg med undervisnings-, vetenskapligt eller konstnärligt innehåll. Man får t ex visa bilder som visar ärr på grund av operation av könsorgan (penis, fitta).

Du är varmt välkommen att ringa eller skriva till oss om du har fler funderingar eller frågor.

Kramar från oss på BOUJT!

Fråga: Jag är orolig över Ukraina kriget. Jag oroar mig för tredje världskrig och jag vill inte ha krig. Kan inte sova på nätterna för att jag mår dåligt över de som bor i Ukraina. Vad ska jag göra?

Svar: Hej!
Jättebra att du delar din upplevelse med oss, din fråga är jätte viktig! Vi förstår din oro, det är jätte många som är oroliga nu både barn och vuxna.

Du ska veta att många länder i världen arbetar just nu för att få ett slut på kriget. Det är många som hjälper folket i Ukraina. De hjälper också folket att fly från landet. Det känns bra och skönt att vi i världen hjälper varandra. Folket i Ukraina hjälper varandra mycket också.

Sverige är inte orolig för att det ska bli krig i Sverige, vad jag brukar tänka när jag blir orolig är att Sverige faktiskt inte har varit i krig på flera hundra år och att risken att vi skulle hamna i krig nu är jätteliten.

Man ska vara försiktiga med vad det ser på sociala medier exempelvis TikTok, Instagram och Facebook för det lätt att de sprider falsk information.

Du får också fråga och berätta ditt upplevelse med någon vuxen som du är trygg med eller ta kontakt med oss igen.  Vi tycker att du ska inte behöva vara orolig och du behöver sova bra på nätterna.

Ta hand om dig!
Kramar från BOUJT

Fråga: Tja! Jag har problem med någon som jobbar på vår skola. Det är en manlig tolk som kommenterar mig hur jag klär mig och så. Det känns lite osmaklig och i somras när vi hade sommaravslutning så kommenterade han mig vilken söt kjol jag har på mig. Jag tycker det är pinsamt! Han har frågat mig om han får krama mig men jag säger nej. Vad ska jag göra?

Svar: Hej!
Kan förstå att det kan kännas obehagligt att få sånt kommentar, och det är inte okej av tolken som gav såna kommentar.
Du har rättigheter och du bestämmer om det känns okej eller inte att någon frågar om kram dig.

Alternativ är du kan prata med rektorn på skolan och berätta hur du känner dig eller vända dig till någon vuxen på skolan som du känner att du kan lita på och trygg med att kunna framföra dina upplevelser av situationen som du beskrev för oss. Du vet att du får ta med någon som extra stöd under samtalet så du inte ska känna dig ensam.

Lycka till och stor kram från BOUJT

FRÅGA: Kan killar vara feminist som stöttar tjejer?

SVAR:
Om vi förstår dig rätt så menar du att stötta tjejer om jämställdhet i samhället och som individ angående jobb, sexuellt, idrott och så  vidare?

Att tjejer och killar ska vara lika mycket värda, är gemensamt för alla feminister. Om killar ser att tjejer inte har lika värda som killar, så kan killar stötta tjejerna och visa att tjejer och killar är lika, respektera varandra och inte nervärdera någon som är tjej eller kille. Om en tjej älskar att meka en bil eller om en kille älskar att sticka en tröja är ju bra och inget att skratta åt.

Tjejer och killar ska ha rätt till att göra samma saker om det vill. Det ska inte spela någon roll om det är tjej eller kille.
Men det finns skillander på tjejer och killar än idag. Det är vanligare att tjejer gör vissa saker och killar andra. Tjejer tar mer hand om barn och killar är ofta chefer. Och om tillexempel en tjej gör något som en tjej inte brukar göra, tycker en del att det är konstigt. Det kan vara jobbigt.
Ofta behöver tjejer och killar vara modiga för att inte göra precis som de andra och göra på nya och andra sätt. Annars ändras inte samhället. Men om fler vågar göra det blir samhället mer lika för tjejer och killar. Det är feminist. Killar kan vara feminist, om de ser tjejer blir nervärderade och orättvist behandlande då kan man säga ifrån.

Om det är något oklart eller om du har mer att undra över, ta kontakt med oss!

Kramar från BOUJT!

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

Fråga: Hej. Jag är 18 år och chattar med en 14 åring. Hen är smart och snäll som jag gillar så mycket. Men hen vill ha sex med mig snart. Hur ska jag säga samtidigt jag vill också utan problem med vår ålder. Är det farligt för Sverige?

Svar på frågan:
Hej! Tack för att du skriver till oss och frågar om sex med någon som är yngre än du.

Det är mycket fint och klokt av dig att fundera på det här noga innan ni gör något.Ni verkar tycka mycket om varandra, ni har lärt känna varandra genom chatten. Du skriver inget om att ni kanske har träffats?

Du skriver att du är 18 år, alltså är du myndig. Din vän är 14 år, hen är inte myndig och hen är heller inte ”byxmyndig”. I Sverige har vi en lag som säger att det är förbjudet för äldre personer att ha sex med personer som är under 15 år (=byxmyndig). Lagen är för att skydda unga personer från att bli sexuellt utnyttjade.

UMO förklarar det bra, läs gärna vidare här.
https://www.umo.se/sex/forsta-gangen/aldersgrans-for-sex/

Eftersom det är flera års skillnad i ålder mellan er och du är myndig i lagens ögon, så ska ni avvakta med att ha sex med varandra. Fortsätt gärna chatta och umgås utan sex. När hen fyllt 15 kan ni börja diskutera sex igen, och se om ni fortfarande vill göra det tillsammans. För det är otroligt viktigt att ni båda vill samma sak, det kallas för samtyckeslagen.

Om du vill veta mer om de olika lagarna, eller om du undrar något mer så är du mycket välkommen att kontakta oss på BOUJT chatten! Du kan välja mellan videochatt eller textchatt.

Var rädda om varandra!
KRAM från oss på BOUJT!

Fråga: : Jag har träffat en kille som är äldre än mig och han har varit singel. Jag känner mig varm i hjärtat när jag ser honom men vi har bara träffat 2 gånger på jobbet hur vet jag om han gillar mig?

Svar: Hej!
Vi tycker det är härligt att läsa din fråga. Att känna sig varm inombords för någon som man börjar intresserar sig för en person är en spännande känsla.

Det tuffa är precis som du undrar över är om han har också känslor för dig och upplever varm inombords när ni träffas på jobbet.  Du önskar få något tecken och svar från honom för att känna sig säker för att eventuellt gå vidare till ett förhållande.

Fortsatt gärna att prata med honom på jobbet och kanske efter fler träffar kan du få några tecken från honom. Ta upp ämnen, som ni båda är intresserade av eller visa din nyfikenhet på hans intressen eller ämnen som han tar upp med dig likaså att du tar upp om dina intressen och ämnen som du tycker om att prata om.

Ett annat tips är att fråga honom om ni kan träffas på fritiden, ta en promenad, ut och fika eller något liknande. Han kanske upptäcker dina varma känslor för honom och då kanske han öppnar sina känslor för dig. Vad tänker du om det?

Är du fortfarande osäker med hans känslor efter fler samtal och träffar med honom, kanske kan det vara bra att ta upp om dina känslor för honom. Vad tror du om det?

Vi hoppas att vi har kunnat ge dig några tips.
Ta gärna kontakt med oss igen om du önskar fler tips och råd.
Varma hälsningar från BOUJT

FRÅGA: Hej jag tycker att de är enormt jobbigt att man inte kan läsa av folk va de känner eller så om man är för på. Jag går i särskola för att jag har svårt med saker och jag får förklara de för folk men de verkar inte förstå mig så de tar ändå bort mig och jag tycker att de är enormt jobbigt när man tar bort mig och blickar mig. Jag blir så enormt ledsen och de känns som att man inte har någon. För de håller på så och hur ska man hålla sina vänner? För alla blickar mig hela tiden på snap och så.

SVAR:

Hej!

Modigt och bra av dig att skriva till oss! ❤️

Du berättar att du tycker att det är jobbigt att veta vad folk känner eller om en är för på. Du berättar att du har förklarat att du har svårt med saker och att du har förklarat detta för folk, men att de ändå blockar dig på snap. Du blir ledsen av detta. Stämmer det?

Att umgås med människor kan ibland vara komplicerat, både om en har svårigheter av olika slag men också även om en inte har det. De flesta av oss har någon gång haft det svårt med kompisar eller känt oss ensamma. Jag vet inga detaljer om det du berättar, men jag funderar på om du har frågat de personer som blockat dig varför de gör det? Vad tror du om att prova det? Ibland kan det vara något man inte har tänkt på. Men det behöver inte alltid bero på en själv att andra inte vill ha kontakt. Det kan bero på många olika saker och måste inte alltid vara personligt. Jag tycker det är bra och starkt av dig att du har förklarat dina svårigheter!

Jag uppfattar det som att det du beskriver gör dig ledsen och tynger dig. Finns det någon som du litar på i din omgivning som du kan rådfråga och få stöd av? Till exempel en klasskamrat, eller din lärare eller mentor? Ibland kan det vara skönt att få råd från någon som en träffar i vardagen. I skolan finns det elevhälsoteam, deras uppgift är att du ska må bra i skolan. I ett elevhälsoteam finns det till exempel skolkurator, skolsköterska och så vidare. Vad känner du om att prova att prata med dem, om du inte redan gjort det.

Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du vill, vi syssnar på dig och finns alltid här!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur har man sex med sig själv?

SVAR:
Hejsan och tack för din spännande fråga 🙂
Att ha sex med sig själv är ett bra sätt att upptäcka vad man tycker om. Att ha sex med sig själv kallas för att onanera.
Ofta börjar man onanera för att man är nyfiken på sin kropp och undrar hur det känns. Sedan fortsätter man kanske onanera eftersom det känns skönt. Att ha sex med sig själv är vanligt. Några personer gör det varje dag, några personer gör det väldigt sällan. Några personer onanerar inte alls. Det kan också ändra sig med tiden. Man har olika lust och du bestämmer själv om du vill onanera eller inte.

Nu vet vi inte vilket kön du har, så här kommer tips för bägge könen.

Om du har en penis kan du hålla handen runt penisen och röra handen fram och tillbaka, upp och ner över ollonet. Du kan också föra in penisen i något eller föra in något i analöppningen.

Har du en snippa kan du smeka klitoris eller området runt klitoris med fingrarna. Du kan också föra in fingrar eller något annat i slidan eller analöppningen.

Du kan tänka eller titta på någon du gillar eller på en upphetsande situation. Fantasier är bra för att bli kåt, och när du är kåt blir det ännu skönare att onanera. Du kan smeka dig samtidigt på andra ställen på kroppen, som pungen, runt eller i anus, eller brösten eller insidan av låren. Du kan använda olja, hudlotion eller något annat som gör att handen eller fingrarna glider lättare över kroppen.

Du kan onanera på olika platser, tex i sängen eller i badkaret. Prova att gnida könet mot mjuka saker som tex kuddar, eller att använda duschslangen och känna vattentrycket mot ditt kön.

Alla är olika känsliga för smekningar och andra sorters beröring. Försök att hitta det som känns skönt för just dig. Det finns hjälpmedel och sexleksaker som kan göra sexet skönare.

Det är bra att förstå vad man tycker om, så att när man har en sexpartner kan man berätta för denne vad man gillar.
Du kan onanera även om du är ihop med någon.
Att onanera kan hjälpa dig att slappna av och att sova gott. Det är bra om du till exempel är stressad.

Lycka till! / BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag säga till den jag är kär i och att jag vill bli tillsammans med honom? Jag har inte träffat honom men jag följer honom på snapchat och han är jättesnygg, söt, omtänksam och massa mer. Men snälla hjälp mig någon

SVAR: Hej!

För det första, stort tack för att du tog kontakt med oss. För det andra, vad härligt att du är kär i någon! Det är en fantastisk känsla i kroppen när man vet att man tycker om någon. Och det kan vara roligt för honom att få veta hur du känner.

Ett tips är att du kan visa ditt intresse genom att börja prata om allmänna saker när ni har kontakt på Snapchat. Om det känns som att samtalet flyter på bra, prova att ge komplimanger, t.ex. ”Du ser fin ut idag” eller ”jag tycker om hur omtänksam du kan vara”. Det är helt upp till dig själv, men gör det lite mer personligt än det brukar vara. Om du fortfarande inte vågar, prova att be en nära kompis om stöd.

Om du märker att han bemöter dina komplimanger på ett bra sätt och också skriver samma saker tillbaka, då kanske du blir modigare och vågar skriva mer som t.ex. ”kram”, ”puss” eller hjärta-emoji.

Om ni pratar mer och mer och kommer varandra närmare, varför inte prova att fråga honom om ni vill träffas på riktigt. Att träffas i verkligheten kan kännas skrämmande till en viss början, men det kan leda till att ni upplever fina saker tillsammans och utvecklar djupare kontakt.

Vi önskar dig all lycka till och hoppas att du får killen du är kär i. Men kom ihåg, om det inte blir som du tänkt dig, så är du lika grym som alltid och det kommer fler chanser i livet!

Kramar från BOUJT <3

FRÅGA:  Vad ska man svara när någon är kåt på dig?

SVAR: Hej!

Modigt av dig att vända dig till oss och funderat över hur man ska svara till en person som är kåt på dig. Kåt betyder betyder att vara sexuellt upphetsad. När man är kåt på någon så är man sexuellt intresserad av den personen. Vi får uppfattningen att hen är nyfiken och är sexuellt intresserad av dig – frågan är vad du själv känner kring det?

Om du är intresserad – vad tror du om att fråga personen som är kåt på dig om vad hen tänker? Ju desto mer du vet varför. Du bestämmer själv hur du vill göra efter. Om du inte är intresserad är det viktigt att hen slutar. Du har rätt att säga stopp eller berätta för någon du litar på! Det är viktigt att båda är med på det hela!

Hoppas du fick svar på din fråga.  Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen här i frågelådan.

Ta hand om dig!

Kram
Boujt 💫

FRÅGA: Hur gör man penis går längre? 

SVAR: Hej!

Så bra att du skriver till oss med din fråga.

Du undrar över hur en får längre penis, stämmer det? Finns det en anledning till du undrar över hur en får penis går längre? Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Det är vanligt att ha många tankar och funderingar kring sin kropp och undersöka sitt kön. Penisar ser olika ut för alla. En penis utvecklas och växer under männens pubertet och brukar vara färdigutvecklad vid 17-18 år. Det är individuella hos alla.

Ofta kan en penis gå längre fram genom att en leka med sin penis tills den får stånd. Eller när en blir kåt av exempelvis onanering eller beröring så kan en få stånd. Penis har ingen muskel men den gör penis hård av svällkroppar som fylls med blod när en blir kåt och då går penis längre fram!

Du kanske har hört eller sett på internet efter reklamer om tabletter eller krämer som ska göra penis större, det är en bluff. Det finns inga läkemedel som kan göra penis större utan det är bara vid stånd som din penis kan bli längre.

Det är viktigt att komma ihåg att samhället har ideal, det betyder att det finns önskemål på hur en penis ska se ut. En kanske har sett det i någon reklam eller film men alla är unika och ens storlek på penis avgör inte vem en är som person. Det viktigaste är att du och hela din kropp mår bra!

Jag hittade länkar som kan vara en bra information och kanske kan ge dig svar på din fråga?   Här är länkar: https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/kropp-och-kon/kukkunskap/gar-det-att-gora-en-penis-storre/  och  https://www.umo.se/kroppen/penisen-och-pungen/penisstorlek/

Hoppas du fick svar på din fråga Tveka inte att höra av dig om du har mer frågor eller funderingar kring detta! Ta hand om dig.

Kram BOUJT

FRÅGA: Jag vet inte hur ofta tjejer tittar på mig eller tänker på mig, tex kåt eller vilja ha sex med mig för att jag är en man med en kropp. Är jag för snygg eller söt? Jag vet bara att tjejer älskar prata om sex och livet. Det finns en risk att jag kanske gör något dumt. Men min fråga om det är verkligen sant att tjejer ser mig som en person eller som en man?  

SVAR: Hej!  

Det var bra att du skriver till oss!  

Du skriver att du är ensam kille i klassen som jag förstår att det kan bli situationer som inte känns bra. Vill bara berätta att det finns klasser där tjejen är ensam bland killar, eller tvärtom. De upplever också samma känsla så du är inte ensam om att känna så. 

Du skriver att du inte vet hur ofta tjejer tittar på dig eller om de tänker om dig som du nämnde kåt eller sex? När någon bara tittar på dig, så kan det betyda fler saker. Det kan vara att de ser dig som en person och respekterar dig vad du säger. Det kan också vara så att de tittar på dig när de funderar på något. Funderingar kan vara om vad du säger och om vad du tycker. 

De kan också kunna prata om sex utan att det ska hända något. Det måste inte hända något eller leda till något när man pratar om sex och det upplever tjejerna med dig. Sex är ett ämne som berör alla. Detsamma med livet, alla kan prata öppet om saker och ting. 

Ingen kan veta vad de tänker och ingen kan läsa deras tankar. Det skulle det vara lättare om du frågar vad de funderar på, när du märker att de tittar på dig. Vad tror du om det? Däremot om du känner att du inte tycker om att prata om ett visst ämne, då kan det vara bra att tala om det. Det är också viktigt att du själv känner vad du vill och inte vill göra när det handlar om sex eller allmänt, att både prata och att utföra det.  

Hoppas detta svar var till hjälp. Du får gärna återkomma och skriva till oss eller chatta med oss om du har fler funderingar.  

/ BOUJT 

FRÅGA: Jag har svårt att sova på nätterna för får mycket ångest och tänker på massa jobbiga saker. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modigt av dig att skriva till oss på BOUJT:s frågelåda.

Du skriver att du har svårt att sova på nätterna för du har mycket ångest och tänker på massa jobbiga saker. Jag förstår att det här känns jobbigt för dig. Skulle du vilja berätta vad det som gör att du har mycket ångest och tänker på jobbiga saker som gör att du har svårt att sova på nätterna? Jag vet så lite om din upplevelse och det är svårt att veta hur jag kan ge dig råd och stöd. Men jag ska försöka göra mitt bästa att svara dig och du ska göra det som känns bäst för dig. Känns det okej?

Det skulle kännas lättare om en inte har ångest och inte behöva tänka på massa jobbiga saker. Det är en del av livet att känna sig rädd eller orolig ibland. Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men ofarligt. Många tror att de är ensamma om att få ångest. Men ångest är vanligt. Det är bra att få hjälp att bli av med ångest eller jobbiga saker, för en ska må bra och kunna sova bra på nätterna.

Vet någon om din ångest eller att du har jobbiga tankar? Om ingen vet så vad tror du om du pratar om det med någon du litar på eller känner dig trygg med. Den som står dig närmast? Kanske en familjemedlem, din vän, kurator, sköterska eller någon annan du litar på? Ibland är det bra att just den här situationen att få prata ut med någon om hur du känner dig. Hur känner du dig om du skulle prata med någon du litar på om dina ångest och jobbiga saker? Jag förstår om det kan vara jobbigt att inte berätta för någon eller få hjälp. Det är viktigt att du ska kunna sova gott om nätterna. Ångest och kanske stress är ingenting du ska behöva leva med och du förtjänar att må bra och kunna njuta av livet. Din hälsa är viktigaste – kom ihåg det!

Om du känner du vill prata mer om det eller andra funderingar har vi text- eller videochatten på tisdagar och torsdagar. Du är jättevälkommen prata med en av syssnare. Annars är du alltid välkommen att skriva till oss igen. Jag finns här om du känner du behöver mer stöd och råd. Ta hand om dig!

Kramar Boujt!

FRÅGA: Jag känner mig ledsen eftersom de retar mig. När jag var 9 år började de reta mig eftersom jag är döv och dum. Varje dag mobbar de mig och jag vill de ska sluta. Men de fortsätter mobba mig. 

 SVAR: Hej! 

 Först vill jag säga att det var riktigt modigt av dig att skriva till oss!  

Det du berättar gör mig orolig, det är inte okej att mobba dig! Jag förstår att du känner dig ledsen på grund av det. Det är viktigt att du känner dig trygg och har rätt till att bli respekterad precis för den du är. Det är viktigt att sätta stopp för mobbningen!  

Mobbningen kan se ut på olika sätt – det handlar alltid om någon slags kränkning och våld. Psykiskt våld kan innebära att någon inte låter dig vara med, bli bortvald eller retad. Eller någon till och med skriver/säger något elakt om dig. Fysiskt våld innebär att bli slagen, knuffad eller nyper i armen. Du skriver att du har blivit retad för att du är döv och dum och de fortsätter reta dig, stämmer det? Det är psykiskt våld och det får inte fortsätta. 

Du skriver inte om vart detta händer, om det händer i skolan eller på fritiden. Det är bra att be om hjälp om mobbningen inte slutar. Jag undrar om det finns några vuxna i närheten? I så fall känner du någon vuxen som du är trygg med? Hur känner du inför att prata med en vuxen om detta om du inte har gjort det? Du kan också prata med någon familjemedlem eller någon annan vuxen som du litar på så kan denne ge dig stöd. Vuxna som finns runt omkring dig har ett ansvar att se till att du känner dig trygg och mår bra 

Om du inte får hjälp att stoppa mobbningen, kan du göra en anmälan. Känner du att du behöver hjälp med anmälan,  kan du alltid be någon du känner dig trygg och be om hjälp. Jag är här och stöttar dig!  

Om du känner att du vill berätta mer eller prata med oss är du hjärtligt välkommen att ta kontakt med oss via  text- eller videochatten på tisdagar och torsdagar, eller maila till BOUJT: fraga@boujt.se 

Bamsekramar/ BOUJT  

FRÅGA: Vad gör man om man känner sig orolig för sin karriär och framtiden att man kanske inte kommer få jobb?  

 SVAR: Hej och tack för din fråga!

Du undrar vad en kan göra om en känner sig orolig för sin karriär och att en kanske inte kommer att få jobb i framtiden. Verkligen jättebra av dig att ställa denna fråga, för jag tror att det är många som undrar samma sak. Jag undrar i första hand om det är något särskilt som hänt som fått dig att fundera på detta? 

Jag tror att nästan alla, som har en karriär idag, någon gång har känt sig vilsna och att framtiden är oklar. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut och det är inte konstigt att det väcker oro. Arbetsmarknaden kan vara tuff, men det finns också olika vägar till ett arbete. Ofta kan det lösa sig bra. Om en väg inte fungerar kan en testa en annan. T.ex. kanske kommunen kan ordna ett lärlingsprogram eller så finns det andra utbildningar där det är lättare att garanteras jobb. Finns det något du drömmer om eller något särskilt du vill bli?

Tyvärr har vi döva och hörselskadade ibland fler hinder på vår väg i arbetslivet. Detta är en fråga som intresseorganisationerna (SDUF, SDR med flera) jobbar hårt med. Det är absolut inte omöjligt att få sitt drömjobb ändå, och det finns hjälpmedel och en viss summa pengar till tolkkostnader att få av Arbetsförmedlingen t.ex. Jag tänker att om du bär på en oro för framtiden så kan det kännas tungt att bära på själv? Kanske kan det vara bra att prata med någon om det? Vad tror du om det? Förslag på personer att prata med är t.ex. en kurator eller psykolog, det kan finnas i skolan t.ex. Om du vill ha hjälp att hitta en mottagning där du bor, kan du chatta med oss eller skicka ett mejl. 

Kanske finns det en studie- och yrkesvägledare på din skola eller i din kommun som kan ge dig stöd i att nå ditt drömyrke? Du förtjänar att må bra och ska inte behöva bära på denna oro! Jag hoppas att du får hjälp och stöd i detta. Jag hoppas också att du känner att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att skriva igen eller chatta med oss på tisdagar eller torsdagar 18:30-20:30! Ta hand om dig! 

Varma kramar, BOUJT 

FRÅGA:  Är det sant om man äter svamp så får man mer sperma?  

SVAR: Hej, 

Vad roligt du ställer en fråga till oss! Jag ska försöka ge dig svar på om det är sant om en äter svamp får mer sperma. 

Innan jag går vidare med din fråga ger jag dig lite fakta på vad sperma är. 

Spermier bildas i testiklarna som väntar tills spermierna blir mognas och är färdiga. Processen kan ta upp till 2 månader. Men spermier bildas nya hela tiden och den tar aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning (ett annat ord för sperman som kommer ut vid en orgasm)! Spermierna styr också när den behöver ersätts med nya efter en tid och den gamla följer med utlösningen när du kissar. Kroppen börjar bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, kan tidigare eller senare beror på person till personSpermier i en utlösning som kommer ut utanför din kropp lever bara på väldigt kort tid eftersom de börjar uttorkas och dör

Om du vill veta mer information detaljer om sperma kan du läsa på RFSU hemsidan. Här är en länk; 

Nu till din fråga! 

Efter att ha gjort lite eftersökningar och letat efter information om detta, hittar jag inget om att svamp skulle ge mer sperma. Är det så att någon har sagt det till dig, så kanske personen bara skämtade eller har fått fel information. Är det så att du önskar få mer sperma? Finns det någon särskild anledning till det?
Jag hittade lite annan information om vad som kan göra att en får mer utlösning. Om det var längesen en fick utlösning brukar mängden också bli större. Även hur kåt en är påverkar hur mycket utlösning en får. Om en är riktigt upphetsad brukar utlösningen bli större. 
Annars finns det egentligen inget sätt att öka mängden spermier eller hur mycket utlösning en får.

Hoppas du har fått svar på din fråga? Om du har fler funderingar eller vill veta mer om sperma är du jättevälkommen att kontakta oss igen! OBS vi har både video- och textchatt om du önskar få prata direkt med en syssnare med din funderingar.

Varma kramar / BOUJT 

FRÅGA: Jag har blivit mobbad i skolan.

SVAR: Hej,

Modigt av dig att ta kontakt med oss! Det du berättar gör mig riktigt orolig och det låter inte ok.

Ingen får absolut mobba dig! Det är viktig att du ska känna dig trygg i skolan eller utanför skolan. Det innebär att du aldrig ska behöva vara rädd, bli retad, mobbad eller illa behandlad på annat sätt i skolan. Jag undrar på vilket sätt du blir mobbad?

