Tidigare frågor och svar

FRÅGA: Hur kan jag få tjejen jag tycker är söt?

SVAR: Hej! Tack för du kom med din fråga!  

Jag uppfattar det som att du undrar hur du kan få tjejen du tycker är söt. Om du känner tjejen väl eller lite, vet jag inte men jag ska försöka svara så gott jag kan.

 

Vad tror du om att ta ett snack med tjejen och ge gärna komplimanger eller beröm? Något som hon skulle bli glad av. De flesta av oss kan bli bättre på att ge beröm och komplimanger idag. 

Om du känner tjejen väl och har pratat med henne förut, så kanske du kan försöka att ta reda på vad hon gillar?

 

Ett tips kan vara att bjuda henne på fika eller bio. Ni kan gå tillsammans till något trevligt ställe eller ta med henne på en promenad till någon park? Då kan tjejen förstå och kanske känna att du tycker om henne och vill få ha tid med henne. 

Om allt går bra, kan du testa att tala om för henne om dina känslor. Kanske rakt ut när ni ses eller via sms? Sen kan det vara så att hon kanske vill bara vän med dig, då kan det kännas jobbigt men då är det viktigaste att respektera henne.  

Håller tummarna att det ska gå bra för dig och lycka till! 

Varma kramar från BOUJT 

FRÅGA: Heej! Jag har alltid undrat och är lite nervös att gå tillbaka till skolan och kompisarna. Jag vet inte vad som kommer hända mellan mig och killen som gillar mig. Han är inte min pojkvän. Vi har inte pratat med varandra under sommarlovet, den senaste gången vi pratade var skolavslutningen. Jag vet inte om han har någon flickvän nu. Jag vet inte vad jag ska göra om han inte gillar mig längre?

Svar: Hej!

Vad bra att du kommer med dina funderingar! Vi ska försöka svara och ge dig tips om hur du kan göra. Först vill jag se så att jag uppfattat dig rätt. Du berättar att det finns en kille i skolan som gillar dig, men att du nu är osäker på vad han känner för dig nu efter sommarlovet. Du vet inte vad du ska göra om han inte gillar dig längre. Har jag uppfattat dig rätt?

Kärlek kan vara mysigt och fantastiskt roligt, men också jobbigt om en inte vet hur den eller de en är kär i känner. Det kan vara svårt att veta särskilt som det gått ett helt sommarlov.

Nu när skolan har börjat igen kan du börja med att säga hej och kanske fråga honom om hur hans sommar har varit? Det kanske är lättare för dig att inleda ett samtal än att fråga rakt ut hur han känner. Då kanske han berättar för dig om han har träffat någon annan. Du kan också be honom att låta er prata själva någon rast eller efter skolan? Om du har hans nummer eller brukar prata med honom på t.ex. Instagram, Facebook eller andra sociala medier kanske det kan vara en idé att skriva där. Om ni har någon gemensam vän kanske det går att fråga hen?

Kanske blir det tydligt vad han känner när ni ses, utan att ni behöver säga något till varandra? Annars hoppas jag att tipsen ovanför är användbara!

Om det skulle vara så att han har träffat någon annan eller inte är intresserad längre så kan det naturligtvis kännas riktigt tungt. Det kanske inte känns så just nu, men tiden läker ofta sår och efter ett tag brukar man må bättre – även om det tar sin tid. Då kan det vara bra att göra något du tycker om, och prata med något. Du kan t.ex. skriva till oss på BOUJT igen – vi finns här för dig om du vill skriva av dig!

Hoppas detta var till hjälp! Annars är du välkommen att skriva igen.

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar från BOUJT

FRÅGA: Varför bråkar tjejer med varandra?

SVAR: Hej och tack för din fråga! Jag ska försöka besvara den så gott jag kan. <3

Du frågar varför tjejer bråkar med varandra. Det finns nog inget enkelt svar på den frågan. Det kan finnas massor av olika anledningar till att människor bråkar med varandra. Bråk är även ett ord som kan betyda olika saker. Handlar det om ett bråk på lika villkor eller kanske kränkningar? Oavsett typ kan bråk kännas riktigt jobbigt att befinna sig i eller runtom.

