Våld

Våld i nära relation, eller i andra typer av relationer, är tyvärr inte ovanligt. Många undrar varför en person som blir utsatt inte lämnar relationen, men det är ofta väldigt svårt. Det betyder inte att offret är en svag person. Förövaren är ofta duktig på att manipulera och att göra sin partner beroende av hen. Och när förövaren inte är våldsam kanske hen beter sig “snällt” och ber om ursäkt, ger presenter och lovar att det aldrig ska hända igen – tills det faktiskt händer igen.   
Ibland isoleras offret och tappar kontakt med vänner och familjemedlemmar. 
Om du blir utsatt och vill lämna finns det stöd att få. Det finns kvinnojourer och skyddade boenden som tar emot utsatta och deras barn (ibland även husdjur) om du behöver fly. Om du befinner dig i en akut situation – ring 112.   
Kom ihåg att våld aldrig är ett tecken på kärlek. 

Sexuella övergrepp

Den 1 juni 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag som ofta kallas för “samtyckeslagen”. Vad innebär den? Jo, att det är olagligt att ha sex med en person eller flera personer som inte har samtyckt. Sex ska alltid vara frivilligt och en har ett ansvar att se till att den eller de en har sex med faktiskt vill.  
Bara för att en visat att en vill t.ex. hångla betyder det inte att en vill ha sex. Det är alltid ok att ändra sig och att ta tillbaka sitt samtycke och säga nej oavsett vad. En får inte anta att en annan person eller andra personer vill ha sex. En kan fråga den eller de en har sex med om en är osäker.  
www.frivilligtsex.se
 

Machokultur

 
Att män och kvinnor inte är jämställda vet nog de flesta. T.ex. tjänar kvinnor sämre. Vi lever i ett samhälle som män ofta vinner mer på. Men betyder det att män alltid mår bra av de rådande könsrollerna? Nej. Mansrollen kan vara tuff att leva upp till. Att inte få visa sig svag eller att få visa omsorg. Att förväntas vara heterosexuell och kåt jämt.  
Det stämmer inte alltid med vem en är. Det är inte bra att dessa förväntningar finns. Så ser normen ut idag, men det betyder inte att den måste se ut så framöver. Normer är något samhället har skapat och bidrar till, och vilka är det som är samhället? Jo, det är alla människor inklusive du och jag.  
Genom att bli medvetna om vilka normer som finns, och som vi upprätthåller, kan vi också förändra dem. Istället för att sätta press på varandra att leva upp till könsroller kan vi uppmuntra varandra att få vara de vi är.   

Att inte ha råd

Många föreställer sig att fattigdom betyder att en måste sova på gatan eller aldrig har mat för dagen, men fattigdom ser oftast inte ut så idag. Det kan vara olika – t.ex. kanske en familj inte har pengar till att köpa en ny mobil eller märkeskläder till barnen. 
I familjer som inte har mycket pengar är det ofta svårt för barnen att ha råd med aktiviteter och att få vara med i gemenskapen med andra jämnåriga efter skoltid. Det kan handla om att följa med och fika, eller att betala för biobiljetter. Kanske har en inte har råd att åka buss eller tunnelbana. Det kan göra att en känner sig utanför.  
Som kompis eller kompisgäng kan det vara bra att försöka hitta på aktiviteter som inte är dyra. Det är bra att försöka diskutera ihop och se vad som känns bra. Det finns flera aktiviteter som inte kostar något. Ibland hittar ungdomsklubbar eller ungdomsgårdar på aktiviteter som är gratis eller billiga, och ni kan även ge önskemål på aktiviteter. Kom ihåg att alla har olika ekonomiska möjligheter och det aldrig är ditt fel att familjen inte har pengar! 

Ätstörningar

Ätstörningar kan se olika ut och påverka en på olika sätt – ofta påverkar de inte minst synen på den egna kroppen. Det är lätt att få negativa tankar om hur en ser ut. En kanske tycker att en är tjock trots att en är smal, eller att ens kropp är ful på andra sätt trots att den inte är det. En har ofta ångest och tänker mycket på hur kroppen ser ut eller på hur en äter.  
Att ha en ätstörning kan vara farligt för kroppen, till exempel om du inte får i dig tillräckligt med näring. Ätstörningen kan vara hemsk och jobbig, men kom ihåg att det finns hjälp att få. Även om det känns omöjligt nu så går det oftast att må bättre. Det kan vara svårt att klara av själv, men det finns hjälp att få.   
Du kan vända dig till BUP, Ungdomsmottagningen eller direkt till en mottagning som jobbar med ätstörningar.  
Du kan också vända dig till elevhälsoteamet i din skola, t.ex. skolsköterskan eller skolkuratorn. 
www.friskfri.se