Mobbningen kan se ut på olika sätt – men det handlar alltid om någon slags kränkning och våld. Psykiskt våld kan innebära att någon inte låter dig vara med, bli bortvald eller retad. Det kan också innebära att någon skriver, säger, tecknar något elakt om dig. Att lägga ut bilder på dig på nätet trots att du inte vill det är också en allvarlig kränkning. Det finns fysiskt våld som att bli slagen, knuffad eller nyper i armen. Om någon mobbar, och alltså kränker dig, gör personen något som är olagligt. Det är viktigt att mobbningen ska sätta stopp. Det är bra att få hjälp om mobbningen inte slutar. Hur skulle det kännas för dig att prata med en vuxen om detta, om du inte redan gjort det?

Det är skolans ansvar att du inte ska behöva råka ut för det. Skolan ser till att hjälpa dig få slut på mobbningen. Om skolan inte hjälper dig kan de få betala skadestånd till dig. Det är viktig att du pratar direkt med en vuxen på skolan som du litar på. Vad tror du om du skulle prata med någon vuxen på skolan som du känner dig trygg med? Du kan också prata med en förälder eller en annan familjemedlem om detta om det känns bra för dig, de har också ett ansvar att hjälpa dig och se till att du mår bra. Om du upplever att det är svårt att prata med skolans vuxen eller dina föräldrar, finns det någon annan person i din omgivning du kan tänka dig berätta hur du känner dig? Det är jätteviktig att du ska känna dig trygg på skolan och må bra!

Om du känner att du inte får hjälp av skolan har du rätt till att göra en anmäla till skolinspektionen. https://elev.skolinspektionen.se/sv/detta-kan-vi-hjalpa-till-med/du-kan-anmala-till-oss/ . Behöver du hjälp med anmälan, kan du be någon som du känner dig trygg med och be om hjälp. Du kan också kontakta BOUJT om du har fler frågor om dina rättigheter i skolan.

Om du känner att du vill berätta mer och/eller prata med oss är du jättevälkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla BOUJT fraga@boujt.se. Kom ihåg att du alltid är anonym.

Om du vill veta mer om anonym, se länk: https://boujt.se/du-ar-anonym/

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar! Heja dig som kontaktat oss och vi önskar dig lycka till!

Varma kramar!/Boujt.

FRÅGA: Är ni snälla?

SVAR:  Hej på dig,

Vad modig av dig att fråga oss om vi är snälla. Ja, vi är snälla och vi vill jättegärna ge stöd, tips och råd till er.

Vi som svarar på frågor är syssnare och det gör vi ideellt (gratis). Vi gör det på vår fritid eftersom vi brinner för att stödja barn och ungdomar. Vi syssnare har olika erfarenheter av livet och vi gör vårt bästa att ge råd och tips till er. Vi vill att ni barn och ungdomar ska känna att ni får stöd på svenskt teckenspråk/skriven svenska. Om du vill gärna veta mer om syssnare, kan du klicka länken här https://boujt.se/vad-ar-en-syssnare/ .

Vi syssnare har genomgått en grundutbildning som BOUJT ordnar. Där får vi lära oss om hur en ska bemöta barn och ungdomar. Det är viktigt att ni ska känna er trygg när ni tar kontakt med oss. Ni är anonyma och om du vill veta mer vad anonymt är, klicka den här länken: https://boujt.se/du-ar-anonym/

Om det är någonting allvarligt som kan skada dig eller någon du känner så har vi syssnare möjlighet att kontakta BOUJT-teamet utan att tala om vem som har tagit kontakt med oss. BOUJT får bedöma om en anmälan behövs göras. BOUJT och syssnare kan inte göra en anmälan utan DITT samtyckte. Du är viktig så vi frågar först om du vill ha hjälp eller inte.

BOUJT team vill att vi syssnare innan grundutbildningen ska göra ett utdrag från brottsregistret hos polisen och se om vi gjort någonting brottsligt mot barn och ungdomar. BOUJT team vill kolla om vi har varit och är snälla. Om en av syssnare har ett allvarligt brott hos polisen kan BOUJT inte låta personen vara syssnare. Det är för din säkerhet.

Vi har tystnadsplikt och det betyder att vi inte får berätta för andra vem vi pratat med och detaljer om vad som kommit upp i samtalet.

Om du upplevt att någon syssnare inte varit snäll så är det viktigt att du berättar för BOUJT team och ni kan skriva till info@boujt.se.

Du är hjärtligt välkommen igen om du har mer frågor eller funderingar.

Bamsekramar

FRÅGA: Hur kan man ta initiativet till sex? Jag är inte alls bra på att fråga tjejer om sex, för jag vet att dom kommer förändra sitt syn på mig för alltid. Tjejer kommer visa allvarliga reaktionen på min fråga angående till sex. Utifrån mina erfarenheter, Jag uppfattar att tjejer kan lätt förstora upp saker och skvallra till sina bästa vänner, oavsett om de lovar att inte skvallra. Jag har provat några gånger att komma fram och fråga om sex, men det slutar inte så bra. Hoppas att ni kan besvara på den frågan som jag ställt fram till er. 

SVAR:

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar!

Jag vill se om jag har förstått dig rätt. Du skriver hur en kan ta initiativet till sex? Du känner att du inte alls är bra på att fråga tjejer om sex och du är säker på att tjejer kommer att förändra sina syner på dig för alltid? Du skriver också att du har frågat tjejer om sex men det slutar inte bra?  Stämmer det?

Det är ett svårt svar och jag gör mitt bästa så att du får dina frågor besvarad. Det kan vara svårt första gången och du kan känna dig pinsam om du tar initiativta till sex. Du är inte ensam om det. Många kan uppleva att det är svårt att vara den första som frågar eller tvärtom, att det kanske är lätt.  Du skriver att du känner att du inte är bra på att fråga tjejer om sex?  Har du provat att prata med varandra? Att prata med varandra är det bästa sätt för att förstå varandra, så det är viktigt att fråga oavsett. Känns det svårt att fråga kan du alltid lära känna henne först och se om hon är intresserad av att prata om sex eller ha sex med dig. På det sättet kan du känna dig redo att fråga henne om sex. Ibland får vi räkna med att svar blir ofta nej och vi får respektera detta. Det finns en del som inte är intresserad av att ha sex och vi får acceptera det.

Det är också bra att tänka på att inte ha bråttom, viktigt är både vill för att det ska kännas bra. Det är också OK att sluta om det inte känns bra även om ni börjat ha sex. Jag skrev tidigare att det finns en del som inte vill ha sex och det är normalt. Det finns även andra som gillar inte ha sex på det sätt som en kanske förväntas sig. Det är viktigt att tala om hur du och hon känner och tänker kring sex. På det sättet kanske ni kan komma överens så länge ni både vill och att det ska känns bra!

Om det känns fortfarande svårt att prata med henne, kanske du kan prata med någon du litar på eller känner dig trygg med? Ibland är det bra att dela med dina funderingar med personer omger dig och som du kan lita. De kanske kan ge dig råd eller tips. Vad tror du om det? Här finns några bra länkar som du kan kolla och få inspiration också:

www.umo.se

www.rfsu.se

www.fragachans.nu

Du lyfter att tjejer kommer att förändra sin syn på dig. Det är svårt för mig att svara på din fråga. Alla är olika individer, dvs. en tänker och tycker en sak och en annan tänker och tycker annat. Det är bra att prata med varandra för att förstå andra och den andra ska förstå dig. Vad tror du om du pratar med henne hur du känner/upplever?

Din fråga om att du upplever tjejer kan förstora saker och skvallrar för sina vänner. Ja, det kan hända men det är viktigt att ni pratar om det. Om du har bett någon att hålla det för sig själv men hon berättade ändå för någon annan. Då är det viktigt att tala om att det inte är okej och det är inte schysst mot dig! Du kan kanske fråga henne om hur det skulle ha känts om det var tvärtom mot henne? Betona att det är viktigt att respektera dig om du inte vill andra ska få veta. Om det redan har skett är det inte lätt och jag tycker du ska fortsätta att säga ifrån, att det inte är okej! Finns det någon du kan prata om det och få stöd/tips hur en kan undvika så att det inte ska behöva hända igen?

Hoppas du har fått svar på dina frågor! Du är välkommen att höra av dig till oss igen om du vill!

// Boujt

FRÅGA: Hej! Är det okej att ta självmord?

SVAR: Hej!

Du frågar om det är okej att ta självmord. Jättebra att du tar upp frågan om att ta självmord. Det var riktigt klokt av dig att skriva till oss! Det är lätt att tro att en är ensam i den tanken, det kan finnas många där ute som undrar det med. Vi tycker därför det är bra att ämnet lyfts fram, då det är viktigt!

 

Nej, det är inte ok att ta självmord.
Det kan finnas olika anledningar till varför en känner ett behov av att begå självmord som t.ex. kanske så mår en inte bra, upplever någon smärta eller ångest. Det kan vara ett tecken på att en mår riktigt dåligt och ett rop på hjälp. Det är viktigt att få hjälp och stöd direkt! Finns det något särskilt som fått dig att fundera på detta?

Om en får hjälp kommer en att må bättre. De flesta som har haft självmordstankar och har fått hjälp mår de flesta bättre efteråt.

Vart kan man få hjälp? Det finns olika ställen att få hjälp som t.ex. skolans kurator, ungdomsmottagning eller prata med oss på BOUJT som kan ge olika tips och stöd. Vi syssnar gärna på dig! Kanske någon vuxen eller en bra kompis? Om du har självmordstankar är det jättebra om du berättar det för någon – ibland kan det vara skönt att bara att få prata om hur en mår. Om det är akut så ring 112 som kan skicka hjälp.

När man har fått rätt hjälp och stöd, brukar man att må bra och tycka att livet är värt att leva – även om det inte känns så just nu. Du är värdefull och viktig även om du kanske inte känner så idag!

 

Tack för din viktiga bra fråga och hör gärna av dig igen om det är nåt du funderar. Ta hand om dig!

Varma kramar från BOUJT

FRÅGA: Hur växer hår?

Svar: Hej och tack för din intressanta fråga!

Hår finns nästan överallt på huden och varje hårstrå växer genom hårsäckar som finns i huden. Håret på huvudet växer ungefär 1 cm per månad. Hårväxt hos människor är individuellt. Det påverkas t.ex. av vilken ålder du är i, för vissa växer håret mycket snabbt och för andra långsammare.

Anledningen till att vi har hår kan vara för att skydda kroppen mot kyla eller värme. Det kan också hjälpa oss att känna saker som nuddar vår hud. Hår har olika funktioner beroende på var på kroppen det finns. Hår är alltså en riktigt cool grej och väldigt bra för oss alla!

Skriv gärna igen om du har fler frågor!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Vem är du?

SVAR: Hej! Tack för din fråga! Du frågar “Vem är du”? Jag är en syssnare som svarar på din fråga. En syssnare är en som jobbar ideellt (frivilligt och utan lön) och ger stöd till döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 7-21 år i hela Sverige. Vi kallas för syssnare för att vi lyssnar med synen och inte med öronen! Vi är totalt 20 styckna utbildade syssnare som jobbar ideellt för BOUJT och alla vi är döva eller hörselskadade. Vi syssnare turas om att sitta i chatten och svara på mejl och frågelådan. Chatten har både text-och videochatt som en själv kan välja hur en vill prata med oss. Det finns även bilder med namn på oss så en kan välja vem en vill prata med. Våra öppettider för chatten är tisdagar och torsdagar klockan 18:30 till 20:30, under chatten är vi alltid två syssnare som jobbar och finns där för att syssna (lyssna med synen) och svara på alla möjliga frågor. Barnen och ungdomarna som tar kontakt med oss är anonyma och vi har tystnadsplikt, det betyder att vi inte berättar för andra att de tagit kontakt med oss.

Hoppas du är nöjd med svaret och här hittar du mer information om vad en syssnare gör och hur en kan bli syssnare hos oss: https://boujt.se/vad-ar-en-syssnare/

Du är alltid välkommen att fråga oss om du har fler funderingar eller frågor. Ta hand om dig!

Kramar/ BOUJT

FRÅGA: Varför bråkar tjejer med varandra?

SVAR: Hej och tack för din fråga! Jag ska försöka besvara den så gott jag kan. <3

Du frågar varför tjejer bråkar med varandra. Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Det kan finnas massor av olika anledningar till att människor bråkar med varandra. Bråk är även ett ord som kan betyda olika saker. Handlar det om ett bråk på lika villkor eller kanske kränkningar? Oavsett typ kan bråk kännas riktigt jobbigt att befinna sig i eller runtom.

I samhället finns det idag vad vi kallar ”patriarkala strukturer”, det betyder att tjejer inte har lika mycket makt och status som killar. Många tjejer får lära sig att tjejer är sämre än killar och ska bedömas hårdare. Det är självklart helt fel. Detta kan vara en anledning till att en upplever att tjejer är bråkiga mot andra tjejer. Det betyder självklart inte att tjejer bråkar mer än andra eller att alla tjejer bråkar. Dessa patriarkala strukturer kan tjejer jobba mot tillsammans genom att stötta och ta hand om varandra – något som kallas ”systerskap”! <3

En annan anledning till att någon bråkar kan vara för att den personen inte mår bra i sig själv. Det betyder dock inte att det är okej att skapa bråk som andra mår dåligt av.

Om en upplever att någon bråkar kan det ibland vara bra att fråga den personen varför, om det känns okej för dig. Ibland kan bråk lösas om man får en chans att prata om dem. Det kan även vara bra att ta hjälp av en vuxen i din omgivning. Om någon bråkar i skolan kan det vara bra att ta hjälp av din lärare eller skolkurator, eller en annan vuxen som du litar på. Det kan kännas bra att få stöd av en vuxen när man sätter ord på sina känslor.

Hoppas att du är nöjd med svaret! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor. Ta hand om dig!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Jag vill veta mer om hur det känns att växa upp döv och att det känns att inte höra.

SVAR: Människor föds normalt med fem sinnen, syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Döva har endast fyra av de fem sinnen, då innebär det även oftast att de fyra sinnen förstärks ännu mer och det innebär att vi är mer visuell, ser detaljer bättre och klarar oss utan ljud.
Hur det känns att vara döv?
Det är en fråga som vi döva inte ofta tänker på, då vi lever som döv.
Vi kan absolut undra hur det är att höra men vi trivs oftast som det är då vi har teckenspråk i vår vardag och härlig gemenskap inom dövrörelsen.
Vi hoppas även på att vi kan sprida kunskap om teckenspråk och om döva till andra människor i världen 🙂
Kom ihåg var stolt över dig själv än vad du är.
Kram BOUJT 💫

Fråga: Hej, Jag vet inte vem jag kan prata om situationen som hände nyss. En granne kom och knackade på dörren, när jag öppnade började han titta på mitt barn som är 7 år gammal och började hota att han får aldrig mer göra något mot hans dotter i skolan utan att nämna vad handlar om och ska prata med mig. Jag sa att han får inte prata på det sättet med ett barn då sa han att han kan det och sedan repeterade han allt igen. Han ser ut som inte mår bra. Jag sa igen prata med mig istället men då svarar han att han har redan pratat med mig en gång och vill säga det direkt till min son. Det som hände är att min son och två andra barn har klämt en tjej på kinden. Nu skakar min son fortfarande och är rädd att gå till toaletten själv. Vad kan jag göra, jag är rädd att han ska träffa min son när han är ensam?

Svar på frågan:
Hej! Tack för att du skrivit till oss. Vi förstår att det kändes obehagligt när din granne var arg och ville prata med din son. Du vill ha råd av oss. Det är riktigt som du säger att grannen ska prata med dig och inte din son. Du berättar om situationen som hände i skolan, det bästa är nog att ni pratar med någon på skolan för det var där det som hände. Kanske kan du prata med din sons lärare. Man kan också prata med skolsköterskan som kan prata med din son för han ska inte behöva gå och vara rädd för din granne. Du får gärna återkomma till oss och berätta hur det gått. Ta hand om er två!Kramar från BOUJT

Fråga: Min kompis tjatar och frågar mig varje dag när hon kan besöka mig men jag har fått nog. Vad ska jag göra? Jag vill inte göra henne besviken. Samtidigt gillar jag inte att få besök. Jag blir så arg när hon frågar varje dag. Har ni några idéer vad jag ska göra?Svar på frågan:
Hej!
Vad bra att du hör av dig till oss på BOUJT!

Du ska inte känna dig att du gör henne besviken, du har rätt till hur du vill ha det och vem som ska besöka dig. Om du går i skolan kan du säga att du behöver lugn och ro efter skolan. Du ska alltid vara ärlig.Annat tips också, ni kan fundera ihop och diskutera olika idéer som att ni kan ses någon annanstans än hos dig, som fika, bio, ute och gå på promenad.

Du är varmt välkommen att ringa eller skriva till oss om du har fler funderingar.
Ta hand om dig och många kramar från BOUJT!

Fråga: Hej, Jag dricker energidryck 1 – 3 gånger i veckan men undrar om det är farligt, dricker jag för mycket?

Svar på frågan:
Hej! Jättebra att du kontaktar oss. Du undrar om det är farligt att dricka energidryck 1-3 gånger i veckan. Enligt Livsmedelverket är energidryck inte farligt att dricka dem i måttliga mängder. Men dricker man dem för ofta vid flera tillfällen i veckan kan det bli farligt. Många energidrycker innehåller mycket koffein, vilket gör att några känner mer av koffeinet när man dricker en energidryck. Några känner inte av det, det kan bero på att de är mer vana vid koffein, genom att ha druckit mycket kaffe. Ett tips från oss är att läsa mer på Livsmedelsverkets och https://www.1177.se/Stockholm/fragor–svar/nationellt/liv–halsa/ar-det-farligt-att-dricka-mycket-energidryck/  hemsida. Du kanske kan be någon i din närhet att förklara mer för dig om du känner att vi inte har förklarat tillräckligt bra. Du är givetvis välkommen att kontakta oss igen om du undrar något.

Många kramar från BOUJT!

Fråga: Hej! Hur kan en person bli kär i mig?

Svar på frågan:
Hej! Kul att du hör av dig till oss på BOUJT! Du frågar om hur du får en person att bli kär i dig. Det är en jättebra och viktig fråga som många andra också undrar över! ❤

Det viktigaste är att vara dig själv. Att utstråla vänlighet och glädje genom att visa leende brukar göra susen. Du kan säga hej när ni går förbi varandra och nästa gång kan du fråga hur hen mår, vad hen ska göra under dagen. Med lagom mycket ögonkontakt upplevs du som intresserad, trevlig och pålitlig. Om personen som du är intresserad av behåller ögonkontakt med dig så visar det på intresse.

Du skriver inte hur gammal du är men kanske kan du fråga den personen som du är intresserad av, om ni kan gå ut och äta glass eller ta en fika. De flesta människor blir nervösa och är blyga och kan ha svårt att svara på en fråga, men behåll lugnet. Känn ingen stress över detta utan låta hen få tid att fundera på saken. Vänta alltså lugnt in svaret. Tystnad kan vara enormt effektivt och skapar respekt.

Det handlar också om hur vi härmar varandras kroppsspråk. Om du vill visa entusiasm så kan du enkelt få personer omkring dig att bli lika ivriga genom att själv visa du verkligen är engagerad i vad du säger. Att visa sig entusiastisk är ett effektivt sätt att skapa ett bra första intryck, om ni inte har träffats tidigare, och få andra personer att gilla dig.

Vi önskar dig lycka till! ⭐ Du är jättevälkommen igen om du har mer frågor!

Många kramar från oss på BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är intresserad av en person som född år 2005 och jag själv är 19 år gammal. Några av mina vänner kallar mig pedofil och säger att jag måste gå vidare för att hitta kärlek som är äldre än mig… Vad ska jag göra? Jag vill inte flirta med någon annan för att jag är redan kär.. Är det fel att vara kär i en 05a om man är 01a själv?

SVAR:
Hej!

Tack för att du tar kontakt med oss och frågar om relation med någon som är yngre än du. Det är en jätteviktig fråga som du tar upp.

Du berättar att du är 19 år, vilket innebär att du är myndig men det är inte den personen som du är kär i. Hen är född 2005 och är alltså omyndig. Du har av dina vänner blivit kallad pedofil och de tycker du skulle gå vidare för att hitta kärlek som är äldre än dig. Du berättar inte mer om vad ni har för relation men jag ska försöka ge dig ett bra svar ändå.

Enligt den svenska lagen är man byxmyndig om man har fyllt 15 år. Det betyder att någon som är äldre än 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Den lagen finns för att skydda barn från övergrepp. Man kan inte dömas för brott kopplat till pedofili om personen är över 15 år. Undantag finns, till exempel om en lärare/elevassistent har sex med eller utnyttjar en elev som är under 18 år. Då kallas det för att personen under 18 år är i beroendeställning. Det är otroligt viktigt att ni båda vill samma sak om ni till exempel ska ha sex, vilket kallas för samtyckelagen.

Det är svårt för oss att ge något tydligt svar när vi inte vet mer om relationen, men det är viktigt att samtycke och respekt finns. Om en person som är över 18 år inleder en relation med en person som är under 18 år är det personen över 18 år som bär ansvaret för att gränser sätts i relationen och för att den som är minderårig inte utnyttjas. Det kan också dyka upp situationer där det kan vara svårt att säga nej till någon man tycker om, till exempel om du själv får köpa alkohol och en minderårig ber dig att göra det åt hen. Det är saker som en kan fundera på.

Finns det någon i din omgivning du litar på, som kanske kan ge dig sina tankar på situationen? Till exempel en skolkurator eller en lärare? Vad tänker du om att prova det?

Om det är något du undrar över så är du mycket välkommen att ta kontakt med oss på BOUJT igen!

Kram från Boujt! 

FRÅGA: Hej, jag har haft KK tidigare. När jag träffar andra killar blir min kk svartsjuk på mig. Jag förstår inte. Vad är problem?

SVAR: Hej,

Tack för att du frågar oss!

Du skriver att du har haft sex med en kompis, att ni två hade KK med varandra. Jag uppfattar att ni inte längre har sex tillsammans, stämmer det? Jag vill kolla om jag har förstått din fråga rätt.

Det är inte alltid enkelt när två personer har eller har haft sex med varandra. Ofta är det mycket känslor inblandande, även om båda är överens om att det bara är KK. Även kompisar kan bli svartsjuka. Har ni pratat om ert KK, och vilka känslor ni har för varandra? Om ni har kommit överens innan så kan det hända att känslor utvecklade under tiden ni hade KK. Kan det vara så för din vän? Har du pratat med din vän om vad du känner och tänker?

Ofta vet vi inte vad problem är och det brukar hjälpa genom att prata med varandra.  Om du inte har pratat med din vän, vad tror du om att du berättar för vännen vad du känner och tycker så att ni båda förstår varandra oavsett om ni vill fortsätta ha KK med varandra eller inte? Hur ni än kommer överens så är det viktigt att din vän respekterar ditt beslut också.

Ta hand om dig och du får gärna mejla, kontakta oss eller chatta md oss om du vill diskutera det här mer!

Kramar från oss på BOUJT

FRÅGA: Hej! Hur ska jag få min kompisar att sluta retas eller skratta bara för att jag umgås med en tjej som jag gillar. Har försökt säga till dem att sluta men dem lyssnar inte.

SVAR: Hej! Tack för din fråga och vad bra att du skriver till oss!

Du berättar att dina kompisar retas eller skrattar eftersom du umgås med en tjej som du gillar. Du har försökt säga till dem att sluta men de lyssnar inte.

Först vill jag säga att det är jättebra att du har försökt säga ifrån till dina kompisar. Det är starkt av dig!

Att dina kompisar gör så här är inte schysst eller okej. Du har rätt att umgås med eller tycka om någon utan att behöva bli skrattad åt eller retad. En bra vän skrattar inte åt eller retar sin vän för personen den tycker om eller umgås med.

Jag vet inte hur gammal du är eller var detta händer, men jag har några tankar. Jag funderar på om du har testat att prata med dina vänner i enrum eller en och en? Kanske är det enklare att nå fram med vad du tänker om det de gör med dem när ni är själva? Vad tänker du själv om det?

Ett annat förslag kan vara att prata med skolkuratorn eller en lärare som du litar på, om ni till exempel går i samma skola.

Om du känner att du har fler funderingar får du jättegärna ta kontakt med oss igen! Vi finns här för att syssna på dig.

Heja dig och lycka till!

Varma kramar

BOUJT

Fråga: Hej! Kan en 14-åring och andra 14 åringar ha sex med varandra eller måste vi vara över 18 för att kunna ha sex?

Svar: Hej!

Kul, att du tar kontakt med oss på BOUJT!

Du har funderingar kring sex, vilken ålder vi får börja ha sex samt vad lagen säger. Det är en viktig och bra fråga, tycker vi. Det är många som funderar kring dessa frågor.

I Sverige finns det en lag som säger att man inte ska ha sex med någon som är under 15 år. Denna lag syftar inte att förbjuda att ha sex med varandra om man är lika gamla eller ungefär lika gamla. Lagen finns för att förhindra äldre personer utnyttjar ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Alltså med din fråga är om en 14 årig kan och få ha sex med en annan som är 14 år, så är det ok. Det viktigaste är att det ska kännas bra och rätt och att ni tillsammans har kommit bra överens att ha sex med varandra.

Vi vill passa på att berätta att det har kommit en ganska ny lag, samtyckeslagen. Denna lag är syfte att ingen kan tvinga någon att ha sex om man inte vill ha sex. Det är viktig att man frågar varandra tydligt om både vill ha sex med varandra just vid tillfället. Om någon blir tvingad kan hen gå till Polisen och anmäla den skyldige med hjälp av samtyckeslagen.

Hoppas att vi har kunnat ge dig svar på dina frågor. Om inte, så ta gärna kontakt med oss igen!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: En tjej i min skola blockerar mig och kallar mig för stalkare bara för att jag försöker lära känna henne. Jag kan förstå om hon känner sig äcklad. Jag tror det beror på att det var oftast jag som skriver till henne. Jag skrev inte elak utan bara fråga typ vad är hennes intressen och sånt. Hur ska jag göra?

SVAR: Hej!

Det är väldigt bra gjort av dig att kontakta oss på BOUJT med din fråga!

Du skriver att du vill lära känna en tjej i din skola bättre. Det kan vara svårt att utveckla ny vänskap med personer som kanske inte förstår vad du egentligen vill. Hon kanske missförstår dina frågor, eller varför du ställer dessa frågor. Det är fint av dig att skriva och fråga om hennes intressen och sånt, det är inte elakt. Det är inte alltid lätt att börja skriva och veta hur man ska uttrycka sig, som kan få henne att börja besvara dig.