I samhället finns det idag vad vi kallar ”patriarkala strukturer”, det betyder att tjejer inte har lika mycket makt och status som killar. Många tjejer får lära sig att tjejer är sämre än killar och ska bedömas hårdare. Det är självklart helt fel. Detta kan vara en anledning till att en upplever att tjejer är bråkiga mot andra tjejer. Det betyder självklart inte att tjejer bråkar mer än andra eller att alla tjejer bråkar. Dessa patriarkala strukturer kan tjejer jobba mot tillsammans genom att stötta och ta hand om varandra – något som kallas ”systerskap”! <3

En annan anledning till att någon bråkar kan vara för att den personen inte mår bra i sig själv. Det betyder dock inte att det är okej att skapa bråk som andra mår dåligt av.

Om en upplever att någon bråkar kan det ibland vara bra att fråga den personen varför, om det känns okej för dig. Ibland kan bråk lösas om man får en chans att prata om dem. Det kan även vara bra att ta hjälp av en vuxen i din omgivning. Om någon bråkar i skolan kan det vara bra att ta hjälp av din lärare eller skolkurator, eller en annan vuxen som du litar på. Det kan kännas bra att få stöd av en vuxen när man sätter ord på sina känslor.

Hoppas att du är nöjd med svaret! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor. Ta hand om dig!

Varma kramar / BOUJT

FRÅGA: Jag vill veta mer om hur det känns att växa upp döv och att det känns att inte höra.

SVAR: Människor föds normalt med fem sinnen, syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Döva har endast fyra av de fem sinnen, då innebär det även oftast att de fyra sinnen förstärks ännu mer och det innebär att vi är mer visuell, ser detaljer bättre och klarar oss utan ljud.
Hur det känns att vara döv?
 
Det är en fråga som vi döva inte ofta tänker på, då vi lever som döv.
Vi kan absolut undra hur det är att höra men vi trivs oftast som det är då vi har teckenspråk i vår vardag och härlig gemenskap inom dövrörelsen.
Vi hoppas även på att vi kan sprida kunskap om teckenspråk och om döva till andra människor i världen 🙂
Kom ihåg var stolt över dig själv än vad du är.
 
Kram BOUJT 💫

FRÅGA: Hur växer hår?

Svar: Hej och tack för din intressanta fråga!

Hår finns nästan överallt på huden och varje hårstrå växer genom hårsäckar som finns i huden. Håret på huvudet växer ungefär 1 cm per månad. Hårväxt hos människor är individuellt. Det påverkas t.ex. av vilken ålder du är i, för vissa växer håret mycket snabbt och för andra långsammare. 

Anledningen till att vi har hår kan vara för att skydda kroppen mot kyla eller värme. Det kan också hjälpa oss att känna saker som nuddar vår hud. Hår har olika funktioner beroende på var på kroppen det finns. Hår är alltså en riktigt cool grej och väldigt bra för oss alla!

Skriv gärna igen om du har fler frågor!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hej! Är det okej att ta självmord?

SVAR: Hej! 

Du frågar om det är okej att ta självmord. Jättebra att du tar upp frågan om att ta självmord. Det var riktigt klokt av dig att skriva till oss! Det är lätt att tro att en är ensam i den tanken, det kan finnas många där ute som undrar det med. Vi tycker därför det är bra att ämnet lyfts fram, då det är viktigt!

 

Nej, det är inte ok att ta självmord. 
Det kan finnas olika anledningar till varför en känner ett behov av att begå självmord som t.ex. kanske så mår en inte bra, upplever någon smärta eller ångest. Det kan vara ett tecken på att en mår riktigt dåligt och ett rop på hjälp. Det är viktigt att få hjälp och stöd direkt! Finns det något särskilt som fått dig att fundera på detta? 