Att hon blockerar dig och kallar dig för stalkare verkar vara hårt. Har hon förklarat för dig varför hon säger så? Har du försökt förklara att du bara vill lära känna henne? Det skulle vara bra om hon kunde svara dig och berätta vad hon tycker om situationen, så att du kan förstå henne bättre.

Vi alla har olika intressen och hur vi vill umgås med varandra kan vara olika. Det är svårt att veta vad andra tänker och hur de är som person. Kanske kan det vara så att om du skriver samma frågor till en annan person tycker han eller hon att det är trevligt att få dessa frågor.

Även om hon förstår att du bara vill lära känna henne kanske hon vill vara i fred? Vi förstår att du skriver igen när du inte får svar på dina frågor, och det kan vara jobbigt för vissa personer. Om du inte får svar, så bör du respektera att hon inte vill skriva tillbaka. Låt gärna henne veta att du respekterar henne och att hon kan berätta för dig hur hon vill att du ska göra istället, så att hon inte behöver blockera dig.

Du skriver att du förstår att hon känner sig äcklad. Har hon sagt det till dig direkt eller är det något som du tror att det är så? Samtidigt som det är viktigt att du visar respekt till henne så ska du också få respekt. Att få veta att någon blir äcklad av en kan vara mycket sårande och det är inte okej när du bara ställt några frågor om hennes intressen. Om du känner dig trygg med det tycker vi att du borde berätta för henne att det känns hårt och onödigt att bli kallad för stalkare och äcklig (om hon själv sagt så).

Om det känns obehagligt att prata med henne om detta tycker vi att du borde prata med någon vuxen på skolan och få stöd i hur du kan komma vidare med detta. Kanske kan du be den vuxne om hjälp till samtal.

Kanske kan du bara prata med någon vän, någon i din familj eller kuratorn på din skola om det känns tungt och jobbigt för dig.

Du är också mycket välkommen att chatta med oss på BOUJT, vi kan ge dig stöd i hur du kan skapa en bra dialog med henne.

Kramar från oss på BOUJT

Fråga: Hej! Är det konstigt att fråga sin kille om att många tjejer skriver till honom på socialmedier och om han svarar dem?

Svar: Hej!

Vi är glada att du tar kontakt med BOUJT och vi ska försöka svara så gott vi kan. Om vi har missförstått din fråga, ta gärna kontakt med oss igen!

Du frågar om det är konstigt att du undrar vad din kille gör i sociala medier. Det verkar som att du vill veta hur din kille tänker när det är många tjejer som skriver till honom och han svarar dem. Har du provat att fråga honom?

Att vara aktiv på sociala medier är populärt. Varje person har rätt att skriva och vara aktiv i sociala medier och med vem hen vill. Sverige är ett land där vi fritt får skriva och svara vad och med vem vi vill. Idag är det helt normalt att ha flera kill- och tjejkompisar, speciellt i sociala medier. Det kanske är så för din kille, men för att veta det behöver du prata med honom för att förstå hur han tänker och känner om det här. Det är lika viktigt att du också berättar för honom hur du tänker och känner om det här. Många gånger kan eventuella missförstånd mellan olika personer lösas genom att de pratar med varandra.

Så, på din fråga svarar vi nej det är inte konstigt att fråga din kille.
Vad som är rätt eller fel med sociala medier är alltid en svår balansgång. Det är många som tycker olika. En del tycker att sociala medier och alla kontakter där är fel, andra tycker att det är rätt och bra. Vem ska bestämma vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt?

Vad tror du om du pratar med din kille? När du och din kille pratar med varandra är det viktigt att ni försöker förstå och respekterar varandras tankar och känslor. Att vara öppen för sina känslor, tankar och upplevelser med sin pojkvän kan kännas lättare för er båda. Ni kan diskutera och komma överens vad som känns bra för er båda t.ex. hur ni fördelar er tid mellan sociala medier och varandra, och hur ni i fortsättningen kan vara öppna mot varandra.

Har du fler funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta oss på BOUJT!
Kram från oss på BOUJT!

FRÅGA: Hur ska jag inte jämföra mig med min pojkväns gamla flickvänner?

SVAR:  Hej!

Det är bra att du skriver till oss i Boujt!

Du skriver  till oss hur du ska inte jämföra med din pojkväns gamla flickvänner.
Det är vanligt att man själv jämför sig med andra eller är rädd för att andra ska jämföra en med någon annan. Att man är rädd för att man inte ska vara tillräckligt snygg eller tillräckligt bra, att man inte duger som man är. Är det något som du kan känna igen dig i? Eller finns det någon annan orsak till att du känner så här?

Vi tänker att din kille ju är tillsammans med dig för att han tycker om dig och vill vara med just dig. Ofta kan det hjälpa att prata om sin oro. Hur tänker du runt att prata med din kille om hur du känner? Det finns också andra ställen en kan vända sig till om en känner att något tynger en eller om en vill stärka sig själv. Exempel på det är skolkuratorn, eller andra mottagningar runtom i landet. Du får gärna höra av dig igen om du vill ha fler tips, så kan vi lotsa dig rätt!

Hör gärna av dig igen om du vill och lycka till! Glöm inte att du är fantastisk!

Kram Boujt 💫

FRÅGA: Jag behöver hjälp. Jag är en 15 åring kille känner mig som en tjej. Jag vill ha tjej kläder på mig men vågar inte prata med någon om det.  Jag är väldigt intresserad av string trosor, vilket märke är bra. Jag behöver tips på string trosor kan du ta kort på bra string och märket och skriva vart du har köpt dom?

SVAR: Hej!

Vad modig av dig att ta kontakt med oss och frågar om hjälp!

Du skriver att du känner dig som en tjej, att du vill ha tjejkläder och stringtrosor på dig men inte vågar prata om det med någon, har vi uppfattat dig rätt?

Många samtalsämnen kan kännas jobbiga och obekväma att prata om. Att du kontaktade oss visar att du vågar prata med någon om det! Det kan vara skönt att prata med någon om det. Jag kan ge dig några tips där det finns flera platser du kan vända dig till för att prata om din könsidentitet. Personer som jobbar med könsidentitet kan svara på dina frågor då dom är experter på detta område. Vad tror du om det? Många upplever samma sak som dig, att en känner sig som en tjej eller tvärtom som en kille. Det är också helt normalt att inte känna sig som en kille eller tjej alls. Andra känner sig som sitt kön men vill bära kläder som antingen är manligt eller kvinnligt kodade. Du ska veta att du inte är ensam om det och det är helt normalt!

Platserna kan vara din ungdomsmottagning där du bor, RFSL.se med fokus på kön och trans, http://transformering.se/berattelser där personer med samma erfarenheter berättar sina upplevelser. Några har en kort period i livet där en funderar över sin könsidentitet, andra har en lång period. Det är viktigt att komma ihåg att din upplevelse är just din upplevelse, det finns inte något fel i dina känslor!

Du ber om hjälp och tips på att hitta stringtrosor. Vad en tycker om för trosor är väldigt individuellt och en får prova sig fram. Du kan hitta bra trosor i klädaffärer som Lindex och H&M. Men om du vill ha lite finare och lyxigare kan du gå in i affärer som Hunkemöller, Triumph eller Victoria Secret. Vad säger du om att du alltid kan gå till vilka klädbutiker som helst och prova dig fram tills du hittar den du tycker om?

Lycka till! Du är varmt välkommen att kontakta oss igen om du har fler frågor eller funderingar. Du kan alltid chatta med oss på tisdagar och torsdagar.

Somriga kramar från BOUJT

FRÅGA:  Jag undrar hur man onanerar och blir kåt bara sådär och hur man utan ”utlösning kan onanera” 

SVAR:  Hej!
Roligt att du hör av dig till oss med dina funderingar om kroppen och dess njutning! Du undrar hur en blir kåt när en onanerar, har vi förstått frågan rätt?

När en börjar onanera får en prova sig fram och fantisera om vad en själv tycker om och vad som är skönt och mysigt att tänka på. Vår bästa råd är att du utforskar din kropp i din egen takt och låta det ta tid utan att känna någon press, ibland kan det ta tid att veta vad en själv tycker om. När en blir kåt händer det mycket saker i kroppen, och upphetsningen är ett sätt att förbereda dig för att kunna onanera och ha sex på olika sätt.

Vad det innebär är olika från person till person, det gäller för både killar och tjejer. Men det vanligaste som sker i kroppen när du är kåt ökar andningen och blodflödet i kroppen. Blodet flödar ut i könsorganen som svullnar. Kom ihåg att alla kroppar är olika och reagerar på olika saker, och det är också det som är så fint!

Det finns inget som är rätt eller fel. Det finns många ställen på kroppen som är känsliga för beröring och brukar kallas erogena zoner. Genom att smeka dig själv på olika kroppsdelar där det känns bra kan du upptäcka vilka områden du tycker är skönt att röra på. För att kunna njuta ordentligt kan det också vara bra att vara i en miljö där du känner dig lugn och inte blir störd.

Du skriver också hur en kan få orgasm utan att få utlösning, har vi förstått frågan rätt?

En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

När killar onanerar får de ofta utlösning och orgasm som betyder att det kommer ut sperma och det känns skönt i kroppen samtidigt men det är också normalt att få orgasm utan att få utlösning. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Även tjejer kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Då rinner eller sprutar det en vätska som kommer från urinröret. Det är en särskild vätska som kommer från körtlar som finns i underlivet. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Om du vill läsa mer om sex och orgasm kan du hitta här: https://www.umo.se/sex/att-ha-sex/orgasm/

Hoppas du fick dina frågor besvarade och du kan alltid vända dig hit igen om du har fler funderingar.

Ta hand om dig! Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Hur får jag min flickvän att känna sig trygg runt mig?

SVAR: Hejsan!

Tack för din fråga! Du ställer en viktig fråga – hur kan min flickvän känna sig trygg. Din fråga betyder att du bryr dig om din flickvän och vill att hon ska må bra. 

Jag kan inte läsa andras tankar så istället för att gissa så tycker jag att det bästa är att du frågar henne. Vad tror du om du frågar henne? Om du frågar är det ett sätt att visa att du bryr dig. Du kan t.ex. fråga henne vad hon tycker om och inte tycker om, vad gör henne glad och vad gör henne ledsen och orolig, vad vill hon göra? Om ni kan prata med varandra då har ni en bra kommunikation och det gör er båda trygga! 

Om du visar att du lyssnar och är till för henne oavsett vad hon känner, slappnar hon av och känner att hon kan vara sig själv med dig. Det gör att hon känner sig trygg med dig. Det betyder inte att du måste tycka och känna samma sak som henne, det är okej att tycka och känna olika. Det viktiga är att ni accepterar, förstår varandra och tycker om varandra som ni är. 

Hoppas detta var till hjälp. Lycka till och ta hand om dig och er! Du får gärna skriva tillbaka och berätta hur det går, eller om du har andra frågor? 

// BOUJT 

FRÅGA: Om en blivit utsatts för sexuella övergrepp, någon som vill ha sex med en men den andra vill inte. Hur gör man? 

SVAR: Hej! 

Vad bra att du hört av dig till oss med dina frågor. Du lyfter upp en viktig fråga och vill veta hur en gör när någon inte vill. 

Kanske kan den personen tala om att hen varit med om ett övergrepp? Det kan vara svårt för den person som utsatts att berätta. Förstår att det kan vara svårt att veta hur en gör utan att förstöra relation med den person som utsatts. Det är viktigt att en ska göra det som känns bra för sig själv, om en vill berätta eller inte. Den andra personen får respektera oavsett situation. 

En behöver inte ha bråttom med sex, en kan börja vara en nära vän och ha förtroende för varandra. Sex ska alltid vara frivilligt och en har ansvar att se till att den andra eller de en har sex med faktiskt vill. Det ska inte vara tvång. Det ska kännas enbart bra efteråt för båda två partner. Det är också viktigt att markera att ett nej är ett nej. Bara för att en visat att en vill hångla betyder det inte att en vill ha sex. Det är alltid ok att ändra sig och ta tillbaka sitt samtycke och säga nej oavsett vad.  

Vad tror en om den kan ta hjälp av någon som en känner förtroende för eller är trygg medtex en vuxen, en vän, kurator eller en familjemedlem och ha en diskussion? Det kan vara skönt att få prata, få råd och stöd samt slippa gå med funderingar. 

Här finns bra hemsidor som har bra information om övergrepp och sex samt andra länkar 

https://boujt.se/filmer-15-21/  

www.rfsu.se  

www.umo.se  

www.ungarelationer.se  

www.frivilligtsex.se 

Du är jättevälkommen att skriva till oss igen om du känner att du vill prata mer om det härVi har text- eller videochatta på tisdagar och torsdagar. Du kan prata med en av vår syssnare som svarar på dina funderingar. 

Bamsekramar Boujt 

FRÅGA: Hur har man bästa sexet?  

SVAR: Hej! 

Vad bra att du skrev till oss! Din fråga om hur har en bästa sexet? Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Sex ska vara härligt och något som både du och den eller de du har sex med njuter av. En kan behöva prova sig fram för att upptäcka hur en kan göra för att en ska kunna njuta, till exempel var på kroppen beröring eller smekningar som känns skönt och vad ni kan göra. Fråga gärna vad hen gillar och om du ska göra något annorlunda, till exempel smeka på ett annat sätt. Berätta eller visa för varandra vad ni gillar. Många tycker det är upphetsande när någon annan berättar eller visar vad de gillar. Var uppmärksam på hur den andra reagerar på det du gör när du har sex. Då kan du fortsätta med det som verkar göra hen upphetsad. Det finns vissa saker som många tycker om, och vissa ställen på kroppen som de flesta tycker är sköna när någon tar på. Olika personer blir upphetsade av och njuter av olika saker, och det kan variera från gång till gång en har sex. 

Det finns bra hemsidor som har mer eller fler tips om hur en har bästa sexet. Här tipsar jag länkar du kan titta på, www.umo.se eller www.rfsu.se . 

Hoppas mitt råd var till nytta. Du är givetvis välkommen att höra av dig igen om du vill eller om du har fler funderingar. 

Ta hand om dig! Lycka till! / BOUJT 

FRÅGA: Är det svårt att visa vad jag tycker om min klädstil?  

SVAR: Hej! 

Vad bra att du tar kontakt med oss

Du frågar om det är svårt att visa vad du tycker om din klädstil? Det är jättebra att du skriver till oss! Först undrar jag om det är någon som har sagt om din klädstil? Finns det någon anledning du skriver till oss? Anledningen till jag frågar är det för att jag vill förstå dig bättre med din fråga. Jag försöker göra mitt bästa med att ge dig svar. 

Alla människor har sina egna klädstilar och uttrycker sig på olika sätt med hjälp av olika klädesplagg. Man kan förklara vem en är genom att ha en viss klädstil. Du kanske tycker om en viss färg? Eller finns det ett mönster du gillar extra mycket? Du bestämmer själv vad du vill ha på dig och visst är det roligt att visa vem en är genom att ha olika färger, mönster och material. Kom ihåg att det viktiga är att du själv trivs i det du har på dig och att du tycker det är fint.

Du har rätt att klä dig precis som du vill och det spelar ingen roll vad andra tycker om dina kläder. 

Om du känner att du vill prata mer om klädstil eller fler funderingar är du jättevälkommen att kontakta BOUJT. Du kan alltid text- eller videochatta med vår syssnare på tisdagar och torsdagar. 

Många kramar från BOUJT

 FRÅGA: Hur ser ni på människor som kommer och berättar att man mår dåligt?  

SVAR: Hej,

Tack för du kontaktar oss!

Du frågar hur vi ser på människor som kommer och berättar att de mår dåligt. Tack för din viktiga fråga, jag ska försöka ge dig ett bra svar.

Vi är cirka 30 syssnare som tar emot samtal, frågor och mejl från er barn och ungdomar som kontaktar jouren. Innan en blir syssnare genomgår en bemötandeutbildning, där vi får lära oss hur vi ska kunna bemöta de som kontaktar oss på ett bra sätt. Vi får också lära oss om tystnadsplikt och anonymitet.

När någon kommer och berättar att hen mår dåligt, vill vi gärna syssna på personen och få veta mer om vad hen känner. Vi tänker också att personen är modig och stark som valt att prata om det! Att våga ta hjälp när en mår dåligt är så viktigt. Vi hoppas att fler och fler vill göra det, och då finns vi här. Vi dömer dig aldrig, utan tvärtom – vi vill gärna syssna, peppa och stötta dig!

Återkom gärna om du vill ställa fler frågor eller kontakta BOUJT.

Ha en toppendag!
Varma kramar,

BOUJT

FRÅGA: Är det normalt att vara kåt varje dag? 

SVAR: Hej på dig! 

Tack för att du tog kontakt med oss. 

Du frågar om det är normalt att vara kåt varje dag? Jag kan berätta för dig att det är helt normalt att vara kåt varje dag. Vissa kan känna sig kåt under långa perioder och i vissa perioder kan kåtheten upplevas mindre. Känslan av kåtheten varierar från person till person, några kan uppleva det varje dag, ofta eller sällan.  

Kåtheten kan uppstå av flera olika anledningar. Sexuell lust kan göra så att du blir kåt – blodcirkulationen ökar i huden och i könsorganen, det gör så att du känner dig varm. Du kan också få erektion/bli våt. Dessa kroppsliga reaktioner kan också uppstå trots att du inte är kåt. Det sker när kroppen reagerar av sig själv, det kan hända när du sover. Då slappnar kroppen av. Det kan också hända att du får stånd eller blir fuktigare i könet när du sitter på något som skakar – t.ex. på bussen, signaler går direkt till könsorganet utan att gå förbi hjärnan. Eller så kan din kropp reagera som att du är kåt fast du inte är det eller vill det, det är en kroppslig reaktion som du inte kan styra över själv. 

Några kan uppleva kåtheten som mest under puberteten, det har med hormonförändringar i kroppen att göra. Eller vid förälskelse, upplevelsen av kåtheten kan komma oftare. 

Hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig om du har fler funderingar! 

Kramar från BOUJT 

FRÅGA: Har du någon gång blivit slagen av din pojkvän/ flickvän?

SVAR: Hej!

Tack för att du ställde den viktiga frågan till oss!

Din fråga till oss om vi har blivit slagen av pojkvän/flickvän. Det är svårt för mig att veta hur jag ska tolka denna frågan. Min fundering är om du själv har blivit utsatt eller om du kanske har sett någon annan göra så mot sin partner? Du ska veta att du inte är ensam med den frågan. Det är många som drabbas och det är inte ok! En får aldrig slå mot någon, oavsett personens kön.

Om det är så att du eller någon annan har blivit slagen av pojkvän/flickvän, kallas det fysiskt våld, eller misshandel. Att misshandla någon är ett allvarligt brott, se mer nedan. Fysiskt våld kan ske på olika sätt, t.ex. slå, sparka, bita, riva, förgifta eller skaka samt knuffa m.m. Det finns fler olika typer av våld och om du vill veta mer tex psykiskt våld, sexuellt våld, ekonomiskt våld eller försummelse etc. kan du läsa mer på vår hemsida; boujt.se. Länk: Önskar du få mer information på svenskt teckenspråk, kan du mejla oss ( fraga@boujt.se ) eller chatta med oss på tisdagar och torsdagar mellan 18:30-20:30.

Du eller någon du känner kan bli utsatt för misshandel av någon i skolan eller annan plats, av någon okänd eller av någon man känner väl. Även om man känner personen som slår en väl och tycker om hen så är det inte ok att hen slår. Om du eller någon du känner har blivit utsatt för misshandel under en lång tid kan det vara svårt att veta vad som räknas som misshandel/våld eftersom det kan ha blivit en del av vardagen. Alltså kan du eller den utsatta känna som att det inte är så allvarligt, trots att det faktiskt är brottsligt och kan anmälas till polisen.
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/misshandel/ . Känner du att du behöver rådfråga någon om du ska göra en polisanmäla eller hur du ska göra en anmälan, kan du alltid prata med en vuxen person du litar på att hjälpa dig. Vi på BOUJT stöttar dig gärna.

Det är viktigt att du pratar med någon du känner dig trygg med om detta. Finns det någon i din närhet du litar på, tex dina föräldrar, skollärare, kurator, syskon eller vänner? Du har rätt att få sätta stopp på misshandel och du behöver inte gå igenom det ensam. Den du litar på, tex någon vuxen ska kunna hjälpa dig/stötta dig!

Men om det är så att du har sett någon annan slår mot sin pojkvän eller flickvän och du mår dåligt över det. Du kan prata med den personen om hur du kan hjälpa till att sätta stopp eller berätta för hen om hur misshandel kan ske på olika sätt. Den som drabbats kanske inte vet vad som är ok och inte ok. Blir det svårt för dig att prata med denne kan du alltid prata med någon vuxen du litar på. Vad tror du om det? Finns det någon du kan vända dig till? En vuxen ska alltid se till att det inte händer och sätter stopp för händelsen. Det är viktigt att du ska må bra och den som drabbats ska också få må bra. Ingen behöver få uppleva slagen från någon. Du kan också göra en polisanmälan. Se ovan.

Vi vill också påpeka att olika typer av misshandel/våld är inte tillåten! Du eller någon annan ska inte behöva stå ut med våld. Det är viktigt att kunna känna sig lycklig och må bra i någons sällskap, inte behöva vara orolig eller är rädd.

Du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla till oss fraga@boujt.se

Tack för att du kontaktade oss och hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar/Boujt.

FRÅGA: Heej! Jag vet vem som är kär i mig, eller inte. Jag ser på honom att han är kåt mera än kär i mig. Han väntade på mig jättelänge. Ibland jagade han mig, ändå gjorde jag inget. Ska jag ta en chans och ge till honom?

SVAR: Hej,

Vad bra att du hör av dig till oss! Vi ska försöka svara dig så gott vi kan.
Du berättar att det finns en person som kanske är kär i dig. Men att du ser att han är mera kåt än kär i dig. Ibland jagar han dig, ändå gör du inget. Du frågar om du ska ta en chans med honom. Har vi uppfattat dig rätt?
Detta är en svår fråga för oss att svara på, eftersom att detta handlar om du själv känner. Blir du glad när du ser honom? Trivs du med att umgås med honom? Brukar du tänka på honom ofta? Du berättar också att du ser det som att han är mest kåt på dig? Jag funderar på vilket sätt du märker att han är kåt på dig? Hur känns det för dig? Det är viktigt att du känner dig respekterad.
I ditt mejl har du inte sagt om du också är kär i honom, men det är viktigt att ni båda ska ha en rak, tydlig och ärlig kommunikation så ni vet vart ni står därefter. Om en inte har samma mål med en relation kan det bli lite knepigt. T.ex. kanske du kan testa att fråga honom vad han känner för dig? Vad tror du om det? Sen kanske vet du kanske om du ska ge honom en chans, eller om du ska gå vidare på annat sätt. Gör det som får dig att må bra!
Om du tycker inte det är roligt att han jagar dig, så ska du säga ifrån till honom eller prata med någon som kan hjälpa till. Viktigt att du berättar hur du känner dig, så han förstår din gräns. Eller menar du att han har jagat dig och att du inte har gett honom någon signal tillbaka? Att du inte gett någon signal tillbaka är helt okej. Ibland behöver en få fundera på vad en känner.
Lycka till och hoppas svaret hjälper dig, annars kan du alltid kontakta oss igen!
/Kramar BOUJT

FRÅGA: Hur fungerar hjärtat?

Svar: Hej och stort tack för din fråga! Vi ska försöka svara så gott vi kan!

Hjärtat är en av kroppens viktigaste organ som håller oss vid liv. Det är ungefär lika stort som en knytnäve (hand) och är en mycket uthållig muskel. Hjärtat fungerar som en pump och som viktigaste uppgift pumpar hjärtat runt blod och syre i kroppen. Hjärtat hjälper också till att hålla kroppstemperaturen.
Ibland när en pratar om hjärtat så menar en de känslor som “en känner i hjärtat”, såsom till exempel kärlek.
Kärlek innebär att en tycker mycket om någon eller något. Till exempel kärlek till sin husdjur, fritidsintresse, kompisar, eller andra en känner sig glad och trygg med. Människor ger och får kärlek till varandra genom att visa att en tycker om varandra på olika sätt. Det kan vara kramar, pussar eller att ge fina blommor. Att säga snälla och positiva saker är också ett sätt att visa kärlek. Att ge eller få komplimanger brukar göra en glad “i hjärtat”. En brukar också prata om hjärtat när en är kär. Om du har frågor kring känslor eller någonting helt annat så skriv gärna till oss igen!

Ta hand om dig!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag bli ihop med den jag gillar?

SVAR:

Hej! Tack för din fråga.

Nu ska vi först se så att jag uppfattat dig rätt; du undrar hur du kan bli ihop med den du gillar. Stämmer det?

Vad härligt att du gillar någon, det är en pirrig känsla, lite som att ha fjärilar i magen! Att bli ihop med någon man gillar kan kännas svårt ibland för man inte vet hur man ska göra. Jättebra att du skrivit hit för att få tips! Det bästa sättet kanske är att berätta hur en känner och fråga personen om hen gillar dig också, men det kanske inte känns så enkelt. Det finns andra sätt att visa att man gillar en person. Man kan ge komplimanger och säga snälla ord eller fråga om man kan gå på dejt. Det kan man göra genom att fråga i sms, skriva ett brev eller i verkligheten. Du kanske kan fråga personens kompisar om de vet något om hens känslor för dig, om det känns bra? 

Det är också viktigt att respektera ett nej eller om personen inte gillar dig tillbaka.
På BOUJTs hemsida finns det information på svenskt teckenspråk om kärlek, du kan kolla på en video som vi har. LÄNK. Scrolla ned till “Att vara kär”.

Återkom gärna om du har fler funderingar!
Varma hälsningar
BOUJT💫

FRÅGA: Heej! Jag vill ha sex med min kille. Men vi har inte kondomer, samtidigt så vill jag inte ha barn just nu. Så var ska jag leta efter kondomer som är gratis? Eller måste jag köpa egna kondomer? Tacksam för svar! (Ops: jag är 16 år)

SVAR: 

Hej,

Om jag har förstått rätt så undrar du var du kan få gratis kondomer eller om du måste betala. Jag vill gärna berätta för dig vilka tips det finns nu.

Jag tycker det är klokt av dig att tänka på säkerheten! Kondomer skyddar dig från att bli gravid och könssjukdomar. Tyvärr så behöver en vara medveten om vilka risker det finns, kondomer kan bli gamla och då kan de enklare gå sönder. Det betyder att det är viktigt att kolla utgångsdatumet.

Ungdomsmottagningen delar ofta ut gratis kondomer eller säljer dem billigare. Du kan se vart din närmsta ungdomsmottagning finns på www.umo.se/hitta-mottagning/. Ibland kan det finnas hos skolsköterskan, så det kan vara värt att kolla där också.

Det finns också andra sätt att skydda sig mot graviditet. Om du vill kan du träffa en barnmorska på ungdomsmottagningen och få mer information och tips på vilka preventivmedel som kanske skulle kunna passa dig. Du kan också besöka en webbplats som heter www.umo.se, de har en massa information om vilka preventivmedel det finns.

Kom ihåg att sex ska vara skönt och kännas bra! Om du ändrar dig precis innan själva sexet eller mitt i sexet är det okej att avbryta och säga nej! Det ska vara ett ja från båda/alla sidor, det ska också kännas bra efter ni har haft sex.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Varmt välkommen att skriva hit igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar /BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är rädd att åka på barnläger… Jag vill inte göra det. Jag är rädd. Jag gråter hela tiden och jag saknar mina föräldrar. Jag vill aldrig åka på barnläger.

SVAR: Hej!

Så modigt och bra av dig att ta kontakt med oss!

Jag vill kolla om jag har förstått rätt – du vill inte åka på barnläger och du är både rädd och ledsen. Jag uppfattar dig också att du har varit på barnlägret förut och du var ledsen eftersom du saknade dina föräldrar och det är därför du inte vill åka igen. Stämmer det?

Jag förstår om du tycker det inte är roligt att åka dit när du inte vill. Du har också rätt att säga vad du tycker om att åka på barnläger. Har du pratat med dina föräldrar om hur du känner dig inför att åka på barnlägret och hur du har mått när du var på lägret sist? Kanske kan det kännas bättre när du har lättat dina känslor? Det är också föräldrars ansvar att ta dina känslor på allvar. Förhoppningsvis kan ni lösa detta på ett sätt så att det blir bra för dig. Vad tror du om att prova prata med dina föräldrar? Om det känns för jobbigt kanske det finns någon annan vuxen i din omgivning du kan prata med – t.ex. en kompis föräldrar, en lärare eller skolkuratorn?

Du är jättevälkommen tillbaka att kontakta oss igen och vi finns här!

Ta hand om dig

Bamsekramar / BOUJT

FRÅGA: Hej, jag går i gymnasiet första året och det är så här att jag har en vän som alltid jämt pratar i telefon med en annan vän hon har. Varje lunchrast sitter vi två och hon pratar i telefon medan jag sitter tyst och äter. Jag försöker alltid komma på ett samtalsämne att prata om. Jag försöker vara social även om jag är blyg och inte riktigt pratsam person. Nu känner jag bara utanför och oviktig för henne. Jag har i alla fall den andra vän i min klass, henne kan man prata med, men hon håller också på med mobilen. Vad ska jag göra? Ska jag säga sanningen för henne om hur det känns för mig? Fast jag är lite rädd att vi ska bli osams på grund av det? Jag har i alla fall hörselnedsättning medan jag går i en helt vanlig klass, som alla kan höra, helt normala. Tack för dina tips och svar.

SVAR: Hejsan!

Vad bra att du skriver hit med dina funderingar. Naturligtvis är det tråkigt att sitta framför någon som bara pysslar med sin telefon. Mobiltelefonen är numera en naturlig del av ens vardag. Den finns med överallt och ibland är en omedveten om hur mycket den tar över. Eftersom en kan vilja hålla sig uppdaterad och inte missa någonting, kan en bli beroende av sin telefon.Det kan absolut vara värt att ta upp med dina vänner om hur du upplever det, och att du gärna skulle vilja att ni umgås. Förhoppningsvis hade de inte förstått det själva och får sig en tankeställare.

Du skriver också att du är blyg och inte alltid pratsam. Det du beskriver är inte alls ovanligt, och alla har nog varit där då och då. Blyghet och osäkerhet är dessutom något som andra inte alltid ser. Samtalsämnen kan bland annat handla om vad ni ska göra i helgen eller att berätta om något som har hänt er på senaste tiden. Har du kanske läst något spännande i nyheterna som du vill prata om? Vad är dina vänners intressen? Fråga dem om dem.

På umo.se finns många bra tips: https://http://www.umo.se/jag/sjalvkansla-och-blyghet/blyghet/

Men det är viktigt att komma ihåg är att det inte är fel att vara blyg. Det kan ha sina fördelar, till exempel kan en bli bra på att lyssna och märka hur andra mår. Många upplever att en blir mindre blyg med åren, eller att det till och med försvinner helt till slut.

Hoppas du har fått lite svar på dina funderingar, och lycka till!

Kram!

FRÅGA: Vad betyder SDUF och SDUR?

SVAR: Hej!

SDUF står för Sveriges Dövas Ungdomsförbund. Det är en organisation för dig som är ung och teckenspråkig. SDUF har ungefär 900 medlemmar i hela Sverige i åldern 6-30 år. Om du vill också bli medlem kan du titta på www.sduf.se

SDUF:s uppgifter är att se till döva och hörselskadade barn och ungdomar får samma möjligheter som alla andra i samhället tex skola, fritid, kultur och jobb. Döva och hörselskadade barn och ungdomar ska inte behöva begränsas från olika valmöjligheter för att de använder teckenspråk.

SDUF ordnar också eller skickar deltagare till olika läger för olika åldrar i hela Sverige, Norden, Europa och ibland ute i världen. Läger är en viktig del i SDUF:s arbete för att stärka döva och hörselskadades barn och ungdomars självkänsla och identitet. Här kan du hitta SDUF:s olika lägerverksamhet http://sduf.se/verksamhet/lager/

SDUF har 9 lokala ungdomsklubbar i hela Sverige och en av de heter SDUR som ligger i Stockholms län. Skillnaden är att SDUF är för hela Sverige och SDUR är bara för Stockholm.

SDUR står för Stockholms Dövas Ungdomsråd och det är en förening för döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 6-31 år. SDUR ser till döva och hörselskadade barn och ungdomars rättigheter i Stockholm. SDUR ordnar också läger, lovverksamhet, kurser och andra aktiviteter för barn och ungdomar i Stockholm, efter deras önskemål. Om du vill veta mer om SDUR, här hittar du www.sdur.se

SDUR har en teckenspråkig fritidsgård och det heter DUKiS. DUKiS står för Dövas Ungdomsklubb i Stockholm. Det finns en föreståndare och två fritidsledare som jobbar på ungdomsgården DUKiS. Alla döva och hörselskadade barn och ungdomar är välkomna att komma dit efter skolan eller efter jobbet. Åldersgruppen för DUKiS är 6-30 år.

Hoppas här hjälper dig att förstå skillnaden mellan SDUF och SDUR?:) Annars är du välkommen att kontakta oss igen. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Ta hand om dig! /BOUJT.

Fråga: Är det ok att en elev tillsammans med en lärare på skolan

Svar: Hej,

Du är modig som skriver till oss! Du undrar om det är ok att en elev är tillsammans med lärare, stämmer det? Det är en viktig fråga som du tar upp!

Vi inte vilken form av skola det handlar om: grundskola, gymnasiet eller folkhögskola. Vi ska försöka svara på din fråga.

Om eleven är över 18 år så är det svårt att säga att det inte är okej eftersom personen är myndig och får bestämma själv. Då är det viktigt att ni både vill samma sak, det vill säga samtyckeslagen. Det går att avbryta, ändra dig eller ångra dig och hen får respektera dig. Om du är osäker kring samtyckeslagen kan du läsa mer om den här och vad det gäller:  https://www.1177.se/Kronoberg/liv–halsa/sexuell-halsa/sex-och-samtycke/

Men din fråga är om en elev kan vara tillsammans med en lärare på skolan? Det är svårt för oss att ge ett tydligt svar när vi inte vet mer om er relation. Om en lärare eller en elevassistent har en relation, har sex med eller utnyttjar en elev som är under 18 år. Personen som är under 18 år är i beroendeställning eftersom lärare/elevassistent har en maktposition och kan påverka eleven på ett fel sätt. Därför är det bra att tänka på att om en person som är över 18 år har en relation med en person under 18 år är den personen över 18 år bär ett ansvar för att gränser sätts i relationen och för den som är under 18 år inte blir utnyttjas.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga? Men om du känner att du fortfarande vill prata om det här, undrar över något eller har frågor så är du välkommen att kontakta oss igen!

Kramar /BOUJT

Fråga: Hej, måste tjejer alltid ha rätt?

Svar:Hej!
Kul att du hör av dig till oss på BOUJT! Du frågar oss om tjejer alltid måste ha rätt, stämmer det? En jättebra och viktig fråga!

Det ser väldigt olika ut om, när och hur tjejer har rätt. Det beror på vilken situation man befinner sig i. I vissa situationer har tjejer alltid rätt, i andra situationer har de kanske inte rätt. Har du kanske varit i en situation där man har diskuterat denna fråga? Har du då funderat på om tjejer alltid måste ha rätt? Har du pratat med någon i din närhet om detta? Det kan vara skönt att få diskutera det med någon du känner dig trygg med. Det är svårt för oss att veta vad din fråga handlar om och därför kan vi inte ge ett mer exakt svar. Vi hoppas ändå att du känner att du har fått ett svar på din fråga.

Du är varmt välkommen att ringa eller skriva till oss om du har fler funderingar.
Ta hand om dig och många kramar från BOUJT!

FRÅGA: På påsk ska jag och tre kompisar (och 2 mammor) bo i en fjällstuga. Vi fyra kompisar delar ena sovrummet. Vi är tonåringar. Stugan har ett stort badrum med bastu. Killkompisen har sagt till mig att han hade blivit retad av andra killar i hans klass för han har en liten snopp. Men vi har sovit över hos varandra många gånger och det är inget som jag har tänkt på. Jag sade det till dom andra tjejer och de brydde sig inte heller. Vi tycker det är självklart att vi ska basta och duscha ihop och springa ut i snön och tillbaka. Det funkar inte med badkläder men hur ska vi tjejer få honom inse att det är helt ok och det finns inget att skäms för? 

SVAR: Hej!

Vad bra att du hörde av dig med din fråga om kroppssyn! Vad härligt att ni ska bo i en fjällstuga i ett snöväder!

Jag vill kolla om jag har förstått dig rätt att det inte funkar för dig att inte ha badkläder på dig när du bastar och springer ut i snön och tillbaka? Du vill gärna att dina vänner inte ska ha badkläder på sig också när ni ska basta och springa ut i snön, stämmer det?

Frågan om det är bekvämt med att basta med eller utan badkläder är upp till en och var. Vissa kan känna sig bekvämare med badkläder på. Personer som väljer att ha badkläder på sig betyder det inte alltid att de har dåliga självförtroende som när de tycker mindre om sina kroppar. Det finns personer som vill täcka sina kroppar beroende på deras olika kroppssyn, på hur mycket de ska eller inte ska visa sina nakna kroppar, speciella intima kroppsdelar. Det är viktigt att inte bestämma åt en hur hen ska klä sig och respektera hens klädselsval till olika aktiviteter.

Det är absolut inte OK att din killkompis blivit retad av andra killar i sin klass om sin snopp. Killars kroppar är unika, vilket innebär att alla har olika penisstorlekar och det är normalt. Om din kompis är bekväm med att ha badkläder på sig får han eller hon göra det och vi får respektera hens beslut.

Du skriver också om att ni har sovit över varandra mycket och det är inget som du tänkt på. Jag förstår men vi kan inte veta hur andra tänker och känner. Vi kan bara förstå och respektera om andra vill annorlunda än vi hade tänkt oss och vi får bemöta på deras sätt och acceptera. Jag hoppas vårt svar på din fråga var hjälp.

Du är mycket välkommen att kontakta oss om du har fler funderingar eller frågor. Kram från oss på Boujt!

Fråga: Hej Jag funderar på att gå på dietmat, kanske i några månader. Är det okej? Det skadar väl inte?

Svar på frågan:
Hej!
Jättebra att du ställer den frågan! Du undrar om du skulle kunna gå på en särskild diet i några månader utan att ta skada av det och om det är okej, stämmer det?

Du skriver inte vad anledningen är till att du funderar på att gå på diet, eller vilken diet det handlar om. Så, det svar vi ger här är mycket allmänt menat.

Det finns otroligt många olika dieter, de allra flesta av dem är för viktnedgång. Är det verkligen vad du behöver? Många av dessa kan man egentligen inte leva på i längden, utan kilona kommer tillbaka när man återgår till ”normal” mat. Det finns också hälsorisker med ett flertal dieter, så man bör vara försiktig.

Vad tror du om du pratar med en dietist, som kan ge dig en personlig kostplan som passar dig och ditt syfte? Dietisten kan hjälpa dig att se till att du får alla viktiga näringsämnen och tillräckligt med energi varje dag. Det är den viktigaste grunden för en god fysisk hälsa.

Du skriver inte hur gammal du är, men om du går i skolan. Vad tror du om du pratar med skolsköterskan? Berätta för skolsköterskan om dina funderingar kring dieter, be om att få träffa en dietist. Om det känns inte bra att prata md skolsköterskan, finns det någon annan vuxen du kan prata med? Du är absolut jätte välkommen att kontakta oss eller chatta med oss om du undrar mer!

Kramar!

FRÅGA: Hej! Jag undrar. En av min anhörig har gått bort men jag känner ingenting sorg eller något. Varför blir det så?

SVAR: Hej!

Du berättar att en anhörig till dig har gått bort men du känner ingen sorg. Du undrar varför det blir så.

Först vill vi beklaga din förlust, och säga att det är toppen av dig att skriva hit! ❤️  Du är inte ensam om att ha dessa funderingar.

Vi människor reagerar på olika sätt kring någons bortgång. Vid första beskedet finns några som gråter på en gång och är kanske oförstående på vad som har hänt. Några andra kanske börja känna efter när begravningen är avklarad och börjar att sörja.

Andra kanske börjar sörja efter några månader eller år. Några vill prata om glada minnen, som de har gjort tillsammans med den som har gått bort medan andra vill vara tysta och sörja i sin ensamhet. Eller någon annan kanske inte känner någon sorgen alls. Ingen känsla är fel att känna, och det är inte heller fel att inte känna något.

Du undrade varför just du inte känner någonting. Det är svårt att svara på eftersom det är så olika hos oss hur vi sörjer och inte sörjer.

Om du känner att du vill prata med någon om detta finns det olika alternativ. Du är alltid välkommen att kontakta BOUJT igen, eller så kanske det finns en närstående som du litar på och som kanske kan komma med bra tankar?

Kom ihåg, alla sörjer, eller inte sörjer, på olika sätt och det finns inget rätt eller fel. Kramar om dig! Du är jättevälkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor. Varma hälsningar/ BOUJT

Fråga: Är lesbisk och intresserad av en tjej vi skriver till varandra. Hon skriver att hon inte vill ha ett förhållande nu, men ställer frågor till mig typ hur lång jag är, ska jag vänta ut henne?

Svar: Vad bra att du hörde av dig med din fråga!  Du skriver och berättar att du är lesbisk och är intresserad av en tjej som ni skriver till varandra. Hon skriver att hon inte vill ha ett förhållande nu, hon ställer frågor till dig. Du uppfattar henne som intresserad att hon är intresserad av dig och om du ska vänta ut henne? Att vara intresserad av någon och om den inte är besvarad kan kännas jobbigt. Ni kanske inte har träffats? Det kan vara därför hon vill vänta och lära känna dig först.

Det är svårt att veta vad hon vill och hon kanske är osäker eftersom hon frågade hur lång du var. Ni kan fortsätta skriva till varandra, kanske kan ni komma på ämnen som ni tycker är roliga att prata om eller om det finns saker som ni är nyfikna på hos den andra person. Att ställa frågor om vad den andra person tänker, känner och tycker brukar ofta uppskattas och kan göra att ni lär känna varandra bättre. Så får du se hur det går sen om hon är fortfarande intresserad.

Du kan börja med att svara henne och berätta lite om dig själv, kanske kan du fråga henne lite om hennes intressen.

Om du tycker det är fortfarande jobbigt med hennes nyfikenhet så berätta för henne vad du upplever och känner. Kanske det kan skapa en öppenhet och förståelse för varandra.

Önskar du få mer svar , ta gärna kontakt med oss igen.
Många vänliga hälsningar från BOUJT

FRÅGA: En ny fråga till frågelådan: Hur kan jag bygga mitt självförtroende med mitt kropp? Jag hatar mitt kropp. Har själv varit mobbad förut för mitt kropp. Hur kan jag ha bra självförtroende med mig själv?

SVAR: Hej!

Vad modigt av dig att du tar hjälp och skriver hit till frågelådan med dina problem, om hur du kan bygga upp ditt självförtroende, och att ha blivit kränkt för din kropp och blivit påverkad att du hatar din kropp, och vill ha bra självförtroende med dig själv. Vi tycker det är jättebra att du kontaktar oss och undrar vad kan göra med ditt självförtroende.

Det är absolut inte ok att du har varit kränkt för din kropp! Vi förstår att kränkningarna  har skadat ditt självförtroende. Det är absolut inte ok! Vi undrar om du fått något stöd för det du utsattes för?

Vi undrar också om du har fått prata med någon om ditt hat till din kropp och tankarna kring den med någon du litar på? Att få stöd kan vara ett steg till ett ökat självförtroende. Att ta kontakt med någon kurator, sköterska eller psykolog kan vara en av många sätt att få hjälp. De kan ge dig övningar hur du kan bygga upp ditt självförtroende. Vad tror du om det?

Det är många i alla åldrar, som har liknande tankar om sig själva, även blivit kränkta. Alla har olika kroppar och utseende. Det är helt ok med att vi är olika!

Många har en färdig tanke om hur en kropp ska se ut, som vi kan se av reklamen, sociala medier, tv och så mera. Vem avgör vilken är den rätta kroppen? Ingen, tycker vi. Alla kroppar är lika fantastiska! Var och en bestämmer över sin egen kropp. Försök och tänk på att vår egen kropp är värdefull. Att vi till exempel kan röra oss, skratta, tänka, andas, hoppa eller tänka m.m. Du är unik och fantastisk! Kroppen är din!

Om någon dömer någon annans kropp så är det oftast för att de själva är osäkra i sina egna kroppar och de som gör så är inte trygga själva i sig. Men det är ingen ursäkt – det är aldrig okej att kränka en annan persons kropp!

Var snäll mot dig själv och din kropp! Du är värdefull!

Om du vill kan du ta kontakt med BOUJT igen! Vi finns här för att syssna på dig.

Många kramar/ BOUJT

FRÅGA: Hur får jag en pojkvän?

SVAR: Hej!

Tack för att du skriver till oss. Det är en bra fråga. Vad härligt att du funderar på kärleken och hur en kan få en pojkvän.

Jag vill kolla om jag förstod frågan rätt. Du undrar hur man ta steget att blir tillsammans med en person, stämmer det?
När du ser personen får du fjärilar i magen och lyser upp när personen finns på samma plats? Det är en tecken på att du känner en viss känsla för personen. Eller är det så att du vill hitta en person att bli kär i?

Om det finns en person eller flera personer du tycker om så kommer våra tankar här: Ett förslag från oss är att om du känner dig redo kan du ta steget först och fråga personen om ni kan ses på ett biobesök eller fika tillsammans eller annat ställe som något båda ni vill göra. Då har du en möjlighet att berätta dina känslor. Vad tror du om det?

Känns det jobbigt eller nervöst kan du också skicka ett meddelande och berätta dina känslor. Ibland kan den andre uppleva att man bara är vänner och behöver mer tid och det är också okej! Det är viktigt att båda känner samma sak och kan ta emot bådas svar. Det kan se olika ut för alla där det går fort eller långsamt framåt.

Om det är så att du vill träffa nya personer och hitta någon på så sätt kommer våra tankar här:Ett bra sätt att träffa nya personer är genom hobbies eller träffar av något slag. Om du till exempel gillar fotboll så kanske det finns personer där att träffa. Det finns många olika aktiviteter en kan prova på om en inte redan har en hobby.

Om du vill ha inspiration så kanske det finns mer information på din kommuns hemsida! Det går också bra att vända sig till oss igen om du vill bolla eller bli hänvisad rätt.

Vad du än väljer så är det viktigt att du känner dig redo.

Håller tummarna att det går bra för dig..
Lycka till med kärleken!
Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler frågor & funderingar.

Varma kramar från BOUJT!

FRÅGA:Hej! Ibland känner jag att jag inte gillar min kropp på grund av hur andra ser ut. Jag brukar tänka att jag är så tjock eller nåt sånt. Jag har blivit mobbad och har svårt att acceptera min kropp. Vad rekommenderar ni hur man kan älska sin egen kropp? Hoppas ni har några tips.    

SVAR:

Hej! Tack för din fråga! Modigt av dig att berätta om mobbningen och jättebra att du lyfter upp känslan av att inte gilla din kropp för många andra delar också samma upplevelse som du.

Tråkigt att du blivit mobbad och det är absolut inte ok att någon mobbar dig. Tyvärr är mobbningen vanligt idag och du är inte ensam om det. Det är viktig att du ska känna dig trygg var du än befinner dig. Mobbningen kan ske på olika sätt. Exempel på typer av mobbning: Psykisk mobbning är genom elaka kommenterar, blickar, miner, hånskratt, ryktesspridning eller utfrysning. Fysisk mobbning är genom att man använder sin fysiska styrka till att terrorisera offret, t.ex genom sparkar, smällar, knuffar och andra typer av fysiska aggressioner genom att förödmjuka offret.

Det är viktig att du tar kontakt med någon vuxen som du litar på och det kan vara dina föräldrar eller lärare, kurator på skolan för att få slut på mobbningen. Händer det i skolan är det skolans ansvar att snabbt hjälpa dig för att få slut på mobbningen. Händer det utanför skolan kan du också ta kontakt med någon på skolan för att få hjälp eller någon vuxen som du litar på.

Det är många som tyvärr inte gillar sina kroppar och orsaken till det kan se olika ut. En förklaring kan vara att vi gärna jämför våra kroppar med andras kroppar och glömmer att vi är skapta till att vara olika. En annan orsak kan vara sociala medier som påverkar oss med ”perfekta kroppar”, tidningar med hur jag kan gå ner 10 kg på 6 veckor eller på stranden där alla ser så bra ut i sina badkläder. Så är det inte i verkligheten! Vi påverkas också av vad andra gör mot oss som du berättar att du har blivit mobbad och då får man många gånger negativa tankar om sig själv men kom ihåg att du är värdefull!

Du ber om olika tips som vi nu försöker ge dig:

  1. Bada i ett allmänt badhus och kolla andras kroppar i duschen. Då kommer du garanterat att se hur olika kroppar ser ut och inte den idealkroppen som ofta visas upp i media.
  2. Stå dig framför spegeln naken eller i underkläder och säg till dig själv 3 positiva saker du tycker om din kropp. Fokusera på det du tycker är fint. Vi alla har något som vi har komplex över eller önskar att vi inte såg ut så här men försök vända till vad du faktiskt har som du gillar.
  3. Försök tänka hur fantastiskt kroppen är! Se kroppens funktion och inte utseende. Att vara tacksam ger ofta positiva tankar så om du börjar tänka vad din kropp ger dig så märker du snart att vi tar ofta våra kroppars funktioner för givet att vi glömmer vara tacksamma över att vi får vara friska som ett exempel.
  4. Bär inte dina tankar och känslor för dig själv för det kan vara tungt. Prata med någon som du har förtroende för och som kan hjälpa dig att ”tänka om” med din kropp.
  5. ”Ju mindre du bryr dig, desto mer kommer du att älska dig själv!” – ett citat som är värd att tänka på. Till sist, kom ihåg att du är viktig och värdefull!

Hoppas att våra råd var till hjälp! Du får jättegärna kontakta oss igen.

Varma kramar/ BOUJT

FRÅGA: Jag själv gillar en tjej, Hur kan jag vara ihop med henne?

SVAR: Hej!

Vad bra att du skriver till oss och frågar! Du undrar hur du kan bli ihop med en tjej som du gillar. Det är en härlig känsla att gilla någon!

För att två personer kan bli ihop med varandra behöver båda två gilla varandra och vilja vara ihop lika mycket. Vet du om tjejen också gillar dig? Har du försökt fråga henne? Det kan vara lite läskigt att fråga tjejen vad hon tycker om dig och om hon vill vara ihop med dig. Det kanske vore lättare om ni bara börjar prata med varandra om olika saker. Då kan ni se om ni tycker om samma saker. Har ni gemensamma intressen?

Jag vet inte hur mycket ni umgås med varandra nu. Träffar ni varandra tillsammans med andra kompisar? Gör ni saker tillsammans? Pratar ni med varandra? Det kan vara en bra början att lära känna varandra mer om inte ni redan gör det. Har du frågat henne om hon vill göra något tillsammans med dig? Ni kan hitta på olika aktiviteter och umgås själva några gånger. Hon får möjlighet att lära känna dig också. Då kanske det blir lättare att fråga henne vad hon tycker om dig.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon som känner dig som kan stötta dig. Kanske du kan få några tips på hur du kan bli ihop med henne? Kanske har tjejen kompisar som du kan prata med och på det sättet få veta mer om hon tycker om dig eller vad hon gillar?

Kanske det blir så att tjejen inte vill vara ihop med dig för hon kanske inte gillar dig på samma sätt som du gör och istället vill bara vara kompisar. Det kan svida och göra ont för kärleken är inte alltid lätt. Då är det extra skönt med någon i din omgivning som du kan prata med och få stöd av, en vän, förälder eller någon annan vuxen du kan lita på.

Hoppas de här råden hjälper dig! Om du behöver mer stöd är du mycket välkommen att kontakta oss på chatten! Prata med en syssnare via textchatt eller videochatt. Chatten är öppen tisdagar och torsdagar klockan 18.30-20.30.

Kramar/ BOUJT 

FRÅGA: Är vänner viktigt för er?

SVAR: Hej!

Tack för att du skriver till oss. Du skriver om vänner är viktigt för oss. Vi kan inte svara på den frågan, eftersom det är upp till olika individer.