Om en får hjälp kommer en att må bättre. De flesta som har haft självmordstankar och har fått hjälp mår de flesta bättre efteråt. 

Vart kan man få hjälp? Det finns olika ställen att få hjälp som t.ex. skolans kurator, ungdomsmottagning eller prata med oss på BOUJT som kan ge olika tips och stöd. Vi syssnar gärna på dig! Kanske någon vuxen eller en bra kompis? Om du har självmordstankar är det jättebra om du berättar det för någon – ibland kan det vara skönt att bara att få prata om hur en mår. Om det är akut så ring 112 som kan skicka hjälp. 

När man har fått rätt hjälp och stöd, brukar man att må bra och tycka att livet är värt att leva – även om det inte känns så just nu. Du är värdefull och viktig även om du kanske inte känner så idag!

 

Tack för din viktiga bra fråga och hör gärna av dig igen om det är nåt du funderar. Ta hand om dig!

Varma kramar från BOUJT 

 

FRÅGA: Hej! Jag är förbannad, känner mig panik och har inte känt mig nöjd. November 2018 hade jag ett möte med min psykolog då pratade vi om mig. Jag blev chockad över nyheten, jag har en diagnos som gör att jag har svårt att förstå vad andra säger och nu säger de att jag måste börja på en gymnasiesärskola. De valde ett program åt mig och jag VAR inte nöjd över valet! Får man som lärare bestämma ÖVER mig/oss vad vi ska plugga till?? Jag som alltid har drömt om kurator eller filmskådespelaryrket. Tyvärr så tror jag inte att jag kan hitta mitt drömjobb i framtiden. Har ni tips på hur jag kan hitta mitt drömjobb som t.ex. bli filmskådespelare?

Önska mig lycka till med gymnasiet till höst! Tack förhand

Svar: Hej,

Tack för ditt mejl! Det var klokt och modigt av dig att skriva till oss på BOUJT och berätta om din utbildningssituation. 
Vi vill kolla om vi har förstått rätt att det program de valt åt dig inte stämmer överens med vad du egentligen vill plugga? Du känner dig förbannad och chockad. 
 
Vi förstår att du känner dig förbannad. Att du inte har fått vara med och bestämma vad du ska plugga låter inte bra. Som gymnasieelev har du rätt att välja inriktning och påverka din utbildningssituation! Det är bra av dig att reagera på detta.
 
Har du försökt prata med skolan om hur du känner dig? Har du någon som du känner dig trygg med och prata om din situation och ditt drömjobb? Finns det någon som stöttar dig i detta? Tips på personer att prata med kan vara rektorn, din studie- och yrkesvägledare eller skolkurator. Du berättar att du känner panik och missnöje, det gör att jag undrar om du fått möjlighet att prata med någon om dina känslor? Att bära dessa känslor ensam kan vara tungt.  
 
På Barn- och Elevombudets (BEO) sida kan du hitta mer information om dina rättigheter i skolan. Du kan även ställa frågor till dem. BEO är en myndighet som arbetar med frågan om elevers rättigheter.  https://elev.skolinspektionen.se/sv/
 
Det finns många olika drömjobb i samhället, du kanske kan googla om tips på hur du kan hitta vägen till ditt drömjobb. T.ex. kanske det finns en kulturskola i din kommun som erbjuder teaterlektioner eller teatergrupper? Eller finns det på din skola? Det finns olika vägar att nå ditt drömyrke så om en dörr stängs så öppnas en annan dörr. Det kan löna sig att vara statist och gå på auditions, där de väljer ut vilka som ska vara med i en film. Det finns sidor där en kan registrera sig.
 
Vi håller tummarna och tårna för att det ska gå bra för dig! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen på BOUJT. 
 
Lycka till!
 
Varma hälsningar,
BOUJT

FRÅGA: Vad betyder SDUF och SDUR?

SVAR: Hej!