Jag kan försöka skriva om det är viktigt att ha vänner. Det finns personer som tycker att vänner är viktiga och sen finns det personer som trivs. med att vara ensam och inte tycker vänner är viktigt och mår bra ändå.

Att ha vänner är för många viktiga för det sociala livet. En känner sig inte ensam och kan ha någon att prata med om allt mellan himmel och jord, det som känns jobbigt eller roligt. Ordet vän kan även betyda olika för var och en. En kan ha en bästa vän, några få vänner eller många vänner. En ska inte försöka jämföra hur många vänner andra har.

Var och en väljer hur de vill ha det och vad som känns bäst för en själv. Om en vill ha vänner eller om en inte vill ha vänner. Vissa trivs att vara ensamma och mår bra av det. Ensamhet är helt okej.

Jag vet inte riktigt hur du ser på om det är viktigt att ha vänner. Att ha en vänskap -det ska kännas underbart, betydelsefullt och förvirrande samt ont. Inte en som tvingar till att göra något som inte känns bra, utan uppmuntra att vara den en är och respektera en samt tycka om en. Det är viktigt att personen får dig må bra och blir glad av att vara med dig, även om det finns stunder ni bråkar men löser tillsammans för att ni ska må bra. Jag undrar om det finns en anledning till du frågar om vänner är viktigt? Är det så att du känner dig ensam eller inte vet hur du ska få vänner?

Finns det någon du kan prata med om dina funderingar? Vad tror du om du skulle prata med någon du känner dig trygg med? Det kan vara skönt och prata med någon du litar på, tex en familjemedlem, en vuxen eller någon du känner dig trygg med. Du är jättevälkommen att chatta med en av vår syssnare och vi ger dig råd, tips och stötta dig med din fråga om vänskap. Om du har andra funderingar  är du alltid välkommen att skriva till oss igen.

 

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Varma kramar från Boujt.

FRÅGA: Undrar på att genomföra penisförstoring är de bra eller dåligt? Vilken var bäst sätt att gör penis större?

SVAR: Hej,

Vad bra att du skriver till oss med din fundering. Du frågar om det är bra eller dåligt att genomföra en penisförstoring? Du undrar vilken är bäst sätt att göra penis större, stämmer det? Jag kan tyvärr inte säga om det är bra eller dåligt eller vilken metod som är bäst.

Det är viktigt att du tänker igenom om varför du vill göra din penis större, är det av sexuella skäl eller beror det på något annat? En penisförstoring kan föra med sig komplikationer efter ingreppet som bland annat kan innebära tex minskad sexlust. Det finns också risk för att känsel i penisen försämras. Därför är det viktigt att du tänker igenom det noga eller ta reda på det så mycket du kan innan du bestämmer dig.

Du är inte ensam om att fundera på det och det är många som funderar över penisens storlek. Bra för dig att veta att penis storleken inte har någon större betydelse vad det gäller hur skönt en ha själv när en har sex, eller hur skönt det är för någon som en har sex med. I dagens samhälle finns det en norm som säger att en måste ha en stor penis, men det skapar mycket onödig press på killar.

Vill du prata mer om det här med någon eller få mer information? Du kan ta kontakt med vårdcentral eller ungdomsmottagning om du är orolig för att något inte stämmer, de kan ge dig svar på dina funderingar. Vi har text- eller videochatten som är öppet på tisdagar och torsdagar kl 18.30-20.30 och du är jättevälkommen att prata med en av vår syssnare. Vår syssnare kommer att svara på dina frågor och dina funderingar.

Kom ihåg att det ska vara för din egen skull, inte för andras skull! Lycka till och välkommen att kontakta oss igen.

Kram /BOUJT

FRÅGA; Hur får jag en flickvän? 

SVAR:Hej!

Tack för att du skriver till oss, det är en jättebra fråga. Vad härligt att du funderar på kärleken och hur en kan få en flickvän.

Du skriver att du undrar hur du blir ihop med någon, uppfattar jag frågan rätt? Om det är någon som du tycker mycket om just nu, känns det som att du får pirr i magen och blir gladare av att se henne? Då är det ett tecken på att du tycker om personen väldigt mycket.

Umgås du med personen ofta? Om en är tillsammans ofta kan det vara en bra chans att få utveckla det till en kärleksrelation om båda två vill det. Personlighet och hur bra ni kommer överens är det enda viktiga när det kommer till att gilla varandra!

Ett litet tips från oss; Om du är redo att veta om hon också vill vara ihop med dig så kan du ta modet att fråga henne om ni kan träffas över t.ex. fika, ett biobesök eller någon annan aktivitet som ni båda två tycker är roligt. Du kan prova dig fram vad som känns bäst för dig och vad du tror kan vara roligt för henne. Under tiden ni umgås kan du fråga om hon vill vara din flickvän om du känner dig redo för det. Vad tror du om det?

Om det känns nervöst kan du också skriva ett sms eller skicka meddelande på t.ex snap om hur mycket du gillar personen. Du får hennes svar och får veta om hon vill vara din flickvän eller inte. Ibland kan den andre uppleva att man bara är vänner och behöver mer tid och det är också okej! Det är viktigt att båda känner samma sak och ibland behöver en plats för funderingar. Det kan se olika ut för alla där det går fort eller långsamt framåt.

Jag håller tummarna att det går bra för dig och lycka till! Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller frågor.

Varma kramar från Boujt!

FRÅGA: När är det en bra ålder att flytta hemifrån? När får man flytta och bo ensam, rent lagligt?

SVAR: Hej,

Vad bra du skriver till oss med din fråga! Du skriver och undrar när det är en bra ålder att flytta hemifrån? När får man flytta och bo ensam, rent lagligt?

– Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter det att du har fyllt 21 år. Det finns ingen som kan tala om när det är en bra ålder att flytta hemifrån, alla är olika. En del kan vara unga att flytta hemifrån och andra vill bo kvar hemma länge för att plugga vidare. Är en mogen nog att ta eget ansvar och kunna försörja sig kan en flytta hemifrån. Vill en bo ensam kan en göra det, eller dela med någon. Kanske är det bättre att ha bra ekonomi som grund för att kunna bo själv.

Du kan titta på konsumentverkets hemsida där det står hur mycket det kostar att bo själv i lägenhet jämfört om en bor hemma. www.konsumentverket.se, även banker har bra sidor för unga.

Hoppas detta svar var till hjälp. Du får gärna återkomma och skriva till oss eller chatta med oss om du har fler funderingar.

Lycka till!

/ BOUJT

FRÅGA: Vad göra om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska? 

SVAR: Hej!

Din fråga är jätteviktig och jag är glad att du skriver till oss! 

Du frågar om en person är homosexuell men personens föräldrar är homofobiska. Jag vet inte vem frågan gäller, men jag ska göra mitt bästa för att svara dig! Detta låter som en jobbig situation, och många personer har varit eller är i samma situation! Jag undrar om föräldrarna känner till att du/den du frågar om är homosexuell?

Det är verkligen inte en lätt situation att vara i när ens föräldrar är homofobiska. Det kan kännas väldigt svårt och jobbigt att prata eller berätta om detta på grund av rädsla, skam eller oro. Det kan se olika ut för alla, men en är bra och värdig oavsett vilken sexuell läggning en har. Alla har lika rättigheter oavsett vem en är. Ingen ska behöva bli illa behandlad eller kränkt på grund av sin sexuella läggning!

Det är inte fel eller konstigt att vara homosexuell alls. Det är enligt svensk lag förbjudet att kränka eller behandla någon illa för hens sexuella läggning. Tyvärr finns det vissa människor som är homofobiska, vilket kan handla om okunskap eller fördomar. Det kan vara på grund av normer, religion, tro eller annat. Det är inte okej att behandla någon annorlunda för hens sexuella läggning, eller sexualitet. Finns det någon annan som känner till det du berättar? Har du någon som stöttar dig/den du pratar om i detta? 

Jag undrar vad du eller den du pratar om önskar, vill du att dina/hens föräldrar ska få veta om detta? En kan känna sig rädd och orolig innan en berättar, men om du/hen vill så kan det vara en kompis eller en annan vuxen med när du/hen berättar. Eller någon annan du litar på? Ingen ska behöva vara orolig eller rädd. Du har rätt att få stöd i den här frågan, om du önskar det. Det går också att skriva ett brev eller ett sms om det känns bättre. Om du vill, kan du också berätta om du har känt dig orolig för att berätta  Gör det som känns bäst för dig! Om du inte vill berätta så behöver du inte heller det, du bestämmer själv vem som du vill ska veta.


En har alltid rätt att bli bemött med respekt när en berättar för andra om sin läggning/sexualitet. Det viktigaste är att du följer ditt hjärta och gör det som känns rätt
 för just dig eller den du pratar om.

Behöver du mer hjälp och stöd från oss på BOUJT är du välkommen att höra av dig! Om du vill prata med en syssnare kan du alltid text- eller videochatta med oss på tisdagar eller torsdagar. Om du känner att du har fler funderingar är du välkommen att skriva till oss igen. 


Kom ihåg, du eller den du pratar om är aldrig ensam!
Styrkekramar från BOUJT

FRÅGA:Vad innebär det att man är pansexuell?  

 SVAR: Hej,

Grymt av dig att ta kontakt med oss!

Du undrar vad det innebär att en är pansexuell. Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Att vara pansexuell betyder att man dras till personer oavsett deras biologiska kön eller könsidentitet. Bisexuell är ett ord som kan innebära att man dras till antingen killar eller tjejer, medan man som pansexuell även kan känna sig kär i personer som inte identifierar sig som tjej eller kille, utan något annat. 

Det är lite svårt att säga exakt var gränserna går, men en får alltid själv bestämma vad en känner sig som och vem en tycker om. Ibland är det svårt att veta vilken läggning/sexualitet en har, och det är okej att utforska det och testa sig fram! Du kan fundera och måste inte bestämma dig nu, om du känner dig osäker. Ens läggning/sexualitet är också något som kan förändras genom livet. Det är helt okej!

Följ ditt hjärta och gör det som känns bra och härligt för just dig!

Välkommen att skriva igen om du har fler funderingar.

Varma kramar, BOUJT 

FRÅGA: Vad ska jag göra? Jag har tankar om nätterna om vad jag har gått igenom. Hjälp 

SVAR: Hej på dig! 

Det är modigt av dig att kontakta oss!

Du berättar att du har tankar om nätterna, i samband med vad du har gått igenom. Först och främst vill jag säga att det måste kännas jobbigt när tankarna kommer på nätterna. Vill du berätta vad är det som gör att du har tankar om nätterna? Nu när jag vet så lite om din upplevelse så är jag orolig över dig. Jag ska göra mitt bästa att ge dig några alternativ så du får välja det som känns bäst för just dig. Känns det okej? 

Det kan vara svårt att veta hur situationen ska hanteras, det finns olika sätt att hantera situationen – det viktigaste är att välja det som känns lämpligaste för just dig. Vad tror du om det? 

Du skriver att du ber om hjälp ocksåDet låter något/någon som tynger ner dig och det är inte bra för dig. Det är viktigt att du ska må bra och kan sova bra på nätterna. Känner någon till dina jobbiga tankar eller vad du har gått igenom? Anledningen till jag frågar är att du inte ska behöva gå igenom detta ensam. Du har rätt att få hjälp bli av med dina jobbiga tankar. 

Finns det någon du litar på eller känner dig trygg som du kan prata med om vad du har gått igenom? Det kan vara din vän, en familjemedlem, skolkuratorn eller någon vuxen du känner dig trygg med. Hur känner du dig om du skulle prata med någon du litar på om dina tankar och vad du går igenom? Ibland kan det också vara skönt att prata med en neutral person som inte känner dig. Du ska göra det som känns bra för dig! Jag är här och stöttar dig i ditt beslut. 

Du är så välkommen att prata med någon av oss syssnare via textchatten/videosamtal på tisdagar och torsdagar. Om du vill berätta vad du har för tankar eller vad du gick igenom, på det sättet kanske jag kan ge dig råd och tips. Du kan mejla till fraga@boujt.se och du får svar inom 1-2 dagar. Alternativt på BRIS chatt: www.bris.se  

Jag hoppas mitt svar hjälper dig att hitta ett sätt som känns bra för dig. Annars är du alltid välkommen att kontakta oss igen!

Bamsekramar /BOUJT 

FRÅGA: Hur funkar kärlek mellan två tjejer ?

SVAR: Hej!

Tack för din fråga och att du tog kontakt med oss!

Jag kan börja med att berätta att kärlek mellan två tjejer inte skiljer sig så mycket från kärleken mellan en kille och en tjej eller två killar. Kärleken har inget kön eftersom den känns i hjärtat. Hjärtat väljer vem du blir kär i. Du blir oftast varm och pirrig i kroppen av att tänka på någon eller känner dig lycklig när du är med personen. Det kan ske alla, oavsett kön eller sexuella läggning.

Om du undrar över det fysiska och hur två tjejer gör när de är intima med varandra. Ett sexuellt samspel mellan två tjejer kan se olika ut beroende på vad personerna själv gillar. Man kan använda munnen, tungan eller fingrarna för att göra det skönt för sig själv och sin partner. Det kan vara skönt att smeka, kyssa eller slicka på olika ställen t.ex. runt slidan, klitoris, bröstvårta m.m. En del tycker om att föra in något i slidan eller analen exempelvis fingrar eller en dildo (löspenis). Två tjejer kan också gnida sina kön mot varandras ben så att klitorisen stimuleras och det känns skönt. Alla tycker om olika saker och det finns inga rätt och fel.

Hoppas du har fått svar på dina funderingar. Du kan också läsa mer på RFSU hemsida om du undrar något. Annars är du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30.

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar!

Bamsekramar
/BOUJT

FRÅGA: Hur gör en om en känner sig ledsen när någon berättar för en om hemska saker?

SVAR: Hej på dig!

Tack för att du kontaktar oss och frågar. En blir självklart ledsen när någon en känner berättar om hemska saker. En kan göra på olika sätt.

Kanske kan du be hen/personen att prata om en annan sak. En kan beskriva hur en känner sig då en får veta. Du kan då säga så här ”Din berättelse gör mig ledsen och jag tycker det är jobbigt att prata om det. Kan vi byta till ett annat ämne som är lite lättsammare?”. Hur tror du det skulle fungera?

Men om det är allvarliga saker då kan du istället fråga om hen kan berätta för någon vuxen som ni båda litar på och som vet mer om hur det är när en har upplevt hemska saker. Du kanske kan erbjuda följa med som stöd? Kanske hen får svara på sina frågor av vuxen? Vad tror du om det?

Ibland kan det kännas tungt att bära på någon annans hemlighet eller tunga tankar, och då har du rätt att prata med en vuxen eller en person som du litar på. Om det känns okej kan du diskutera det med personen som berättat hemligheten/de tunga tankarna för dig först.Du kan inte alltid hjälpa om du inte vet hur du ska göra. Ibland måste du säga till eller fråga någon annan om hjälp.

Ni kan också kontakta oss syssnare på BOUJT på tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 för onlinechatt. Ni kan textchatta eller ta videochatt. Vi ger också stöd, tips och råd och vi har tystnadsplikt. Om du är nyfiken på vad tystnadsplikt är kan du se länken här:  https://boujt.se/du-ar-anonym/

Hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar

FRÅGA: Hej, jag undrar varför killen är så kåt i mig?

SVAR: Hej och välkommen till BOUJT!

Hoppas att jag uppfattat dig rätt? Att det finns en kille som är extra kåt i dig? Ja, det kan man undra och det finns olika svar.
Jag ger några svarsalternativ då jag vet så lite om din upplevelse, du kan ta det svaret som känns lämpligast för din situation. Jag gör mitt bästa!
Jag vet inte om du har någon relation till killen? Om du känner personen så vad för typ av relation har ni? Är ni klasskompisar? Tycker ni om varandra? Brukar ni prata?
Kanske han har fått känslor för dig?
Hur upplever du? Spännande att personen blir kåt eller mest som en obehaglig känsla?
Jag kan berätta vad som händer i kroppen när man blir kåt.
Kåt innebär att man kan bli sexuellt upphetsad. Det som händer i kroppen är att blodet forsar ner till könsorganet, har man en kill/mans kropp så sväller penisen och den blir hård samtidigt som pungen dras ihop. Från penisen kommer det ofta lite genomskinlig vätska som fuktar ollonet.
Men eftersom en tjej/kvinnokropp har istället en slida, det som händer när är att blygdläpparna och klitoris sväller upp. I slidan kommer en vätska som gör könet fuktigare.
En person som blir kåt hjärtat kan slå fortare, andningen blir snabbare och huden blir varm. Man kan också bli yr och pirrig nästan som om marken gungar.
Viktigt att tänka på, det finns personer som blir kåt och får känslor för någon annan men det finns också personer som inte får starka känslor för någon men kan ändå bli kåt.
Om han vill ha något med dig, då är det viktigt att du lyssnar på din egen bästa vän som är du. Det är bara du som kan svara på frågan om du känner något speciellt för killen. Vad tror du om att fråga honom vad han känner för dig?
Om det inte känns bra för dig att han visar dig att han är kåt på dig tycker jag det är viktigt att du säger det, eller berättar för någon du litar på som t.ex. en vuxen i er omgivning. Det finns gränser för hur man får bete sig mot andra, och om han visar dig att han är kåt på dig så kan det vara fel om du inte samtyckt och trivs med det.
Om ni vill ha sex med varandra är det är viktigt att det KÄNNS BRA för dig och du får alltid ångra dig även om det är mitt i sexet. Båda ska också ha sagt ja först innan ni har sex med varandra, inte okej om bara en som vill ha sex. Det är jätteviktigt att använda preventivmedel som t.ex. kondom, kondom skyddar dig från könssjukdomar.
Vill du diskutera frågan igen eller om något annat? Du är hjärtligt välkommen!
Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag få tjejen jag tycker är söt?

SVAR: Hej! Tack för du kom med din fråga! 

Jag uppfattar det som att du undrar hur du kan få tjejen du tycker är söt. Om du känner tjejen väl eller lite, vet jag inte men jag ska försöka svara så gott jag kan.

 

Vad tror du om att ta ett snack med tjejen och ge gärna komplimanger eller beröm? Något som hon skulle bli glad av. De flesta av oss kan bli bättre på att ge beröm och komplimanger idag.

Om du känner tjejen väl och har pratat med henne förut, så kanske du kan försöka att ta reda på vad hon gillar?

 

Ett tips kan vara att bjuda henne på fika eller bio. Ni kan gå tillsammans till något trevligt ställe eller ta med henne på en promenad till någon park? Då kan tjejen förstå och kanske känna att du tycker om henne och vill få ha tid med henne.

Om allt går bra, kan du testa att tala om för henne om dina känslor. Kanske rakt ut när ni ses eller via sms? Sen kan det vara så att hon kanske vill bara vän med dig, då kan det kännas jobbigt men då är det viktigaste att respektera henne.

Håller tummarna att det ska gå bra för dig och lycka till!

Varma kramar från BOUJT

FRÅGA: Heej! Jag har alltid undrat och är lite nervös att gå tillbaka till skolan och kompisarna. Jag vet inte vad som kommer hända mellan mig och killen som gillar mig. Han är inte min pojkvän. Vi har inte pratat med varandra under sommarlovet, den senaste gången vi pratade var skolavslutningen. Jag vet inte om han har någon flickvän nu. Jag vet inte vad jag ska göra om han inte gillar mig längre?

Svar: Hej!

Vad bra att du kommer med dina funderingar! Vi ska försöka svara och ge dig tips om hur du kan göra. Först vill jag se så att jag uppfattat dig rätt. Du berättar att det finns en kille i skolan som gillar dig, men att du nu är osäker på vad han känner för dig nu efter sommarlovet. Du vet inte vad du ska göra om han inte gillar dig längre. Har jag uppfattat dig rätt?

Kärlek kan vara mysigt och fantastiskt roligt, men också jobbigt om en inte vet hur den eller de en är kär i känner. Det kan vara svårt att veta särskilt som det gått ett helt sommarlov.

Nu när skolan har börjat igen kan du börja med att säga hej och kanske fråga honom om hur hans sommar har varit? Det kanske är lättare för dig att inleda ett samtal än att fråga rakt ut hur han känner. Då kanske han berättar för dig om han har träffat någon annan. Du kan också be honom att låta er prata själva någon rast eller efter skolan? Om du har hans nummer eller brukar prata med honom på t.ex. Instagram, Facebook eller andra sociala medier kanske det kan vara en idé att skriva där. Om ni har någon gemensam vän kanske det går att fråga hen?

Kanske blir det tydligt vad han känner när ni ses, utan att ni behöver säga något till varandra? Annars hoppas jag att tipsen ovanför är användbara!

Om det skulle vara så att han har träffat någon annan eller inte är intresserad längre så kan det naturligtvis kännas riktigt tungt. Det kanske inte känns så just nu, men tiden läker ofta sår och efter ett tag brukar man må bättre – även om det tar sin tid. Då kan det vara bra att göra något du tycker om, och prata med något. Du kan t.ex. skriva till oss på BOUJT igen – vi finns här för dig om du vill skriva av dig!

Hoppas detta var till hjälp! Annars är du välkommen att skriva igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar från BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är förbannad, känner mig panik och har inte känt mig nöjd. November 2018 hade jag ett möte med min psykolog då pratade vi om mig. Jag blev chockad över nyheten, jag har en diagnos som gör att jag har svårt att förstå vad andra säger och nu säger de att jag måste börja på en gymnasiesärskola. De valde ett program åt mig och jag VAR inte nöjd över valet! Får man som lärare bestämma ÖVER mig/oss vad vi ska plugga till?? Jag som alltid har drömt om kurator eller filmskådespelaryrket. Tyvärr så tror jag inte att jag kan hitta mitt drömjobb i framtiden. Har ni tips på hur jag kan hitta mitt drömjobb som t.ex. bli filmskådespelare?

Önska mig lycka till med gymnasiet till höst! Tack förhand

Svar: Hej,

Tack för ditt mejl! Det var klokt och modigt av dig att skriva till oss på BOUJT och berätta om din utbildningssituation.
Vi vill kolla om vi har förstått rätt att det program de valt åt dig inte stämmer överens med vad du egentligen vill plugga? Du känner dig förbannad och chockad.
Vi förstår att du känner dig förbannad. Att du inte har fått vara med och bestämma vad du ska plugga låter inte bra. Som gymnasieelev har du rätt att välja inriktning och påverka din utbildningssituation! Det är bra av dig att reagera på detta.
Har du försökt prata med skolan om hur du känner dig? Har du någon som du känner dig trygg med och prata om din situation och ditt drömjobb? Finns det någon som stöttar dig i detta? Tips på personer att prata med kan vara rektorn, din studie- och yrkesvägledare eller skolkurator. Du berättar att du känner panik och missnöje, det gör att jag undrar om du fått möjlighet att prata med någon om dina känslor? Att bära dessa känslor ensam kan vara tungt.
På Barn- och Elevombudets (BEO) sida kan du hitta mer information om dina rättigheter i skolan. Du kan även ställa frågor till dem. BEO är en myndighet som arbetar med frågan om elevers rättigheter.  https://elev.skolinspektionen.se/sv/
Det finns många olika drömjobb i samhället, du kanske kan googla om tips på hur du kan hitta vägen till ditt drömjobb. T.ex. kanske det finns en kulturskola i din kommun som erbjuder teaterlektioner eller teatergrupper? Eller finns det på din skola? Det finns olika vägar att nå ditt drömyrke så om en dörr stängs så öppnas en annan dörr. Det kan löna sig att vara statist och gå på auditions, där de väljer ut vilka som ska vara med i en film. Det finns sidor där en kan registrera sig.
Vi håller tummarna och tårna för att det ska gå bra för dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen på BOUJT.
Lycka till!
Varma hälsningar,
BOUJT

Fråga: Hej, Jag dricker energidryck 1 – 3 gånger i veckan men undrar om det är farligt, dricker jag för mycket?

Svar på frågan:
Hej! Jättebra att du kontaktar oss. Du undrar om det är farligt att dricka energidryck 1-3 gånger i veckan. Enligt Livsmedelverket är energidryck inte farligt att dricka dem i måttliga mängder. Men dricker man dem för ofta vid flera tillfällen i veckan kan det bli farligt. Många energidrycker innehåller mycket koffein, vilket gör att några känner mer av koffeinet när man dricker en energidryck. Några känner inte av det, det kan bero på att de är mer vana vid koffein, genom att ha druckit mycket kaffe. Ett tips från oss är att läsa mer på Livsmedelsverkets och https://www.1177.se/Stockholm/fragor–svar/nationellt/liv–halsa/ar-det-farligt-att-dricka-mycket-energidryck/  hemsida. Du kanske kan be någon i din närhet att förklara mer för dig om du känner att vi inte har förklarat tillräckligt bra. Du är givetvis välkommen att kontakta oss igen om du undrar något.

Många kramar från BOUJT!

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

FRÅGA: Hej, jag känner mig som kille men jag är tjej. Hur jag kan jag säga det till min mamma och vad ska jag göra. Om jag säger att jag känner mig som kille till mamma. Då blir hon förolämpad för hon sa att om min flickor blir pojkar då blir hon förolämpad. Jag vill inte att hon ska bli förolämpad. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modig du är som skriver till oss! Du oroar dig för att din mamma ska känna sig förolämpad om du berättar att du känner dig som en kille, och din mamma har sagt att om min flicka blir pojke så blir hon förolämpad. Stämmer det? Vi förstår att det kan kännas jobbigt att berätta för din mamma, speciellt om hon har sagt så. Det kan vara så att hon behöver tid att smälta det du berättar för henne men förhoppningsvis accepterar hon det till slut. Det viktigaste är att du mår bra och att du får vara den person du är. Det är inte fel att känna sig som du gör, och du förtjänar respekt och att bli lyssnad på.

Du kanske kan prata med någon vän, annan familjemedlem eller någon du litar på, då blir det kanske lättare att ta steget och berätta för din mamma när du har stöd från andra. Ett annat förslag är att kolla om det finns någon Facebookgrupp för personer som har annan könsidentitet än det kön man är född till (transpersoner), där finns det säkert många som har samma funderingar som du har. Det kanske finns någon där du kan prata med? Om det känns svårt att berätta rakt ut för din mamma kan det också vara ett alternativ att skriva ett brev eller teckna en video. Det viktigaste är att det ska kännas bra för dig!

Kom ihåg att du alltid är välkommen att återigen ta kontakt med oss igen, antingen här i frågelådan, via mail eller vår chatt som är öppen på tisdagar och torsdagar.

Vi hejar på dig vad du än väljer att göra! Många kramar från oss på BOUJT <3

Fråga: Hej. Jag är 18 år och chattar med en 14 åring. Hen är smart och snäll som jag gillar så mycket. Men hen vill ha sex med mig snart. Hur ska jag säga samtidigt jag vill också utan problem med vår ålder. Är det farligt för Sverige?

Svar på frågan:
Hej! Tack för att du skriver till oss och frågar om sex med någon som är yngre än du.

Det är mycket fint och klokt av dig att fundera på det här noga innan ni gör något.Ni verkar tycka mycket om varandra, ni har lärt känna varandra genom chatten. Du skriver inget om att ni kanske har träffats?

Du skriver att du är 18 år, alltså är du myndig. Din vän är 14 år, hen är inte myndig och hen är heller inte ”byxmyndig”. I Sverige har vi en lag som säger att det är förbjudet för äldre personer att ha sex med personer som är under 15 år (=byxmyndig). Lagen är för att skydda unga personer från att bli sexuellt utnyttjade.

UMO förklarar det bra, läs gärna vidare här.
https://www.umo.se/sex/forsta-gangen/aldersgrans-for-sex/

Eftersom det är flera års skillnad i ålder mellan er och du är myndig i lagens ögon, så ska ni avvakta med att ha sex med varandra. Fortsätt gärna chatta och umgås utan sex. När hen fyllt 15 kan ni börja diskutera sex igen, och se om ni fortfarande vill göra det tillsammans. För det är otroligt viktigt att ni båda vill samma sak, det kallas för samtyckeslagen.

Om du vill veta mer om de olika lagarna, eller om du undrar något mer så är du mycket välkommen att kontakta oss på BOUJT chatten! Du kan välja mellan videochatt eller textchatt.

Var rädda om varandra!
KRAM från oss på BOUJT!

Fråga: : Jag har träffat en kille som är äldre än mig och han har varit singel. Jag känner mig varm i hjärtat när jag ser honom men vi har bara träffat 2 gånger på jobbet hur vet jag om han gillar mig?

Svar: Hej!
Vi tycker det är härligt att läsa din fråga. Att känna sig varm inombords för någon som man börjar intresserar sig för en person är en spännande känsla.

Det tuffa är precis som du undrar över är om han har också känslor för dig och upplever varm inombords när ni träffas på jobbet.  Du önskar få något tecken och svar från honom för att känna sig säker för att eventuellt gå vidare till ett förhållande.

Fortsatt gärna att prata med honom på jobbet och kanske efter fler träffar kan du få några tecken från honom. Ta upp ämnen, som ni båda är intresserade av eller visa din nyfikenhet på hans intressen eller ämnen som han tar upp med dig likaså att du tar upp om dina intressen och ämnen som du tycker om att prata om.

Ett annat tips är att fråga honom om ni kan träffas på fritiden, ta en promenad, ut och fika eller något liknande. Han kanske upptäcker dina varma känslor för honom och då kanske han öppnar sina känslor för dig. Vad tänker du om det?

Är du fortfarande osäker med hans känslor efter fler samtal och träffar med honom, kanske kan det vara bra att ta upp om dina känslor för honom. Vad tror du om det?

Vi hoppas att vi har kunnat ge dig några tips.
Ta gärna kontakt med oss igen om du önskar fler tips och råd.
Varma hälsningar från BOUJT

FRÅGA: Hej jag tycker att de är enormt jobbigt att man inte kan läsa av folk va de känner eller så om man är för på. Jag går i särskola för att jag har svårt med saker och jag får förklara de för folk men de verkar inte förstå mig så de tar ändå bort mig och jag tycker att de är enormt jobbigt när man tar bort mig och blickar mig. Jag blir så enormt ledsen och de känns som att man inte har någon. För de håller på så och hur ska man hålla sina vänner? För alla blickar mig hela tiden på snap och så.

SVAR:

Hej!

Modigt och bra av dig att skriva till oss! ❤️

Du berättar att du tycker att det är jobbigt att veta vad folk känner eller om en är för på. Du berättar att du har förklarat att du har svårt med saker och att du har förklarat detta för folk, men att de ändå blockar dig på snap. Du blir ledsen av detta. Stämmer det?

Att umgås med människor kan ibland vara komplicerat, både om en har svårigheter av olika slag men också även om en inte har det. De flesta av oss har någon gång haft det svårt med kompisar eller känt oss ensamma. Jag vet inga detaljer om det du berättar, men jag funderar på om du har frågat de personer som blockat dig varför de gör det? Vad tror du om att prova det? Ibland kan det vara något man inte har tänkt på. Men det behöver inte alltid bero på en själv att andra inte vill ha kontakt. Det kan bero på många olika saker och måste inte alltid vara personligt. Jag tycker det är bra och starkt av dig att du har förklarat dina svårigheter!

Jag uppfattar det som att det du beskriver gör dig ledsen och tynger dig. Finns det någon som du litar på i din omgivning som du kan rådfråga och få stöd av? Till exempel en klasskamrat, eller din lärare eller mentor? Ibland kan det vara skönt att få råd från någon som en träffar i vardagen. I skolan finns det elevhälsoteam, deras uppgift är att du ska må bra i skolan. I ett elevhälsoteam finns det till exempel skolkurator, skolsköterska och så vidare. Vad känner du om att prova att prata med dem, om du inte redan gjort det.

Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du vill, vi syssnar på dig och finns alltid här!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur har man sex med sig själv?

SVAR:
Hejsan och tack för din spännande fråga 🙂
Att ha sex med sig själv är ett bra sätt att upptäcka vad man tycker om. Att ha sex med sig själv kallas för att onanera.
Ofta börjar man onanera för att man är nyfiken på sin kropp och undrar hur det känns. Sedan fortsätter man kanske onanera eftersom det känns skönt. Att ha sex med sig själv är vanligt. Några personer gör det varje dag, några personer gör det väldigt sällan. Några personer onanerar inte alls. Det kan också ändra sig med tiden. Man har olika lust och du bestämmer själv om du vill onanera eller inte.

Nu vet vi inte vilket kön du har, så här kommer tips för bägge könen.

Om du har en penis kan du hålla handen runt penisen och röra handen fram och tillbaka, upp och ner över ollonet. Du kan också föra in penisen i något eller föra in något i analöppningen.

Har du en snippa kan du smeka klitoris eller området runt klitoris med fingrarna. Du kan också föra in fingrar eller något annat i slidan eller analöppningen.

Du kan tänka eller titta på någon du gillar eller på en upphetsande situation. Fantasier är bra för att bli kåt, och när du är kåt blir det ännu skönare att onanera. Du kan smeka dig samtidigt på andra ställen på kroppen, som pungen, runt eller i anus, eller brösten eller insidan av låren. Du kan använda olja, hudlotion eller något annat som gör att handen eller fingrarna glider lättare över kroppen.

Du kan onanera på olika platser, tex i sängen eller i badkaret. Prova att gnida könet mot mjuka saker som tex kuddar, eller att använda duschslangen och känna vattentrycket mot ditt kön.

Alla är olika känsliga för smekningar och andra sorters beröring. Försök att hitta det som känns skönt för just dig. Det finns hjälpmedel och sexleksaker som kan göra sexet skönare.

Det är bra att förstå vad man tycker om, så att när man har en sexpartner kan man berätta för denne vad man gillar.
Du kan onanera även om du är ihop med någon.
Att onanera kan hjälpa dig att slappna av och att sova gott. Det är bra om du till exempel är stressad.

Lycka till! / BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag säga till den jag är kär i och att jag vill bli tillsammans med honom? Jag har inte träffat honom men jag följer honom på snapchat och han är jättesnygg, söt, omtänksam och massa mer. Men snälla hjälp mig någon

SVAR: Hej!

För det första, stort tack för att du tog kontakt med oss. För det andra, vad härligt att du är kär i någon! Det är en fantastisk känsla i kroppen när man vet att man tycker om någon. Och det kan vara roligt för honom att få veta hur du känner.

Ett tips är att du kan visa ditt intresse genom att börja prata om allmänna saker när ni har kontakt på Snapchat. Om det känns som att samtalet flyter på bra, prova att ge komplimanger, t.ex. ”Du ser fin ut idag” eller ”jag tycker om hur omtänksam du kan vara”. Det är helt upp till dig själv, men gör det lite mer personligt än det brukar vara. Om du fortfarande inte vågar, prova att be en nära kompis om stöd.

Om du märker att han bemöter dina komplimanger på ett bra sätt och också skriver samma saker tillbaka, då kanske du blir modigare och vågar skriva mer som t.ex. ”kram”, ”puss” eller hjärta-emoji.

Om ni pratar mer och mer och kommer varandra närmare, varför inte prova att fråga honom om ni vill träffas på riktigt. Att träffas i verkligheten kan kännas skrämmande till en viss början, men det kan leda till att ni upplever fina saker tillsammans och utvecklar djupare kontakt.

Vi önskar dig all lycka till och hoppas att du får killen du är kär i. Men kom ihåg, om det inte blir som du tänkt dig, så är du lika grym som alltid och det kommer fler chanser i livet!

Kramar från BOUJT <3

FRÅGA:  Vad ska man svara när någon är kåt på dig?

SVAR: Hej!

Modigt av dig att vända dig till oss och funderat över hur man ska svara till en person som är kåt på dig. Kåt betyder betyder att vara sexuellt upphetsad. När man är kåt på någon så är man sexuellt intresserad av den personen. Vi får uppfattningen att hen är nyfiken och är sexuellt intresserad av dig – frågan är vad du själv känner kring det?

Om du är intresserad – vad tror du om att fråga personen som är kåt på dig om vad hen tänker? Ju desto mer du vet varför. Du bestämmer själv hur du vill göra efter. Om du inte är intresserad är det viktigt att hen slutar. Du har rätt att säga stopp eller berätta för någon du litar på! Det är viktigt att båda är med på det hela!

Hoppas du fick svar på din fråga.  Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen här i frågelådan.

Ta hand om dig!

Kram
Boujt 💫

FRÅGA: Hur gör man penis går längre? 

SVAR: Hej!

Så bra att du skriver till oss med din fråga.

Du undrar över hur en får längre penis, stämmer det? Finns det en anledning till du undrar över hur en får penis går längre? Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Det är vanligt att ha många tankar och funderingar kring sin kropp och undersöka sitt kön. Penisar ser olika ut för alla. En penis utvecklas och växer under männens pubertet och brukar vara färdigutvecklad vid 17-18 år. Det är individuella hos alla.

Ofta kan en penis gå längre fram genom att en leka med sin penis tills den får stånd. Eller när en blir kåt av exempelvis onanering eller beröring så kan en få stånd. Penis har ingen muskel men den gör penis hård av svällkroppar som fylls med blod när en blir kåt och då går penis längre fram!

Du kanske har hört eller sett på internet efter reklamer om tabletter eller krämer som ska göra penis större, det är en bluff. Det finns inga läkemedel som kan göra penis större utan det är bara vid stånd som din penis kan bli längre.

Det är viktigt att komma ihåg att samhället har ideal, det betyder att det finns önskemål på hur en penis ska se ut. En kanske har sett det i någon reklam eller film men alla är unika och ens storlek på penis avgör inte vem en är som person. Det viktigaste är att du och hela din kropp mår bra!

Jag hittade länkar som kan vara en bra information och kanske kan ge dig svar på din fråga?   Här är länkar: https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/kropp-och-kon/kukkunskap/gar-det-att-gora-en-penis-storre/  och  https://www.umo.se/kroppen/penisen-och-pungen/penisstorlek/

Hoppas du fick svar på din fråga Tveka inte att höra av dig om du har mer frågor eller funderingar kring detta! Ta hand om dig.

Kram BOUJT

FRÅGA: Jag vet inte hur ofta tjejer tittar på mig eller tänker på mig, tex kåt eller vilja ha sex med mig för att jag är en man med en kropp. Är jag för snygg eller söt? Jag vet bara att tjejer älskar prata om sex och livet. Det finns en risk att jag kanske gör något dumt. Men min fråga om det är verkligen sant att tjejer ser mig som en person eller som en man?  

SVAR: Hej!  

Det var bra att du skriver till oss!  

Du skriver att du är ensam kille i klassen som jag förstår att det kan bli situationer som inte känns bra. Vill bara berätta att det finns klasser där tjejen är ensam bland killar, eller tvärtom. De upplever också samma känsla så du är inte ensam om att känna så. 

Du skriver att du inte vet hur ofta tjejer tittar på dig eller om de tänker om dig som du nämnde kåt eller sex? När någon bara tittar på dig, så kan det betyda fler saker. Det kan vara att de ser dig som en person och respekterar dig vad du säger. Det kan också vara så att de tittar på dig när de funderar på något. Funderingar kan vara om vad du säger och om vad du tycker. 

De kan också kunna prata om sex utan att det ska hända något. Det måste inte hända något eller leda till något när man pratar om sex och det upplever tjejerna med dig. Sex är ett ämne som berör alla. Detsamma med livet, alla kan prata öppet om saker och ting. 

Ingen kan veta vad de tänker och ingen kan läsa deras tankar. Det skulle det vara lättare om du frågar vad de funderar på, när du märker att de tittar på dig. Vad tror du om det? Däremot om du känner att du inte tycker om att prata om ett visst ämne, då kan det vara bra att tala om det. Det är också viktigt att du själv känner vad du vill och inte vill göra när det handlar om sex eller allmänt, att både prata och att utföra det.  

Hoppas detta svar var till hjälp. Du får gärna återkomma och skriva till oss eller chatta med oss om du har fler funderingar.  

/ BOUJT 

FRÅGA: Jag har svårt att sova på nätterna för får mycket ångest och tänker på massa jobbiga saker. Vad ska jag göra?

SVAR: Hej!

Vad modigt av dig att skriva till oss på BOUJT:s frågelåda.

Du skriver att du har svårt att sova på nätterna för du har mycket ångest och tänker på massa jobbiga saker. Jag förstår att det här känns jobbigt för dig. Skulle du vilja berätta vad det som gör att du har mycket ångest och tänker på jobbiga saker som gör att du har svårt att sova på nätterna? Jag vet så lite om din upplevelse och det är svårt att veta hur jag kan ge dig råd och stöd. Men jag ska försöka göra mitt bästa att svara dig och du ska göra det som känns bäst för dig. Känns det okej?

Det skulle kännas lättare om en inte har ångest och inte behöva tänka på massa jobbiga saker. Det är en del av livet att känna sig rädd eller orolig ibland. Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men ofarligt. Många tror att de är ensamma om att få ångest. Men ångest är vanligt. Det är bra att få hjälp att bli av med ångest eller jobbiga saker, för en ska må bra och kunna sova bra på nätterna.

Vet någon om din ångest eller att du har jobbiga tankar? Om ingen vet så vad tror du om du pratar om det med någon du litar på eller känner dig trygg med. Den som står dig närmast? Kanske en familjemedlem, din vän, kurator, sköterska eller någon annan du litar på? Ibland är det bra att just den här situationen att få prata ut med någon om hur du känner dig. Hur känner du dig om du skulle prata med någon du litar på om dina ångest och jobbiga saker? Jag förstår om det kan vara jobbigt att inte berätta för någon eller få hjälp. Det är viktigt att du ska kunna sova gott om nätterna. Ångest och kanske stress är ingenting du ska behöva leva med och du förtjänar att må bra och kunna njuta av livet. Din hälsa är viktigaste – kom ihåg det!

Om du känner du vill prata mer om det eller andra funderingar har vi text- eller videochatten på tisdagar och torsdagar. Du är jättevälkommen prata med en av syssnare. Annars är du alltid välkommen att skriva till oss igen. Jag finns här om du känner du behöver mer stöd och råd. Ta hand om dig!

Kramar Boujt!

FRÅGA: Jag känner mig ledsen eftersom de retar mig. När jag var 9 år började de reta mig eftersom jag är döv och dum. Varje dag mobbar de mig och jag vill de ska sluta. Men de fortsätter mobba mig. 

 SVAR: Hej! 

 Först vill jag säga att det var riktigt modigt av dig att skriva till oss!  

Det du berättar gör mig orolig, det är inte okej att mobba dig! Jag förstår att du känner dig ledsen på grund av det. Det är viktigt att du känner dig trygg och har rätt till att bli respekterad precis för den du är. Det är viktigt att sätta stopp för mobbningen!  

Mobbningen kan se ut på olika sätt – det handlar alltid om någon slags kränkning och våld. Psykiskt våld kan innebära att någon inte låter dig vara med, bli bortvald eller retad. Eller någon till och med skriver/säger något elakt om dig. Fysiskt våld innebär att bli slagen, knuffad eller nyper i armen. Du skriver att du har blivit retad för att du är döv och dum och de fortsätter reta dig, stämmer det? Det är psykiskt våld och det får inte fortsätta. 

Du skriver inte om vart detta händer, om det händer i skolan eller på fritiden. Det är bra att be om hjälp om mobbningen inte slutar. Jag undrar om det finns några vuxna i närheten? I så fall känner du någon vuxen som du är trygg med? Hur känner du inför att prata med en vuxen om detta om du inte har gjort det? Du kan också prata med någon familjemedlem eller någon annan vuxen som du litar på så kan denne ge dig stöd. Vuxna som finns runt omkring dig har ett ansvar att se till att du känner dig trygg och mår bra 

Om du inte får hjälp att stoppa mobbningen, kan du göra en anmälan. Känner du att du behöver hjälp med anmälan,  kan du alltid be någon du känner dig trygg och be om hjälp. Jag är här och stöttar dig!  

Om du känner att du vill berätta mer eller prata med oss är du hjärtligt välkommen att ta kontakt med oss via  text- eller videochatten på tisdagar och torsdagar, eller maila till BOUJT: fraga@boujt.se 

Bamsekramar/ BOUJT  

FRÅGA: Vad gör man om man känner sig orolig för sin karriär och framtiden att man kanske inte kommer få jobb?  

 SVAR: Hej och tack för din fråga!

Du undrar vad en kan göra om en känner sig orolig för sin karriär och att en kanske inte kommer att få jobb i framtiden. Verkligen jättebra av dig att ställa denna fråga, för jag tror att det är många som undrar samma sak. Jag undrar i första hand om det är något särskilt som hänt som fått dig att fundera på detta? 

Jag tror att nästan alla, som har en karriär idag, någon gång har känt sig vilsna och att framtiden är oklar. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut och det är inte konstigt att det väcker oro. Arbetsmarknaden kan vara tuff, men det finns också olika vägar till ett arbete. Ofta kan det lösa sig bra. Om en väg inte fungerar kan en testa en annan. T.ex. kanske kommunen kan ordna ett lärlingsprogram eller så finns det andra utbildningar där det är lättare att garanteras jobb. Finns det något du drömmer om eller något särskilt du vill bli?

Tyvärr har vi döva och hörselskadade ibland fler hinder på vår väg i arbetslivet. Detta är en fråga som intresseorganisationerna (SDUF, SDR med flera) jobbar hårt med. Det är absolut inte omöjligt att få sitt drömjobb ändå, och det finns hjälpmedel och en viss summa pengar till tolkkostnader att få av Arbetsförmedlingen t.ex. Jag tänker att om du bär på en oro för framtiden så kan det kännas tungt att bära på själv? Kanske kan det vara bra att prata med någon om det? Vad tror du om det? Förslag på personer att prata med är t.ex. en kurator eller psykolog, det kan finnas i skolan t.ex. Om du vill ha hjälp att hitta en mottagning där du bor, kan du chatta med oss eller skicka ett mejl. 

Kanske finns det en studie- och yrkesvägledare på din skola eller i din kommun som kan ge dig stöd i att nå ditt drömyrke? Du förtjänar att må bra och ska inte behöva bära på denna oro! Jag hoppas att du får hjälp och stöd i detta. Jag hoppas också att du känner att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att skriva igen eller chatta med oss på tisdagar eller torsdagar 18:30-20:30! Ta hand om dig! 

Varma kramar, BOUJT 

FRÅGA:  Är det sant om man äter svamp så får man mer sperma?  

SVAR: Hej, 

Vad roligt du ställer en fråga till oss! Jag ska försöka ge dig svar på om det är sant om en äter svamp får mer sperma. 

Innan jag går vidare med din fråga ger jag dig lite fakta på vad sperma är. 

Spermier bildas i testiklarna som väntar tills spermierna blir mognas och är färdiga. Processen kan ta upp till 2 månader. Men spermier bildas nya hela tiden och den tar aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning (ett annat ord för sperman som kommer ut vid en orgasm)! Spermierna styr också när den behöver ersätts med nya efter en tid och den gamla följer med utlösningen när du kissar. Kroppen börjar bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, kan tidigare eller senare beror på person till personSpermier i en utlösning som kommer ut utanför din kropp lever bara på väldigt kort tid eftersom de börjar uttorkas och dör

Om du vill veta mer information detaljer om sperma kan du läsa på RFSU hemsidan. Här är en länk; 

Nu till din fråga! 

Efter att ha gjort lite eftersökningar och letat efter information om detta, hittar jag inget om att svamp skulle ge mer sperma. Är det så att någon har sagt det till dig, så kanske personen bara skämtade eller har fått fel information. Är det så att du önskar få mer sperma? Finns det någon särskild anledning till det?
Jag hittade lite annan information om vad som kan göra att en får mer utlösning. Om det var längesen en fick utlösning brukar mängden också bli större. Även hur kåt en är påverkar hur mycket utlösning en får. Om en är riktigt upphetsad brukar utlösningen bli större. 
Annars finns det egentligen inget sätt att öka mängden spermier eller hur mycket utlösning en får.

Hoppas du har fått svar på din fråga? Om du har fler funderingar eller vill veta mer om sperma är du jättevälkommen att kontakta oss igen! OBS vi har både video- och textchatt om du önskar få prata direkt med en syssnare med din funderingar.

Varma kramar / BOUJT 

FRÅGA: Jag har blivit mobbad i skolan.

SVAR: Hej,

Modigt av dig att ta kontakt med oss! Det du berättar gör mig riktigt orolig och det låter inte ok.

Ingen får absolut mobba dig! Det är viktig att du ska känna dig trygg i skolan eller utanför skolan. Det innebär att du aldrig ska behöva vara rädd, bli retad, mobbad eller illa behandlad på annat sätt i skolan. Jag undrar på vilket sätt du blir mobbad?

Mobbningen kan se ut på olika sätt – men det handlar alltid om någon slags kränkning och våld. Psykiskt våld kan innebära att någon inte låter dig vara med, bli bortvald eller retad. Det kan också innebära att någon skriver, säger, tecknar något elakt om dig. Att lägga ut bilder på dig på nätet trots att du inte vill det är också en allvarlig kränkning. Det finns fysiskt våld som att bli slagen, knuffad eller nyper i armen. Om någon mobbar, och alltså kränker dig, gör personen något som är olagligt. Det är viktigt att mobbningen ska sätta stopp. Det är bra att få hjälp om mobbningen inte slutar. Hur skulle det kännas för dig att prata med en vuxen om detta, om du inte redan gjort det?

Det är skolans ansvar att du inte ska behöva råka ut för det. Skolan ser till att hjälpa dig få slut på mobbningen. Om skolan inte hjälper dig kan de få betala skadestånd till dig. Det är viktig att du pratar direkt med en vuxen på skolan som du litar på. Vad tror du om du skulle prata med någon vuxen på skolan som du känner dig trygg med? Du kan också prata med en förälder eller en annan familjemedlem om detta om det känns bra för dig, de har också ett ansvar att hjälpa dig och se till att du mår bra. Om du upplever att det är svårt att prata med skolans vuxen eller dina föräldrar, finns det någon annan person i din omgivning du kan tänka dig berätta hur du känner dig? Det är jätteviktig att du ska känna dig trygg på skolan och må bra!

Om du känner att du inte får hjälp av skolan har du rätt till att göra en anmäla till skolinspektionen. https://elev.skolinspektionen.se/sv/detta-kan-vi-hjalpa-till-med/du-kan-anmala-till-oss/ . Behöver du hjälp med anmälan, kan du be någon som du känner dig trygg med och be om hjälp. Du kan också kontakta BOUJT om du har fler frågor om dina rättigheter i skolan.

Om du känner att du vill berätta mer och/eller prata med oss är du jättevälkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla BOUJT fraga@boujt.se. Kom ihåg att du alltid är anonym.

Om du vill veta mer om anonym, se länk: https://boujt.se/du-ar-anonym/

Ta gärna kontakt med oss igen om du har fler funderingar! Heja dig som kontaktat oss och vi önskar dig lycka till!

Varma kramar!/Boujt.

FRÅGA: Är ni snälla?

SVAR:  Hej på dig,

Vad modig av dig att fråga oss om vi är snälla. Ja, vi är snälla och vi vill jättegärna ge stöd, tips och råd till er.

Vi som svarar på frågor är syssnare och det gör vi ideellt (gratis). Vi gör det på vår fritid eftersom vi brinner för att stödja barn och ungdomar. Vi syssnare har olika erfarenheter av livet och vi gör vårt bästa att ge råd och tips till er. Vi vill att ni barn och ungdomar ska känna att ni får stöd på svenskt teckenspråk/skriven svenska. Om du vill gärna veta mer om syssnare, kan du klicka länken här https://boujt.se/vad-ar-en-syssnare/ .

Vi syssnare har genomgått en grundutbildning som BOUJT ordnar. Där får vi lära oss om hur en ska bemöta barn och ungdomar. Det är viktigt att ni ska känna er trygg när ni tar kontakt med oss. Ni är anonyma och om du vill veta mer vad anonymt är, klicka den här länken: https://boujt.se/du-ar-anonym/

Om det är någonting allvarligt som kan skada dig eller någon du känner så har vi syssnare möjlighet att kontakta BOUJT-teamet utan att tala om vem som har tagit kontakt med oss. BOUJT får bedöma om en anmälan behövs göras. BOUJT och syssnare kan inte göra en anmälan utan DITT samtyckte. Du är viktig så vi frågar först om du vill ha hjälp eller inte.

BOUJT team vill att vi syssnare innan grundutbildningen ska göra ett utdrag från brottsregistret hos polisen och se om vi gjort någonting brottsligt mot barn och ungdomar. BOUJT team vill kolla om vi har varit och är snälla. Om en av syssnare har ett allvarligt brott hos polisen kan BOUJT inte låta personen vara syssnare. Det är för din säkerhet.