SDUF står för Sveriges Dövas Ungdomsförbund. Det är en organisation för dig som är ung och teckenspråkig. SDUF har ungefär 900 medlemmar i hela Sverige i åldern 6-30 år. Om du vill också bli medlem kan du titta på www.sduf.se

SDUF:s uppgifter är att se till döva och hörselskadade barn och ungdomar får samma möjligheter som alla andra i samhället tex skola, fritid, kultur och jobb. Döva och hörselskadade barn och ungdomar ska inte behöva begränsas från olika valmöjligheter för att de använder teckenspråk.

SDUF ordnar också eller skickar deltagare till olika läger för olika åldrar i hela Sverige, Norden, Europa och ibland ute i världen. Läger är en viktig del i SDUF:s arbete för att stärka döva och hörselskadades barn och ungdomars självkänsla och identitet. Här kan du hitta SDUF:s olika lägerverksamhet http://sduf.se/verksamhet/lager/

SDUF har 9 lokala ungdomsklubbar i hela Sverige och en av de heter SDUR som ligger i Stockholms län. Skillnaden är att SDUF är för hela Sverige och SDUR är bara för Stockholm.

SDUR står för Stockholms Dövas Ungdomsråd och det är en förening för döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 6-31 år. SDUR ser till döva och hörselskadade barn och ungdomars rättigheter i Stockholm. SDUR ordnar också läger, lovverksamhet, kurser och andra aktiviteter för barn och ungdomar i Stockholm, efter deras önskemål. Om du vill veta mer om SDUR, här hittar du www.sdur.se

SDUR har en teckenspråkig fritidsgård och det heter DUKiS. DUKiS står för Dövas Ungdomsklubb i Stockholm. Det finns en föreståndare och två fritidsledare som jobbar på ungdomsgården DUKiS. Alla döva och hörselskadade barn och ungdomar är välkomna att komma dit efter skolan eller efter jobbet. Åldersgruppen för DUKiS är 6-30 år.

Hoppas här hjälper dig att förstå skillnaden mellan SDUF och SDUR?:) Annars är du välkommen att kontakta oss igen. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Ta hand om dig! /BOUJT

FRÅGA: Vem är du?

SVAR: Hej! Tack för din fråga! Du frågar “Vem är du”? Jag är en syssnare som svarar på din fråga. En syssnare är en som jobbar ideellt (frivilligt och utan lön) och ger stöd till döva och hörselskadade barn och ungdomar mellan 7-21 år i hela Sverige. Vi kallas för syssnare för att vi lyssnar med synen och inte med öronen! Vi är totalt 20 styckna utbildade syssnare som jobbar ideellt för BOUJT och alla vi är döva eller hörselskadade. Vi syssnare turas om att sitta i chatten och svara på mejl och frågelådan. Chatten har både text-och videochatt som en själv kan välja hur en vill prata med oss. Det finns även bilder med namn på oss så en kan välja vem en vill prata med. Våra öppettider för chatten är tisdagar och torsdagar klockan 18:30 till 20:30, under chatten är vi alltid två syssnare som jobbar och finns där för att syssna (lyssna med synen) och svara på alla möjliga frågor. Barnen och ungdomarna som tar kontakt med oss är anonyma och vi har tystnadsplikt, det betyder att vi inte berättar för andra att de tagit kontakt med oss.

Hoppas du är nöjd med svaret och här hittar du mer information om vad en syssnare gör och hur en kan bli syssnare hos oss: https://boujt.se/vad-ar-en-syssnare/

Du är alltid välkommen att fråga oss om du har fler funderingar eller frågor. Ta hand om dig!

Kramar/ BOUJT

FRÅGA: Hur fungerar hjärtat?

Svar: Hej och stort tack för din fråga! Vi ska försöka svara så gott vi kan!