Vi har tystnadsplikt och det betyder att vi inte får berätta för andra vem vi pratat med och detaljer om vad som kommit upp i samtalet.

Om du upplevt att någon syssnare inte varit snäll så är det viktigt att du berättar för BOUJT team och ni kan skriva till info@boujt.se.

Du är hjärtligt välkommen igen om du har mer frågor eller funderingar.

Bamsekramar

FRÅGA: Hur kan man ta initiativet till sex? Jag är inte alls bra på att fråga tjejer om sex, för jag vet att dom kommer förändra sitt syn på mig för alltid. Tjejer kommer visa allvarliga reaktionen på min fråga angående till sex. Utifrån mina erfarenheter, Jag uppfattar att tjejer kan lätt förstora upp saker och skvallra till sina bästa vänner, oavsett om de lovar att inte skvallra. Jag har provat några gånger att komma fram och fråga om sex, men det slutar inte så bra. Hoppas att ni kan besvara på den frågan som jag ställt fram till er. 

SVAR:

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar!

Jag vill se om jag har förstått dig rätt. Du skriver hur en kan ta initiativet till sex? Du känner att du inte alls är bra på att fråga tjejer om sex och du är säker på att tjejer kommer att förändra sina syner på dig för alltid? Du skriver också att du har frågat tjejer om sex men det slutar inte bra?  Stämmer det?

Det är ett svårt svar och jag gör mitt bästa så att du får dina frågor besvarad. Det kan vara svårt första gången och du kan känna dig pinsam om du tar initiativta till sex. Du är inte ensam om det. Många kan uppleva att det är svårt att vara den första som frågar eller tvärtom, att det kanske är lätt.  Du skriver att du känner att du inte är bra på att fråga tjejer om sex?  Har du provat att prata med varandra? Att prata med varandra är det bästa sätt för att förstå varandra, så det är viktigt att fråga oavsett. Känns det svårt att fråga kan du alltid lära känna henne först och se om hon är intresserad av att prata om sex eller ha sex med dig. På det sättet kan du känna dig redo att fråga henne om sex. Ibland får vi räkna med att svar blir ofta nej och vi får respektera detta. Det finns en del som inte är intresserad av att ha sex och vi får acceptera det.

Det är också bra att tänka på att inte ha bråttom, viktigt är både vill för att det ska kännas bra. Det är också OK att sluta om det inte känns bra även om ni börjat ha sex. Jag skrev tidigare att det finns en del som inte vill ha sex och det är normalt. Det finns även andra som gillar inte ha sex på det sätt som en kanske förväntas sig. Det är viktigt att tala om hur du och hon känner och tänker kring sex. På det sättet kanske ni kan komma överens så länge ni både vill och att det ska känns bra!

Om det känns fortfarande svårt att prata med henne, kanske du kan prata med någon du litar på eller känner dig trygg med? Ibland är det bra att dela med dina funderingar med personer omger dig och som du kan lita. De kanske kan ge dig råd eller tips. Vad tror du om det? Här finns några bra länkar som du kan kolla och få inspiration också:

www.umo.se

www.rfsu.se

www.fragachans.nu

Du lyfter att tjejer kommer att förändra sin syn på dig. Det är svårt för mig att svara på din fråga. Alla är olika individer, dvs. en tänker och tycker en sak och en annan tänker och tycker annat. Det är bra att prata med varandra för att förstå andra och den andra ska förstå dig. Vad tror du om du pratar med henne hur du känner/upplever?

Din fråga om att du upplever tjejer kan förstora saker och skvallrar för sina vänner. Ja, det kan hända men det är viktigt att ni pratar om det. Om du har bett någon att hålla det för sig själv men hon berättade ändå för någon annan. Då är det viktigt att tala om att det inte är okej och det är inte schysst mot dig! Du kan kanske fråga henne om hur det skulle ha känts om det var tvärtom mot henne? Betona att det är viktigt att respektera dig om du inte vill andra ska få veta. Om det redan har skett är det inte lätt och jag tycker du ska fortsätta att säga ifrån, att det inte är okej! Finns det någon du kan prata om det och få stöd/tips hur en kan undvika så att det inte ska behöva hända igen?

Hoppas du har fått svar på dina frågor! Du är välkommen att höra av dig till oss igen om du vill!

// Boujt

FRÅGA: Hej! Är det okej att ta självmord?

SVAR: Hej!

Du frågar om det är okej att ta självmord. Jättebra att du tar upp frågan om att ta självmord. Det var riktigt klokt av dig att skriva till oss! Det är lätt att tro att en är ensam i den tanken, det kan finnas många där ute som undrar det med. Vi tycker därför det är bra att ämnet lyfts fram, då det är viktigt!

 

Nej, det är inte ok att ta självmord.
Det kan finnas olika anledningar till varför en känner ett behov av att begå självmord som t.ex. kanske så mår en inte bra, upplever någon smärta eller ångest. Det kan vara ett tecken på att en mår riktigt dåligt och ett rop på hjälp. Det är viktigt att få hjälp och stöd direkt! Finns det något särskilt som fått dig att fundera på detta?

Om en får hjälp kommer en att må bättre. De flesta som har haft självmordstankar och har fått hjälp mår de flesta bättre efteråt.

Vart kan man få hjälp? Det finns olika ställen att få hjälp som t.ex. skolans kurator, ungdomsmottagning eller prata med oss på BOUJT som kan ge olika tips och stöd. Vi syssnar gärna på dig! Kanske någon vuxen eller en bra kompis? Om du har självmordstankar är det jättebra om du berättar det för någon – ibland kan det vara skönt att bara att få prata om hur en mår. Om det är akut så ring 112 som kan skicka hjälp.

När man har fått rätt hjälp och stöd, brukar man att må bra och tycka att livet är värt att leva – även om det inte känns så just nu. Du är värdefull och viktig även om du kanske inte känner så idag!

 

Tack för din viktiga bra fråga och hör gärna av dig igen om det är nåt du funderar. Ta hand om dig!

Varma kramar från BOUJT

FRÅGA: Hur växer hår?

Svar: Hej och tack för din intressanta fråga!

Hår finns nästan överallt på huden och varje hårstrå växer genom hårsäckar som finns i huden. Håret på huvudet växer ungefär 1 cm per månad. Hårväxt hos människor är individuellt. Det påverkas t.ex. av vilken ålder du är i, för vissa växer håret mycket snabbt och för andra långsammare.

Anledningen till att vi har hår kan vara för att skydda kroppen mot kyla eller värme. Det kan också hjälpa oss att känna saker som nuddar vår hud. Hår har olika funktioner beroende på var på kroppen det finns. Hår är alltså en riktigt cool grej och väldigt bra för oss alla!

Skriv gärna igen om du har fler frågor!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Vem är du?

SVAR: Hej! Tack för din fråga! Du frågar “Vem är du”? Jag är en syssnare som svarar på din fråga. En syssnare är en som jobbar ideellt (frivilligt och utan lön) och ger stöd till döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 7-21 år i hela Sverige. Vi kallas för syssnare för att vi lyssnar med synen och inte med öronen! Vi är totalt 20 styckna utbildade syssnare som jobbar ideellt för BOUJT och alla vi är döva eller hörselskadade. Vi syssnare turas om att sitta i chatten och svara på mejl och frågelådan. Chatten har både text-och videochatt som en själv kan välja hur en vill prata med oss. Det finns även bilder med namn på oss så en kan välja vem en vill prata med. Våra öppettider för chatten är tisdagar och torsdagar klockan 18:30 till 20:30, under chatten är vi alltid två syssnare som jobbar och finns där för att syssna (lyssna med synen) och svara på alla möjliga frågor. Barnen och ungdomarna som tar kontakt med oss är anonyma och vi har tystnadsplikt, det betyder att vi inte berättar för andra att de tagit kontakt med oss.

Hoppas du är nöjd med svaret och här hittar du mer information om vad en syssnare gör och hur en kan bli syssnare hos oss: https://boujt.se/vad-ar-en-syssnare/

Du är alltid välkommen att fråga oss om du har fler funderingar eller frågor. Ta hand om dig!

Kramar/ BOUJT

FRÅGA: Varför bråkar tjejer med varandra?

SVAR: Hej och tack för din fråga! Jag ska försöka besvara den så gott jag kan. <3

Du frågar varför tjejer bråkar med varandra. Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Det kan finnas massor av olika anledningar till att människor bråkar med varandra. Bråk är även ett ord som kan betyda olika saker. Handlar det om ett bråk på lika villkor eller kanske kränkningar? Oavsett typ kan bråk kännas riktigt jobbigt att befinna sig i eller runtom.

I samhället finns det idag vad vi kallar ”patriarkala strukturer”, det betyder att tjejer inte har lika mycket makt och status som killar. Många tjejer får lära sig att tjejer är sämre än killar och ska bedömas hårdare. Det är självklart helt fel. Detta kan vara en anledning till att en upplever att tjejer är bråkiga mot andra tjejer. Det betyder självklart inte att tjejer bråkar mer än andra eller att alla tjejer bråkar. Dessa patriarkala strukturer kan tjejer jobba mot tillsammans genom att stötta och ta hand om varandra – något som kallas ”systerskap”! <3

En annan anledning till att någon bråkar kan vara för att den personen inte mår bra i sig själv. Det betyder dock inte att det är okej att skapa bråk som andra mår dåligt av.

Om en upplever att någon bråkar kan det ibland vara bra att fråga den personen varför, om det känns okej för dig. Ibland kan bråk lösas om man får en chans att prata om dem. Det kan även vara bra att ta hjälp av en vuxen i din omgivning. Om någon bråkar i skolan kan det vara bra att ta hjälp av din lärare eller skolkurator, eller en annan vuxen som du litar på. Det kan kännas bra att få stöd av en vuxen när man sätter ord på sina känslor.

Hoppas att du är nöjd med svaret! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor. Ta hand om dig!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Jag vill veta mer om hur det känns att växa upp döv och att det känns att inte höra.

SVAR: Människor föds normalt med fem sinnen, syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Döva har endast fyra av de fem sinnen, då innebär det även oftast att de fyra sinnen förstärks ännu mer och det innebär att vi är mer visuell, ser detaljer bättre och klarar oss utan ljud.
Hur det känns att vara döv?
Det är en fråga som vi döva inte ofta tänker på, då vi lever som döv.
Vi kan absolut undra hur det är att höra men vi trivs oftast som det är då vi har teckenspråk i vår vardag och härlig gemenskap inom dövrörelsen.
Vi hoppas även på att vi kan sprida kunskap om teckenspråk och om döva till andra människor i världen 🙂
Kom ihåg var stolt över dig själv än vad du är.
Kram BOUJT 💫

Fråga: Hej! Hur kan en person bli kär i mig?

Svar på frågan:
Hej! Kul att du hör av dig till oss på BOUJT! Du frågar om hur du får en person att bli kär i dig. Det är en jättebra och viktig fråga som många andra också undrar över! ❤

Det viktigaste är att vara dig själv. Att utstråla vänlighet och glädje genom att visa leende brukar göra susen. Du kan säga hej när ni går förbi varandra och nästa gång kan du fråga hur hen mår, vad hen ska göra under dagen. Med lagom mycket ögonkontakt upplevs du som intresserad, trevlig och pålitlig. Om personen som du är intresserad av behåller ögonkontakt med dig så visar det på intresse.

Du skriver inte hur gammal du är men kanske kan du fråga den personen som du är intresserad av, om ni kan gå ut och äta glass eller ta en fika. De flesta människor blir nervösa och är blyga och kan ha svårt att svara på en fråga, men behåll lugnet. Känn ingen stress över detta utan låta hen få tid att fundera på saken. Vänta alltså lugnt in svaret. Tystnad kan vara enormt effektivt och skapar respekt.

Det handlar också om hur vi härmar varandras kroppsspråk. Om du vill visa entusiasm så kan du enkelt få personer omkring dig att bli lika ivriga genom att själv visa du verkligen är engagerad i vad du säger. Att visa sig entusiastisk är ett effektivt sätt att skapa ett bra första intryck, om ni inte har träffats tidigare, och få andra personer att gilla dig.

Vi önskar dig lycka till! ⭐ Du är jättevälkommen igen om du har mer frågor!

Många kramar från oss på BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är intresserad av en person som född år 2005 och jag själv är 19 år gammal. Några av mina vänner kallar mig pedofil och säger att jag måste gå vidare för att hitta kärlek som är äldre än mig… Vad ska jag göra? Jag vill inte flirta med någon annan för att jag är redan kär.. Är det fel att vara kär i en 05a om man är 01a själv?

SVAR:
Hej!

Tack för att du tar kontakt med oss och frågar om relation med någon som är yngre än du. Det är en jätteviktig fråga som du tar upp.

Du berättar att du är 19 år, vilket innebär att du är myndig men det är inte den personen som du är kär i. Hen är född 2005 och är alltså omyndig. Du har av dina vänner blivit kallad pedofil och de tycker du skulle gå vidare för att hitta kärlek som är äldre än dig. Du berättar inte mer om vad ni har för relation men jag ska försöka ge dig ett bra svar ändå.

Enligt den svenska lagen är man byxmyndig om man har fyllt 15 år. Det betyder att någon som är äldre än 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Den lagen finns för att skydda barn från övergrepp. Man kan inte dömas för brott kopplat till pedofili om personen är över 15 år. Undantag finns, till exempel om en lärare/elevassistent har sex med eller utnyttjar en elev som är under 18 år. Då kallas det för att personen under 18 år är i beroendeställning. Det är otroligt viktigt att ni båda vill samma sak om ni till exempel ska ha sex, vilket kallas för samtyckelagen.

Det är svårt för oss att ge något tydligt svar när vi inte vet mer om relationen, men det är viktigt att samtycke och respekt finns. Om en person som är över 18 år inleder en relation med en person som är under 18 år är det personen över 18 år som bär ansvaret för att gränser sätts i relationen och för att den som är minderårig inte utnyttjas. Det kan också dyka upp situationer där det kan vara svårt att säga nej till någon man tycker om, till exempel om du själv får köpa alkohol och en minderårig ber dig att göra det åt hen. Det är saker som en kan fundera på.

Finns det någon i din omgivning du litar på, som kanske kan ge dig sina tankar på situationen? Till exempel en skolkurator eller en lärare? Vad tänker du om att prova det?

Om det är något du undrar över så är du mycket välkommen att ta kontakt med oss på BOUJT igen!

Kram från Boujt! 

FRÅGA: Hej, jag har haft KK tidigare. När jag träffar andra killar blir min kk svartsjuk på mig. Jag förstår inte. Vad är problem?

SVAR: Hej,

Tack för att du frågar oss!

Du skriver att du har haft sex med en kompis, att ni två hade KK med varandra. Jag uppfattar att ni inte längre har sex tillsammans, stämmer det? Jag vill kolla om jag har förstått din fråga rätt.

Det är inte alltid enkelt när två personer har eller har haft sex med varandra. Ofta är det mycket känslor inblandande, även om båda är överens om att det bara är KK. Även kompisar kan bli svartsjuka. Har ni pratat om ert KK, och vilka känslor ni har för varandra? Om ni har kommit överens innan så kan det hända att känslor utvecklade under tiden ni hade KK. Kan det vara så för din vän? Har du pratat med din vän om vad du känner och tänker?

Ofta vet vi inte vad problem är och det brukar hjälpa genom att prata med varandra.  Om du inte har pratat med din vän, vad tror du om att du berättar för vännen vad du känner och tycker så att ni båda förstår varandra oavsett om ni vill fortsätta ha KK med varandra eller inte? Hur ni än kommer överens så är det viktigt att din vän respekterar ditt beslut också.

Ta hand om dig och du får gärna mejla, kontakta oss eller chatta md oss om du vill diskutera det här mer!

Kramar från oss på BOUJT

FRÅGA: Hej! Hur ska jag få min kompisar att sluta retas eller skratta bara för att jag umgås med en tjej som jag gillar. Har försökt säga till dem att sluta men dem lyssnar inte.

SVAR: Hej! Tack för din fråga och vad bra att du skriver till oss!

Du berättar att dina kompisar retas eller skrattar eftersom du umgås med en tjej som du gillar. Du har försökt säga till dem att sluta men de lyssnar inte.

Först vill jag säga att det är jättebra att du har försökt säga ifrån till dina kompisar. Det är starkt av dig!

Att dina kompisar gör så här är inte schysst eller okej. Du har rätt att umgås med eller tycka om någon utan att behöva bli skrattad åt eller retad. En bra vän skrattar inte åt eller retar sin vän för personen den tycker om eller umgås med.

Jag vet inte hur gammal du är eller var detta händer, men jag har några tankar. Jag funderar på om du har testat att prata med dina vänner i enrum eller en och en? Kanske är det enklare att nå fram med vad du tänker om det de gör med dem när ni är själva? Vad tänker du själv om det?

Ett annat förslag kan vara att prata med skolkuratorn eller en lärare som du litar på, om ni till exempel går i samma skola.

Om du känner att du har fler funderingar får du jättegärna ta kontakt med oss igen! Vi finns här för att syssna på dig.

Heja dig och lycka till!

Varma kramar

BOUJT

Fråga: Hej! Kan en 14-åring och andra 14 åringar ha sex med varandra eller måste vi vara över 18 för att kunna ha sex?

Svar: Hej!

Kul, att du tar kontakt med oss på BOUJT!

Du har funderingar kring sex, vilken ålder vi får börja ha sex samt vad lagen säger. Det är en viktig och bra fråga, tycker vi. Det är många som funderar kring dessa frågor.

I Sverige finns det en lag som säger att man inte ska ha sex med någon som är under 15 år. Denna lag syftar inte att förbjuda att ha sex med varandra om man är lika gamla eller ungefär lika gamla. Lagen finns för att förhindra äldre personer utnyttjar ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Alltså med din fråga är om en 14 årig kan och få ha sex med en annan som är 14 år, så är det ok. Det viktigaste är att det ska kännas bra och rätt och att ni tillsammans har kommit bra överens att ha sex med varandra.

Vi vill passa på att berätta att det har kommit en ganska ny lag, samtyckeslagen. Denna lag är syfte att ingen kan tvinga någon att ha sex om man inte vill ha sex. Det är viktig att man frågar varandra tydligt om både vill ha sex med varandra just vid tillfället. Om någon blir tvingad kan hen gå till Polisen och anmäla den skyldige med hjälp av samtyckeslagen.

Hoppas att vi har kunnat ge dig svar på dina frågor. Om inte, så ta gärna kontakt med oss igen!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: En tjej i min skola blockerar mig och kallar mig för stalkare bara för att jag försöker lära känna henne. Jag kan förstå om hon känner sig äcklad. Jag tror det beror på att det var oftast jag som skriver till henne. Jag skrev inte elak utan bara fråga typ vad är hennes intressen och sånt. Hur ska jag göra?

SVAR: Hej!

Det är väldigt bra gjort av dig att kontakta oss på BOUJT med din fråga!

Du skriver att du vill lära känna en tjej i din skola bättre. Det kan vara svårt att utveckla ny vänskap med personer som kanske inte förstår vad du egentligen vill. Hon kanske missförstår dina frågor, eller varför du ställer dessa frågor. Det är fint av dig att skriva och fråga om hennes intressen och sånt, det är inte elakt. Det är inte alltid lätt att börja skriva och veta hur man ska uttrycka sig, som kan få henne att börja besvara dig.

Att hon blockerar dig och kallar dig för stalkare verkar vara hårt. Har hon förklarat för dig varför hon säger så? Har du försökt förklara att du bara vill lära känna henne? Det skulle vara bra om hon kunde svara dig och berätta vad hon tycker om situationen, så att du kan förstå henne bättre.

Vi alla har olika intressen och hur vi vill umgås med varandra kan vara olika. Det är svårt att veta vad andra tänker och hur de är som person. Kanske kan det vara så att om du skriver samma frågor till en annan person tycker han eller hon att det är trevligt att få dessa frågor.

Även om hon förstår att du bara vill lära känna henne kanske hon vill vara i fred? Vi förstår att du skriver igen när du inte får svar på dina frågor, och det kan vara jobbigt för vissa personer. Om du inte får svar, så bör du respektera att hon inte vill skriva tillbaka. Låt gärna henne veta att du respekterar henne och att hon kan berätta för dig hur hon vill att du ska göra istället, så att hon inte behöver blockera dig.

Du skriver att du förstår att hon känner sig äcklad. Har hon sagt det till dig direkt eller är det något som du tror att det är så? Samtidigt som det är viktigt att du visar respekt till henne så ska du också få respekt. Att få veta att någon blir äcklad av en kan vara mycket sårande och det är inte okej när du bara ställt några frågor om hennes intressen. Om du känner dig trygg med det tycker vi att du borde berätta för henne att det känns hårt och onödigt att bli kallad för stalkare och äcklig (om hon själv sagt så).

Om det känns obehagligt att prata med henne om detta tycker vi att du borde prata med någon vuxen på skolan och få stöd i hur du kan komma vidare med detta. Kanske kan du be den vuxne om hjälp till samtal.

Kanske kan du bara prata med någon vän, någon i din familj eller kuratorn på din skola om det känns tungt och jobbigt för dig.

Du är också mycket välkommen att chatta med oss på BOUJT, vi kan ge dig stöd i hur du kan skapa en bra dialog med henne.

Kramar från oss på BOUJT

Fråga: Hej! Är det konstigt att fråga sin kille om att många tjejer skriver till honom på socialmedier och om han svarar dem?

Svar: Hej!

Vi är glada att du tar kontakt med BOUJT och vi ska försöka svara så gott vi kan. Om vi har missförstått din fråga, ta gärna kontakt med oss igen!

Du frågar om det är konstigt att du undrar vad din kille gör i sociala medier. Det verkar som att du vill veta hur din kille tänker när det är många tjejer som skriver till honom och han svarar dem. Har du provat att fråga honom?

Att vara aktiv på sociala medier är populärt. Varje person har rätt att skriva och vara aktiv i sociala medier och med vem hen vill. Sverige är ett land där vi fritt får skriva och svara vad och med vem vi vill. Idag är det helt normalt att ha flera kill- och tjejkompisar, speciellt i sociala medier. Det kanske är så för din kille, men för att veta det behöver du prata med honom för att förstå hur han tänker och känner om det här. Det är lika viktigt att du också berättar för honom hur du tänker och känner om det här. Många gånger kan eventuella missförstånd mellan olika personer lösas genom att de pratar med varandra.

Så, på din fråga svarar vi nej det är inte konstigt att fråga din kille.
Vad som är rätt eller fel med sociala medier är alltid en svår balansgång. Det är många som tycker olika. En del tycker att sociala medier och alla kontakter där är fel, andra tycker att det är rätt och bra. Vem ska bestämma vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt?

Vad tror du om du pratar med din kille? När du och din kille pratar med varandra är det viktigt att ni försöker förstå och respekterar varandras tankar och känslor. Att vara öppen för sina känslor, tankar och upplevelser med sin pojkvän kan kännas lättare för er båda. Ni kan diskutera och komma överens vad som känns bra för er båda t.ex. hur ni fördelar er tid mellan sociala medier och varandra, och hur ni i fortsättningen kan vara öppna mot varandra.

Har du fler funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta oss på BOUJT!
Kram från oss på BOUJT!

FRÅGA: Hur ska jag inte jämföra mig med min pojkväns gamla flickvänner?

SVAR:  Hej!

Det är bra att du skriver till oss i Boujt!

Du skriver  till oss hur du ska inte jämföra med din pojkväns gamla flickvänner.
Det är vanligt att man själv jämför sig med andra eller är rädd för att andra ska jämföra en med någon annan. Att man är rädd för att man inte ska vara tillräckligt snygg eller tillräckligt bra, att man inte duger som man är. Är det något som du kan känna igen dig i? Eller finns det någon annan orsak till att du känner så här?

Vi tänker att din kille ju är tillsammans med dig för att han tycker om dig och vill vara med just dig. Ofta kan det hjälpa att prata om sin oro. Hur tänker du runt att prata med din kille om hur du känner? Det finns också andra ställen en kan vända sig till om en känner att något tynger en eller om en vill stärka sig själv. Exempel på det är skolkuratorn, eller andra mottagningar runtom i landet. Du får gärna höra av dig igen om du vill ha fler tips, så kan vi lotsa dig rätt!

Hör gärna av dig igen om du vill och lycka till! Glöm inte att du är fantastisk!

Kram Boujt 💫

FRÅGA: Jag behöver hjälp. Jag är en 15 åring kille känner mig som en tjej. Jag vill ha tjej kläder på mig men vågar inte prata med någon om det.  Jag är väldigt intresserad av string trosor, vilket märke är bra. Jag behöver tips på string trosor kan du ta kort på bra string och märket och skriva vart du har köpt dom?

SVAR: Hej!

Vad modig av dig att ta kontakt med oss och frågar om hjälp!

Du skriver att du känner dig som en tjej, att du vill ha tjejkläder och stringtrosor på dig men inte vågar prata om det med någon, har vi uppfattat dig rätt?

Många samtalsämnen kan kännas jobbiga och obekväma att prata om. Att du kontaktade oss visar att du vågar prata med någon om det! Det kan vara skönt att prata med någon om det. Jag kan ge dig några tips där det finns flera platser du kan vända dig till för att prata om din könsidentitet. Personer som jobbar med könsidentitet kan svara på dina frågor då dom är experter på detta område. Vad tror du om det? Många upplever samma sak som dig, att en känner sig som en tjej eller tvärtom som en kille. Det är också helt normalt att inte känna sig som en kille eller tjej alls. Andra känner sig som sitt kön men vill bära kläder som antingen är manligt eller kvinnligt kodade. Du ska veta att du inte är ensam om det och det är helt normalt!

Platserna kan vara din ungdomsmottagning där du bor, RFSL.se med fokus på kön och trans, http://transformering.se/berattelser där personer med samma erfarenheter berättar sina upplevelser. Några har en kort period i livet där en funderar över sin könsidentitet, andra har en lång period. Det är viktigt att komma ihåg att din upplevelse är just din upplevelse, det finns inte något fel i dina känslor!

Du ber om hjälp och tips på att hitta stringtrosor. Vad en tycker om för trosor är väldigt individuellt och en får prova sig fram. Du kan hitta bra trosor i klädaffärer som Lindex och H&M. Men om du vill ha lite finare och lyxigare kan du gå in i affärer som Hunkemöller, Triumph eller Victoria Secret. Vad säger du om att du alltid kan gå till vilka klädbutiker som helst och prova dig fram tills du hittar den du tycker om?

Lycka till! Du är varmt välkommen att kontakta oss igen om du har fler frågor eller funderingar. Du kan alltid chatta med oss på tisdagar och torsdagar.

Somriga kramar från BOUJT

FRÅGA:  Jag undrar hur man onanerar och blir kåt bara sådär och hur man utan ”utlösning kan onanera” 

SVAR:  Hej!
Roligt att du hör av dig till oss med dina funderingar om kroppen och dess njutning! Du undrar hur en blir kåt när en onanerar, har vi förstått frågan rätt?

När en börjar onanera får en prova sig fram och fantisera om vad en själv tycker om och vad som är skönt och mysigt att tänka på. Vår bästa råd är att du utforskar din kropp i din egen takt och låta det ta tid utan att känna någon press, ibland kan det ta tid att veta vad en själv tycker om. När en blir kåt händer det mycket saker i kroppen, och upphetsningen är ett sätt att förbereda dig för att kunna onanera och ha sex på olika sätt.

Vad det innebär är olika från person till person, det gäller för både killar och tjejer. Men det vanligaste som sker i kroppen när du är kåt ökar andningen och blodflödet i kroppen. Blodet flödar ut i könsorganen som svullnar. Kom ihåg att alla kroppar är olika och reagerar på olika saker, och det är också det som är så fint!

Det finns inget som är rätt eller fel. Det finns många ställen på kroppen som är känsliga för beröring och brukar kallas erogena zoner. Genom att smeka dig själv på olika kroppsdelar där det känns bra kan du upptäcka vilka områden du tycker är skönt att röra på. För att kunna njuta ordentligt kan det också vara bra att vara i en miljö där du känner dig lugn och inte blir störd.

Du skriver också hur en kan få orgasm utan att få utlösning, har vi förstått frågan rätt?

En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

När killar onanerar får de ofta utlösning och orgasm som betyder att det kommer ut sperma och det känns skönt i kroppen samtidigt men det är också normalt att få orgasm utan att få utlösning. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Även tjejer kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Då rinner eller sprutar det en vätska som kommer från urinröret. Det är en särskild vätska som kommer från körtlar som finns i underlivet. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Om du vill läsa mer om sex och orgasm kan du hitta här: https://www.umo.se/sex/att-ha-sex/orgasm/

Hoppas du fick dina frågor besvarade och du kan alltid vända dig hit igen om du har fler funderingar.

Ta hand om dig! Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Hur får jag min flickvän att känna sig trygg runt mig?

SVAR: Hejsan!

Tack för din fråga! Du ställer en viktig fråga – hur kan min flickvän känna sig trygg. Din fråga betyder att du bryr dig om din flickvän och vill att hon ska må bra. 

Jag kan inte läsa andras tankar så istället för att gissa så tycker jag att det bästa är att du frågar henne. Vad tror du om du frågar henne? Om du frågar är det ett sätt att visa att du bryr dig. Du kan t.ex. fråga henne vad hon tycker om och inte tycker om, vad gör henne glad och vad gör henne ledsen och orolig, vad vill hon göra? Om ni kan prata med varandra då har ni en bra kommunikation och det gör er båda trygga! 

Om du visar att du lyssnar och är till för henne oavsett vad hon känner, slappnar hon av och känner att hon kan vara sig själv med dig. Det gör att hon känner sig trygg med dig. Det betyder inte att du måste tycka och känna samma sak som henne, det är okej att tycka och känna olika. Det viktiga är att ni accepterar, förstår varandra och tycker om varandra som ni är. 

Hoppas detta var till hjälp. Lycka till och ta hand om dig och er! Du får gärna skriva tillbaka och berätta hur det går, eller om du har andra frågor? 

// BOUJT 

FRÅGA: Om en blivit utsatts för sexuella övergrepp, någon som vill ha sex med en men den andra vill inte. Hur gör man? 

SVAR: Hej! 

Vad bra att du hört av dig till oss med dina frågor. Du lyfter upp en viktig fråga och vill veta hur en gör när någon inte vill. 

Kanske kan den personen tala om att hen varit med om ett övergrepp? Det kan vara svårt för den person som utsatts att berätta. Förstår att det kan vara svårt att veta hur en gör utan att förstöra relation med den person som utsatts. Det är viktigt att en ska göra det som känns bra för sig själv, om en vill berätta eller inte. Den andra personen får respektera oavsett situation. 

En behöver inte ha bråttom med sex, en kan börja vara en nära vän och ha förtroende för varandra. Sex ska alltid vara frivilligt och en har ansvar att se till att den andra eller de en har sex med faktiskt vill. Det ska inte vara tvång. Det ska kännas enbart bra efteråt för båda två partner. Det är också viktigt att markera att ett nej är ett nej. Bara för att en visat att en vill hångla betyder det inte att en vill ha sex. Det är alltid ok att ändra sig och ta tillbaka sitt samtycke och säga nej oavsett vad.  

Vad tror en om den kan ta hjälp av någon som en känner förtroende för eller är trygg medtex en vuxen, en vän, kurator eller en familjemedlem och ha en diskussion? Det kan vara skönt att få prata, få råd och stöd samt slippa gå med funderingar. 

Här finns bra hemsidor som har bra information om övergrepp och sex samt andra länkar 

https://boujt.se/filmer-15-21/  

www.rfsu.se  

www.umo.se  

www.ungarelationer.se  

www.frivilligtsex.se 

Du är jättevälkommen att skriva till oss igen om du känner att du vill prata mer om det härVi har text- eller videochatta på tisdagar och torsdagar. Du kan prata med en av vår syssnare som svarar på dina funderingar. 

Bamsekramar Boujt 

FRÅGA: Hur har man bästa sexet?  

SVAR: Hej! 

Vad bra att du skrev till oss! Din fråga om hur har en bästa sexet? Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Sex ska vara härligt och något som både du och den eller de du har sex med njuter av. En kan behöva prova sig fram för att upptäcka hur en kan göra för att en ska kunna njuta, till exempel var på kroppen beröring eller smekningar som känns skönt och vad ni kan göra. Fråga gärna vad hen gillar och om du ska göra något annorlunda, till exempel smeka på ett annat sätt. Berätta eller visa för varandra vad ni gillar. Många tycker det är upphetsande när någon annan berättar eller visar vad de gillar. Var uppmärksam på hur den andra reagerar på det du gör när du har sex. Då kan du fortsätta med det som verkar göra hen upphetsad. Det finns vissa saker som många tycker om, och vissa ställen på kroppen som de flesta tycker är sköna när någon tar på. Olika personer blir upphetsade av och njuter av olika saker, och det kan variera från gång till gång en har sex. 

Det finns bra hemsidor som har mer eller fler tips om hur en har bästa sexet. Här tipsar jag länkar du kan titta på, www.umo.se eller www.rfsu.se . 

Hoppas mitt råd var till nytta. Du är givetvis välkommen att höra av dig igen om du vill eller om du har fler funderingar. 

Ta hand om dig! Lycka till! / BOUJT 

FRÅGA: Är det svårt att visa vad jag tycker om min klädstil?  

SVAR: Hej! 

Vad bra att du tar kontakt med oss

Du frågar om det är svårt att visa vad du tycker om din klädstil? Det är jättebra att du skriver till oss! Först undrar jag om det är någon som har sagt om din klädstil? Finns det någon anledning du skriver till oss? Anledningen till jag frågar är det för att jag vill förstå dig bättre med din fråga. Jag försöker göra mitt bästa med att ge dig svar. 

Alla människor har sina egna klädstilar och uttrycker sig på olika sätt med hjälp av olika klädesplagg. Man kan förklara vem en är genom att ha en viss klädstil. Du kanske tycker om en viss färg? Eller finns det ett mönster du gillar extra mycket? Du bestämmer själv vad du vill ha på dig och visst är det roligt att visa vem en är genom att ha olika färger, mönster och material. Kom ihåg att det viktiga är att du själv trivs i det du har på dig och att du tycker det är fint.

Du har rätt att klä dig precis som du vill och det spelar ingen roll vad andra tycker om dina kläder. 

Om du känner att du vill prata mer om klädstil eller fler funderingar är du jättevälkommen att kontakta BOUJT. Du kan alltid text- eller videochatta med vår syssnare på tisdagar och torsdagar. 

Många kramar från BOUJT

 FRÅGA: Hur ser ni på människor som kommer och berättar att man mår dåligt?  

SVAR: Hej,

Tack för du kontaktar oss!

Du frågar hur vi ser på människor som kommer och berättar att de mår dåligt. Tack för din viktiga fråga, jag ska försöka ge dig ett bra svar.

Vi är cirka 30 syssnare som tar emot samtal, frågor och mejl från er barn och ungdomar som kontaktar jouren. Innan en blir syssnare genomgår en bemötandeutbildning, där vi får lära oss hur vi ska kunna bemöta de som kontaktar oss på ett bra sätt. Vi får också lära oss om tystnadsplikt och anonymitet.

När någon kommer och berättar att hen mår dåligt, vill vi gärna syssna på personen och få veta mer om vad hen känner. Vi tänker också att personen är modig och stark som valt att prata om det! Att våga ta hjälp när en mår dåligt är så viktigt. Vi hoppas att fler och fler vill göra det, och då finns vi här. Vi dömer dig aldrig, utan tvärtom – vi vill gärna syssna, peppa och stötta dig!

Återkom gärna om du vill ställa fler frågor eller kontakta BOUJT.

Ha en toppendag!
Varma kramar,

BOUJT

FRÅGA: Är det normalt att vara kåt varje dag? 

SVAR: Hej på dig! 

Tack för att du tog kontakt med oss. 

Du frågar om det är normalt att vara kåt varje dag? Jag kan berätta för dig att det är helt normalt att vara kåt varje dag. Vissa kan känna sig kåt under långa perioder och i vissa perioder kan kåtheten upplevas mindre. Känslan av kåtheten varierar från person till person, några kan uppleva det varje dag, ofta eller sällan.  

Kåtheten kan uppstå av flera olika anledningar. Sexuell lust kan göra så att du blir kåt – blodcirkulationen ökar i huden och i könsorganen, det gör så att du känner dig varm. Du kan också få erektion/bli våt. Dessa kroppsliga reaktioner kan också uppstå trots att du inte är kåt. Det sker när kroppen reagerar av sig själv, det kan hända när du sover. Då slappnar kroppen av. Det kan också hända att du får stånd eller blir fuktigare i könet när du sitter på något som skakar – t.ex. på bussen, signaler går direkt till könsorganet utan att gå förbi hjärnan. Eller så kan din kropp reagera som att du är kåt fast du inte är det eller vill det, det är en kroppslig reaktion som du inte kan styra över själv. 

Några kan uppleva kåtheten som mest under puberteten, det har med hormonförändringar i kroppen att göra. Eller vid förälskelse, upplevelsen av kåtheten kan komma oftare. 

Hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig om du har fler funderingar! 

Kramar från BOUJT 

FRÅGA: Har du någon gång blivit slagen av din pojkvän/ flickvän?

SVAR: Hej!

Tack för att du ställde den viktiga frågan till oss!

Din fråga till oss om vi har blivit slagen av pojkvän/flickvän. Det är svårt för mig att veta hur jag ska tolka denna frågan. Min fundering är om du själv har blivit utsatt eller om du kanske har sett någon annan göra så mot sin partner? Du ska veta att du inte är ensam med den frågan. Det är många som drabbas och det är inte ok! En får aldrig slå mot någon, oavsett personens kön.

Om det är så att du eller någon annan har blivit slagen av pojkvän/flickvän, kallas det fysiskt våld, eller misshandel. Att misshandla någon är ett allvarligt brott, se mer nedan. Fysiskt våld kan ske på olika sätt, t.ex. slå, sparka, bita, riva, förgifta eller skaka samt knuffa m.m. Det finns fler olika typer av våld och om du vill veta mer tex psykiskt våld, sexuellt våld, ekonomiskt våld eller försummelse etc. kan du läsa mer på vår hemsida; boujt.se. Länk: Önskar du få mer information på svenskt teckenspråk, kan du mejla oss ( fraga@boujt.se ) eller chatta med oss på tisdagar och torsdagar mellan 18:30-20:30.

Du eller någon du känner kan bli utsatt för misshandel av någon i skolan eller annan plats, av någon okänd eller av någon man känner väl. Även om man känner personen som slår en väl och tycker om hen så är det inte ok att hen slår. Om du eller någon du känner har blivit utsatt för misshandel under en lång tid kan det vara svårt att veta vad som räknas som misshandel/våld eftersom det kan ha blivit en del av vardagen. Alltså kan du eller den utsatta känna som att det inte är så allvarligt, trots att det faktiskt är brottsligt och kan anmälas till polisen.
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/misshandel/ . Känner du att du behöver rådfråga någon om du ska göra en polisanmäla eller hur du ska göra en anmälan, kan du alltid prata med en vuxen person du litar på att hjälpa dig. Vi på BOUJT stöttar dig gärna.

Det är viktigt att du pratar med någon du känner dig trygg med om detta. Finns det någon i din närhet du litar på, tex dina föräldrar, skollärare, kurator, syskon eller vänner? Du har rätt att få sätta stopp på misshandel och du behöver inte gå igenom det ensam. Den du litar på, tex någon vuxen ska kunna hjälpa dig/stötta dig!

Men om det är så att du har sett någon annan slår mot sin pojkvän eller flickvän och du mår dåligt över det. Du kan prata med den personen om hur du kan hjälpa till att sätta stopp eller berätta för hen om hur misshandel kan ske på olika sätt. Den som drabbats kanske inte vet vad som är ok och inte ok. Blir det svårt för dig att prata med denne kan du alltid prata med någon vuxen du litar på. Vad tror du om det? Finns det någon du kan vända dig till? En vuxen ska alltid se till att det inte händer och sätter stopp för händelsen. Det är viktigt att du ska må bra och den som drabbats ska också få må bra. Ingen behöver få uppleva slagen från någon. Du kan också göra en polisanmälan. Se ovan.

Vi vill också påpeka att olika typer av misshandel/våld är inte tillåten! Du eller någon annan ska inte behöva stå ut med våld. Det är viktigt att kunna känna sig lycklig och må bra i någons sällskap, inte behöva vara orolig eller är rädd.

Du välkommen att ta kontakt med oss på chatten tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 eller mejla till oss fraga@boujt.se

Tack för att du kontaktade oss och hör gärna av dig igen om du vill!

Varma kramar/Boujt.

FRÅGA: Heej! Jag vet vem som är kär i mig, eller inte. Jag ser på honom att han är kåt mera än kär i mig. Han väntade på mig jättelänge. Ibland jagade han mig, ändå gjorde jag inget. Ska jag ta en chans och ge till honom?

SVAR: Hej,

Vad bra att du hör av dig till oss! Vi ska försöka svara dig så gott vi kan.
Du berättar att det finns en person som kanske är kär i dig. Men att du ser att han är mera kåt än kär i dig. Ibland jagar han dig, ändå gör du inget. Du frågar om du ska ta en chans med honom. Har vi uppfattat dig rätt?
Detta är en svår fråga för oss att svara på, eftersom att detta handlar om du själv känner. Blir du glad när du ser honom? Trivs du med att umgås med honom? Brukar du tänka på honom ofta? Du berättar också att du ser det som att han är mest kåt på dig? Jag funderar på vilket sätt du märker att han är kåt på dig? Hur känns det för dig? Det är viktigt att du känner dig respekterad.
I ditt mejl har du inte sagt om du också är kär i honom, men det är viktigt att ni båda ska ha en rak, tydlig och ärlig kommunikation så ni vet vart ni står därefter. Om en inte har samma mål med en relation kan det bli lite knepigt. T.ex. kanske du kan testa att fråga honom vad han känner för dig? Vad tror du om det? Sen kanske vet du kanske om du ska ge honom en chans, eller om du ska gå vidare på annat sätt. Gör det som får dig att må bra!
Om du tycker inte det är roligt att han jagar dig, så ska du säga ifrån till honom eller prata med någon som kan hjälpa till. Viktigt att du berättar hur du känner dig, så han förstår din gräns. Eller menar du att han har jagat dig och att du inte har gett honom någon signal tillbaka? Att du inte gett någon signal tillbaka är helt okej. Ibland behöver en få fundera på vad en känner.
Lycka till och hoppas svaret hjälper dig, annars kan du alltid kontakta oss igen!
/Kramar BOUJT

FRÅGA: Hur fungerar hjärtat?

Svar: Hej och stort tack för din fråga! Vi ska försöka svara så gott vi kan!

Hjärtat är en av kroppens viktigaste organ som håller oss vid liv. Det är ungefär lika stort som en knytnäve (hand) och är en mycket uthållig muskel. Hjärtat fungerar som en pump och som viktigaste uppgift pumpar hjärtat runt blod och syre i kroppen. Hjärtat hjälper också till att hålla kroppstemperaturen.
Ibland när en pratar om hjärtat så menar en de känslor som “en känner i hjärtat”, såsom till exempel kärlek.
Kärlek innebär att en tycker mycket om någon eller något. Till exempel kärlek till sin husdjur, fritidsintresse, kompisar, eller andra en känner sig glad och trygg med. Människor ger och får kärlek till varandra genom att visa att en tycker om varandra på olika sätt. Det kan vara kramar, pussar eller att ge fina blommor. Att säga snälla och positiva saker är också ett sätt att visa kärlek. Att ge eller få komplimanger brukar göra en glad “i hjärtat”. En brukar också prata om hjärtat när en är kär. Om du har frågor kring känslor eller någonting helt annat så skriv gärna till oss igen!

Ta hand om dig!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag bli ihop med den jag gillar?

SVAR:

Hej! Tack för din fråga.

Nu ska vi först se så att jag uppfattat dig rätt; du undrar hur du kan bli ihop med den du gillar. Stämmer det?

Vad härligt att du gillar någon, det är en pirrig känsla, lite som att ha fjärilar i magen! Att bli ihop med någon man gillar kan kännas svårt ibland för man inte vet hur man ska göra. Jättebra att du skrivit hit för att få tips! Det bästa sättet kanske är att berätta hur en känner och fråga personen om hen gillar dig också, men det kanske inte känns så enkelt. Det finns andra sätt att visa att man gillar en person. Man kan ge komplimanger och säga snälla ord eller fråga om man kan gå på dejt. Det kan man göra genom att fråga i sms, skriva ett brev eller i verkligheten. Du kanske kan fråga personens kompisar om de vet något om hens känslor för dig, om det känns bra? 

Det är också viktigt att respektera ett nej eller om personen inte gillar dig tillbaka.
På BOUJTs hemsida finns det information på svenskt teckenspråk om kärlek, du kan kolla på en video som vi har. LÄNK. Scrolla ned till “Att vara kär”.

Återkom gärna om du har fler funderingar!
Varma hälsningar
BOUJT💫

FRÅGA: Heej! Jag vill ha sex med min kille. Men vi har inte kondomer, samtidigt så vill jag inte ha barn just nu. Så var ska jag leta efter kondomer som är gratis? Eller måste jag köpa egna kondomer? Tacksam för svar! (Ops: jag är 16 år)

SVAR: 

Hej,

Om jag har förstått rätt så undrar du var du kan få gratis kondomer eller om du måste betala. Jag vill gärna berätta för dig vilka tips det finns nu.

Jag tycker det är klokt av dig att tänka på säkerheten! Kondomer skyddar dig från att bli gravid och könssjukdomar. Tyvärr så behöver en vara medveten om vilka risker det finns, kondomer kan bli gamla och då kan de enklare gå sönder. Det betyder att det är viktigt att kolla utgångsdatumet.

Ungdomsmottagningen delar ofta ut gratis kondomer eller säljer dem billigare. Du kan se vart din närmsta ungdomsmottagning finns på www.umo.se/hitta-mottagning/. Ibland kan det finnas hos skolsköterskan, så det kan vara värt att kolla där också.

Det finns också andra sätt att skydda sig mot graviditet. Om du vill kan du träffa en barnmorska på ungdomsmottagningen och få mer information och tips på vilka preventivmedel som kanske skulle kunna passa dig. Du kan också besöka en webbplats som heter www.umo.se, de har en massa information om vilka preventivmedel det finns.

Kom ihåg att sex ska vara skönt och kännas bra! Om du ändrar dig precis innan själva sexet eller mitt i sexet är det okej att avbryta och säga nej! Det ska vara ett ja från båda/alla sidor, det ska också kännas bra efter ni har haft sex.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Varmt välkommen att skriva hit igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar /BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är rädd att åka på barnläger… Jag vill inte göra det. Jag är rädd. Jag gråter hela tiden och jag saknar mina föräldrar. Jag vill aldrig åka på barnläger.

SVAR: Hej!

Så modigt och bra av dig att ta kontakt med oss!

Jag vill kolla om jag har förstått rätt – du vill inte åka på barnläger och du är både rädd och ledsen. Jag uppfattar dig också att du har varit på barnlägret förut och du var ledsen eftersom du saknade dina föräldrar och det är därför du inte vill åka igen. Stämmer det?

Jag förstår om du tycker det inte är roligt att åka dit när du inte vill. Du har också rätt att säga vad du tycker om att åka på barnläger. Har du pratat med dina föräldrar om hur du känner dig inför att åka på barnlägret och hur du har mått när du var på lägret sist? Kanske kan det kännas bättre när du har lättat dina känslor? Det är också föräldrars ansvar att ta dina känslor på allvar. Förhoppningsvis kan ni lösa detta på ett sätt så att det blir bra för dig. Vad tror du om att prova prata med dina föräldrar? Om det känns för jobbigt kanske det finns någon annan vuxen i din omgivning du kan prata med – t.ex. en kompis föräldrar, en lärare eller skolkuratorn?

Du är jättevälkommen tillbaka att kontakta oss igen och vi finns här!

Ta hand om dig

Bamsekramar / BOUJT

FRÅGA: Hej, jag går i gymnasiet första året och det är så här att jag har en vän som alltid jämt pratar i telefon med en annan vän hon har. Varje lunchrast sitter vi två och hon pratar i telefon medan jag sitter tyst och äter. Jag försöker alltid komma på ett samtalsämne att prata om. Jag försöker vara social även om jag är blyg och inte riktigt pratsam person. Nu känner jag bara utanför och oviktig för henne. Jag har i alla fall den andra vän i min klass, henne kan man prata med, men hon håller också på med mobilen. Vad ska jag göra? Ska jag säga sanningen för henne om hur det känns för mig? Fast jag är lite rädd att vi ska bli osams på grund av det? Jag har i alla fall hörselnedsättning medan jag går i en helt vanlig klass, som alla kan höra, helt normala. Tack för dina tips och svar.

SVAR: Hejsan!

Vad bra att du skriver hit med dina funderingar. Naturligtvis är det tråkigt att sitta framför någon som bara pysslar med sin telefon. Mobiltelefonen är numera en naturlig del av ens vardag. Den finns med överallt och ibland är en omedveten om hur mycket den tar över. Eftersom en kan vilja hålla sig uppdaterad och inte missa någonting, kan en bli beroende av sin telefon.Det kan absolut vara värt att ta upp med dina vänner om hur du upplever det, och att du gärna skulle vilja att ni umgås. Förhoppningsvis hade de inte förstått det själva och får sig en tankeställare.

Du skriver också att du är blyg och inte alltid pratsam. Det du beskriver är inte alls ovanligt, och alla har nog varit där då och då. Blyghet och osäkerhet är dessutom något som andra inte alltid ser. Samtalsämnen kan bland annat handla om vad ni ska göra i helgen eller att berätta om något som har hänt er på senaste tiden. Har du kanske läst något spännande i nyheterna som du vill prata om? Vad är dina vänners intressen? Fråga dem om dem.

På umo.se finns många bra tips: https://http://www.umo.se/jag/sjalvkansla-och-blyghet/blyghet/

Men det är viktigt att komma ihåg är att det inte är fel att vara blyg. Det kan ha sina fördelar, till exempel kan en bli bra på att lyssna och märka hur andra mår. Många upplever att en blir mindre blyg med åren, eller att det till och med försvinner helt till slut.

Hoppas du har fått lite svar på dina funderingar, och lycka till!

Kram!

FRÅGA: Vad betyder SDUF och SDUR?

SVAR: Hej!

SDUF står för Sveriges Dövas Ungdomsförbund. Det är en organisation för dig som är ung och teckenspråkig. SDUF har ungefär 900 medlemmar i hela Sverige i åldern 6-30 år. Om du vill också bli medlem kan du titta på www.sduf.se

SDUF:s uppgifter är att se till döva och hörselskadade barn och ungdomar får samma möjligheter som alla andra i samhället tex skola, fritid, kultur och jobb. Döva och hörselskadade barn och ungdomar ska inte behöva begränsas från olika valmöjligheter för att de använder teckenspråk.

SDUF ordnar också eller skickar deltagare till olika läger för olika åldrar i hela Sverige, Norden, Europa och ibland ute i världen. Läger är en viktig del i SDUF:s arbete för att stärka döva och hörselskadades barn och ungdomars självkänsla och identitet. Här kan du hitta SDUF:s olika lägerverksamhet http://sduf.se/verksamhet/lager/

SDUF har 9 lokala ungdomsklubbar i hela Sverige och en av de heter SDUR som ligger i Stockholms län. Skillnaden är att SDUF är för hela Sverige och SDUR är bara för Stockholm.

SDUR står för Stockholms Dövas Ungdomsråd och det är en förening för döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 6-31 år. SDUR ser till döva och hörselskadade barn och ungdomars rättigheter i Stockholm. SDUR ordnar också läger, lovverksamhet, kurser och andra aktiviteter för barn och ungdomar i Stockholm, efter deras önskemål. Om du vill veta mer om SDUR, här hittar du www.sdur.se

SDUR har en teckenspråkig fritidsgård och det heter DUKiS. DUKiS står för Dövas Ungdomsklubb i Stockholm. Det finns en föreståndare och två fritidsledare som jobbar på ungdomsgården DUKiS. Alla döva och hörselskadade barn och ungdomar är välkomna att komma dit efter skolan eller efter jobbet. Åldersgruppen för DUKiS är 6-30 år.

Hoppas här hjälper dig att förstå skillnaden mellan SDUF och SDUR?:) Annars är du välkommen att kontakta oss igen. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Ta hand om dig! /BOUJT.