 
Hjärtat är en av kroppens viktigaste organ som håller oss vid liv. Det är ungefär lika stort som en knytnäve (hand) och är en mycket uthållig muskel. Hjärtat fungerar som en pump och som viktigaste uppgift pumpar hjärtat runt blod och syre i kroppen. Hjärtat hjälper också till att hålla kroppstemperaturen.  
Ibland när en pratar om hjärtat så menar en de känslor som “en känner i hjärtat”, såsom till exempel kärlek.
 
Kärlek innebär att en tycker mycket om någon eller något. Till exempel kärlek till sin husdjur, fritidsintresse, kompisar, eller andra en känner sig glad och trygg med. Människor ger och får kärlek till varandra genom att visa att en tycker om varandra på olika sätt. Det kan vara kramar, pussar eller att ge fina blommor. Att säga snälla och positiva saker är också ett sätt att visa kärlek. Att ge eller få komplimanger brukar göra en glad “i hjärtat”. En brukar också prata om hjärtat när en är kär. Om du har frågor kring känslor eller någonting helt annat så skriv gärna till oss igen!
 

Ta hand om dig!

Varma kramar,
BOUJT

FRÅGA: Hur kan jag bli ihop med den jag gillar?

SVAR: 

Hej! Tack för din fråga. 

 
Nu ska vi först se så att jag uppfattat dig rätt; du undrar hur du kan bli ihop med den du gillar. Stämmer det? 

Vad härligt att du gillar någon, det är en pirrig känsla, lite som att ha fjärilar i magen! Att bli ihop med någon man gillar kan kännas svårt ibland för man inte vet hur man ska göra. Jättebra att du skrivit hit för att få tips! Det bästa sättet kanske är att berätta hur en känner och fråga personen om hen gillar dig också, men det kanske inte känns så enkelt. Det finns andra sätt att visa att man gillar en person. Man kan ge komplimanger och säga snälla ord eller fråga om man kan gå på dejt. Det kan man göra genom att fråga i sms, skriva ett brev eller i verkligheten. Du kanske kan fråga personens kompisar om de vet något om hens känslor för dig, om det känns bra? 

 

Det är också viktigt att respektera ett nej eller om personen inte gillar dig tillbaka. 
 

På BOUJTs hemsida finns det information på svenskt teckenspråk om kärlek, du kan kolla på en video som vi har. LÄNK. Scrolla ned till “Att vara kär”.

Återkom gärna om du har fler funderingar!
Varma hälsningar 
BOUJT💫 

FRÅGA: Heej! Jag vill ha sex med min kille. Men vi har inte kondomer, samtidigt så vill jag inte ha barn just nu. Så var ska jag leta efter kondomer som är gratis? Eller måste jag köpa egna kondomer? Tacksam för svar! (Ops: jag är 16 år)

SVAR: 

Hej,

Om jag har förstått rätt så undrar du var du kan få gratis kondomer eller om du måste betala. Jag vill gärna berätta för dig vilka tips det finns nu.

Jag tycker det är klokt av dig att tänka på säkerheten! Kondomer skyddar dig från att bli gravid och könssjukdomar. Tyvärr så behöver en vara medveten om vilka risker det finns, kondomer kan bli gamla och då kan de enklare gå sönder. Det betyder att det är viktigt att kolla utgångsdatumet.

Ungdomsmottagningen delar ofta ut gratis kondomer eller säljer dem billigare. Du kan se vart din närmsta ungdomsmottagning finns på www.umo.se/hitta-mottagning/. Ibland kan det finnas hos skolsköterskan, så det kan vara värt att kolla där också.

Det finns också andra sätt att skydda sig mot graviditet. Om du vill kan du träffa en barnmorska på ungdomsmottagningen och få mer information och tips på vilka preventivmedel som kanske skulle kunna passa dig. Du kan också besöka en webbplats som heter www.umo.se, de har en massa information om vilka preventivmedel det finns. 

Kom ihåg att sex ska vara skönt och kännas bra! Om du ändrar dig precis innan själva sexet eller mitt i sexet är det okej att avbryta och säga nej! Det ska vara ett ja från båda/alla sidor, det ska också kännas bra efter ni har haft sex.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Varmt välkommen att skriva hit igen. 

Lycka till och ta hand om dig!

Kramar /BOUJT

FRÅGA: Hej! Jag är rädd att åka på barnläger… Jag vill inte göra det. Jag är rädd. Jag gråter hela tiden och jag saknar mina föräldrar. Jag vill aldrig åka på barnläger.

SVAR: Hej!

Så modigt och bra av dig att ta kontakt med oss!

Jag vill kolla om jag har förstått rätt – du vill inte åka på barnläger och du är både rädd och ledsen. Jag uppfattar dig också att du har varit på barnlägret förut och du var ledsen eftersom du saknade dina föräldrar och det är därför du inte vill åka igen. Stämmer det?

Jag förstår om du tycker det inte är roligt att åka dit när du inte vill. Du har också rätt att säga vad du tycker om att åka på barnläger. Har du pratat med dina föräldrar om hur du känner dig inför att åka på barnlägret och hur du har mått när du var på lägret sist? Kanske kan det kännas bättre när du har lättat dina känslor? Det är också föräldrars ansvar att ta dina känslor på allvar. Förhoppningsvis kan ni lösa detta på ett sätt så att det blir bra för dig. Vad tror du om att prova prata med dina föräldrar? Om det känns för jobbigt kanske det finns någon annan vuxen i din omgivning du kan prata med – t.ex. en kompis föräldrar, en lärare eller skolkuratorn?

Du är jättevälkommen tillbaka att kontakta oss igen och vi finns här!

Ta hand om dig

Bamsekramar / BOUJT

FRÅGA: Hej, jag går i gymnasiet första året och det är så här att jag har en vän som alltid jämt pratar i telefon med en annan vän hon har. Varje lunchrast sitter vi två och hon pratar i telefon medan jag sitter tyst och äter. Jag försöker alltid komma på ett samtalsämne att prata om. Jag försöker vara social även om jag är blyg och inte riktigt pratsam person. Nu känner jag bara utanför och oviktig för henne. Jag har i alla fall den andra vän i min klass, henne kan man prata med, men hon håller också på med mobilen. Vad ska jag göra? Ska jag säga sanningen för henne om hur det känns för mig? Fast jag är lite rädd att vi ska bli osams på grund av det? Jag har i alla fall hörselnedsättning medan jag går i en helt vanlig klass, som alla kan höra, helt normala. Tack för dina tips och svar.

SVAR: Hejsan!

Vad bra att du skriver hit med dina funderingar. Naturligtvis är det tråkigt att sitta framför någon som bara pysslar med sin telefon. Mobiltelefonen är numera en naturlig del av ens vardag. Den finns med överallt och ibland är en omedveten om hur mycket den tar över. Eftersom en kan vilja hålla sig uppdaterad och inte missa någonting, kan en bli beroende av sin telefon.Det kan absolut vara värt att ta upp med dina vänner om hur du upplever det, och att du gärna skulle vilja att ni umgås. Förhoppningsvis hade de inte förstått det själva och får sig en tankeställare.

Du skriver också att du är blyg och inte alltid pratsam. Det du beskriver är inte alls ovanligt, och alla har nog varit där då och då. Blyghet och osäkerhet är dessutom något som andra inte alltid ser. Samtalsämnen kan bland annat handla om vad ni ska göra i helgen eller att berätta om något som har hänt er på senaste tiden. Har du kanske läst något spännande i nyheterna som du vill prata om? Vad är dina vänners intressen? Fråga dem om dem.

På umo.se finns många bra tips: https://http://www.umo.se/jag/sjalvkansla-och-blyghet/blyghet/

Men det är viktigt att komma ihåg är att det inte är fel att vara blyg. Det kan ha sina fördelar, till exempel kan en bli bra på att lyssna och märka hur andra mår. Många upplever att en blir mindre blyg med åren, eller att det till och med försvinner helt till slut.

Hoppas du har fått lite svar på dina funderingar, och lycka till!

Kram!